G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Dacian Cioloș: Șefii marilor companii farma, chemați în Parlamentul European…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

VIDEO INTERVIU Dacian Cioloș: Șefii marilor companii farma, chemați în Parlamentul European pentru o discuție despre întârzierea vaccinurilor / Banii UE, o șansă să nu mai fim în urma Europei / Cere noi sancțiuni pentru Rusia după episodul Navalnîi

Dacian Cioloș, președintele grupului Renew din Parlamentul European și copreședinte USR PLUS, anunță într-un interviu pentru G4Media.ro că eurodeputații îi vor chema pe șefii marilor companii farmaceutice să dea explicații despre întârzierea livrării vaccinurilor. Cioloș anunță și marile sale priorități legate de reformarea UE, dar și cum poate utiliza România banii din fondul de relansare pentru a recupera decalajul față de Vest.

Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș:

  • În Parlamentul European vom avea o comisie temporară care va fi creată în raport cu Comisia Europeană ca să urmărim procesul livrării de vaccinuri
  • Poziţia mea şi a grupului Renew e clară şi e evidentă: avem nevoie de a întări rolul Uniunii Europene (în domeniul sănătății)
  • Noi acum avem o şansă să nu mai fim în urma Europei. Pentru că noi tot recuperăm, de 20, de 30 de ani de zile întârzieri cu care venim de pe vremea comunismului. Ei, acum e o resetare în toată Uniunea Europeană
  • Despre Rusia: Sunt convins că la viitorul Consiliu UE se va discuta despre sancţiuni care să vizeze inclusiv persoane din aparatul de conducere politic care au contribuit la astfel de decizii de încălcare a unor drepturi ale omului
  • Ar trebui schimbat felul în care sunt aleşi şi desemnaţi cei care ocupă poziţiile cheie la vârful Uniunii Europene. Pentru preşedinţia Comisiei Europene, pentru preşedintele Comisiei Europene ar trebui un sistem mai democratic
  • Da, doresc ridicarea MCV în acest an

Interviul integral:

 

Rep: Bună ziua, stăm de vorbă cu Dacian Cioloş, copreşedinte al alianţei USR-Plus şi preşedinte al grupului Renew Europe. Aţi aflat de ce companiile farmaceutice nu au distribuit câte vaccinuri anti-covid au prevăzut în contractele cu UE?
Dacian Cioloș: Informaţia pe care am avut-o a fost că au avut probleme de aprovizionare cu materie primă şi anumite probleme tehnice în anumite locaţii, pentru că au trebuit să formeze staff-ul pe tehnologii noi – e prima dată când se aplică această tehnologie ARN-mesager, cu anumite tipuri de materie primă şi că au apărut disfuncţionalităţi în acest proces. Deci sunt şi motive obiective, dar ar putea să fie şi alte motive. Oricum, noi intenţionăm, cred că într-o săptămână sau două, să invităm preşedinţii-directori generali ai acestor companii cu care avem contract la o discuţie ca să intrăm un pic mai mult în detalii. Aşteptăm să vedem şi informaţiile care vor veni din partea Comisiei Europene, care l-a însărcinat pe comisarul Thierry Breton, comisar pentru piaţă internă şi industrie să organizeze un grup de lucru în cadrul comisiei care să urmărească acest proces în contact direct cu aceste companii.

Noi, în Parlamentul European, vom avea o comisie temporară care va fi creată în raport cu Comisia Europeană ca să urmărim acest proces şi să avem informaţii săptămânale legat de cât se produce, cât se distribuie, căror state membre se distribuie şi să avem şi pe partea cealaltă informarea din partea statelor membre ca să vedem dacă datele pe care le avem de la companii şi cele de la statele membre se potrivesc.

Rep: Ştiu că în Parlamentul European aţi cerut insistent publicarea integrală a contractelor pe care aceste companii le-au încheiat cu Uniunea Europeană. Pot fi publicate aceste contracte fără acordul companiilor respective?
Dacian Cioloș: Există anumite clauze de confidenţialitate, însă noi avem o problemă, în Parlamentul European şi cu aceste clauze de confidenţialitate, pentru că dincolo de informaţii legate de producţia vaccinului, nu vedem ce alte informaţii ar putea să fie secrete, adică cifrele legate de cantităţile contractate şi produse şi livrate, cele legate de preţ, astea ar trebui să fie transparente, mai ales că sunt folosiţi bani publici.

Rep: Şi ce veţi face, în acest sens, tocmai pentru că sunt bani publici ai cetăţenilor UE?
Dacian Cioloș: Noi insistăm în continuare pentru acces la aceste date, o să cerem – pentru că acum există aceste contracte semnate, o să insistăm şi în discuţiile cu managementul acestor companii pe care le vom avea în parlament, dar acum, drept să spun, prioritatea noastră este să ne asigurăm că vaccinurile sunt produse şi sunt livrate. Şi apoi vom vedea.

S-a discutat, la un moment dat, au fost colegi care au propus inclusiv ideea unei comisii de anchetă, ca să vedem cum au fost negociate aceste contracte şi dacă acum nu mai putem schimba mare lucru la aceste contracte, cel puţin pe viitor să evităm astfel de situaţii când sunt folosiţi bani publici…

Rep: Şi e posibilă apariţia unei asemenea comisii de anchetă în Parlamentul European?
Dacian Cioloș: Nimic nu e exclus, cum v-am spus. Deocamdată am decis să ne focalizăm pe accesul la date şi informaţii legate de producţie, de distribuţie şi de vaccinare pentru a susţine campaniile de vaccinare şi apoi, după ce lucrurile intră pe făgaşul normal, vom vedea ce învăţăminte tragem din ceea ce s-a întâmplat până acum, ca să corectăm lucrurile, pe viitor.

Mai e un lucru important: Consiliul European va discuta în curând, probabil la următoarea întâlnire, despre constituirea acestei Europe a Sănătăţii, pentru că Uniunea Europeană nu are deocamdată atribuţii pe domeniul sănătăţii şi această pandemie ne-a învăţat că e nevoie, dincolo de atribuţiile la nivel naţional, dee coordonarea unor astfel de situaţii de criză, e nevoie şi de atribuţii la nivel european, atribuţii ale Comisiei Europene, sub controlul Parlamentului European. Și atunci, cu atât mai mult, e important să tragem nişte învăţăminte şi pe care să le transpunem în acte legislative la nivel european, pentru ca pe viitor să fim mai bine pregătiţi.

Rep: Aţi anticipat una din întrebările noastre legate de această Uniune Europeană a Sănătăţii, iniţiativa de anul trecut a Comisiei Europene, care, practic, ar vrea să atragă mai multe competenţe la nivel comunitar. Cu alte cuvinte, o cedare de suveranitate suplimentară din partea statelor membre către Bruxelles.

Dacian Cioloș: De fapt e o partajare. Iată situaţia de anul trecut, când au trebuit negociate materiale medicale, când a trebuit să ne asigurăm că există o coordonare a paturilor de spital disponibile, când anumite state membre aveau nevoie de mai multe. Nu-i vorba atât de o cedare a suveranităţii, dar e nevoie să introducem, peste atribuţiile naţionale, atribuţii de coordonare la nivel european, care folosesc tuturor statelor membre.

Rep: Dar iniţiativa se loveşte de opoziţia acelor grupări politice sau organizaţii civice care spun „e prea multă Europă”. Care e poziţia dumnevoastră, personal, şi a grupului Renew faţă de această iniţiativă?
Dacian Cioloș: Poziţia mea şi a grupului Renew e clară şi e evidentă: avem nevoie de a întări rolul Uniunii Europene, pentru că sunt astfel de situaţii de criză, în care un stat membru singur nu are capacitatea, oricât de puternic ar fi, să-şi rezolve nici propriile probleme. Iar chiar încercând să-şi rezolve propriile probleme poate să creeze probleme la alţii. Gândiţi-vă, dacă acum ar fi negociat 27 de state membre cu aceste companii şi s-ar fi bătut între ele care să obţină mai multe vaccinuri. Am fi avut pe stoc, probabil, vaccinuri pentru ţări puternice şi alte state membre nu ar fi avut deloc acces la vaccinuri.

Și vreau să mai spun un lucru: în discuţiile din Parlamentul European, apropos de campania de vaccinare, nu i-am auzit nici măcar pe extremişti să spună că e prea multă Europă. Dimpotrivă. Şi ei criticau Comisia Europeană că nu a asigurat o coordonare bună.

Rep: Daţi-ne un exemplu: ce tip de decizie ar trebui delegat, pe domeniul sănătăţii, Uniunii Europene?
Dacian Cioloș: Colectarea de informaţii legate de situaţia pandemică şi pregătirea unor decizii care să evite multiplicarea unui virus şi răspândirea unei boli.

Rep: Cum ar fi, să zicem, închiderea şcolilor la nivel european, pentru că s-a discutat şi de asta, nu putem avea o decizie atât de diversă. Va trebui, totuşi, pe criterii unitare să avem o decizie unitară. Asta s-ar putea realiza?
Dacian Cioloș: Aici, până la urmă, tot autorităţile locale sunt cele care ar trebui să ia decizia, dar pe baza unor informaţii care să depăşească doar cadrul naţional, să meargă la nivel european, pentru că la nivel european se circulă. Libera circulaţie e la nivel european. Şi asta trebuie păstrată aproape cu orice preţ. Atât cât e posibil, libera circulaţie trebuie păstrată. Când impunem bariere sau reinstalăm frontierele naţionale pentru mărfuri şi pentru persoane, creăm probleme economice mult mai mari decât le creăm atunci când impunem restricţii temporare.

Rep: Acest tip de decizii, închiderea frontierelor, ar trebui mutat la Bruxelles, sau tot în sarcina…
Dacian Cioloș: Nu, absolut. Acum este la nivel european, doar că în anumite situaţii – spaţiul Schengen prevede asta – că în anumite situaţii de criză, statele membre pot decide să reinstaleze controlul la frontieră. Dar asta ar trebui să fie o măsură de ultim resort. Şi anul trecut au fost situaţii când statele membre au închis frontierele de teamă. Pentru că nu aveau informaţii şi decât să aibă probleme, din motive de prevenţie, au început să închidă frontierele.

Imediat ce Comisia Europeană a început să circule informaţii de la toate statele membre, s-a decis crearea acelor culoare verzi pe care să se poată circula, problemele au putut fi rezolvate şi sistemul a funcţionat. De aceea e important, pentru că economiile europene sunt legate între ele. Dacă un stat membru decide să închidă frontiera şi de acolo vine materie primă sau, eu ştiu, mărfuri care sunt comercializate în alte state europene, riscăm să avem penurie sau să blocăm anumite sectoare şi în alte state membre.

Şi mai sunt, apoi, achiziţia de materiale medicale, investiţii în infrastructura spitalicească, şi asta trebuie făcută la comun ca să avem o reţea de spitale care să poată să fie folosite în această situaţie. Cercetarea medicală, în mod evident, e mult mai eficientă dacă o facem la nivel european. Deci sunt câteva teme pe care putem avea decizie la nivel european fără ca asta să ştirbească cu nimic atribuţiile naţionale pe sănătate.

Rep: Trecem la bani. Fondul de relansare şi rezilienţă aprobat în UE a impus o serie de condiţionalităţi stricte pentru utilizarea acestor bani: de mediu, de digitalizare. Credeţi că România poate să respecte toate aceste condiţionalităţi, să atragă bani în proiecte reale, utile, necesare pentru ţară? Sau va trebui să recurgă la tot felul de artificii, la digitalizări din pix, false, pe hârtie, la înverzirea la fel de falsă a unor proiecte, doar pentru ca să atragă aceşti bani?
Dacian Cioloș: Ne-am fura căciula dacă am face lucrul acesta. Pentru că banii aceştia sunt pentru relansarea economiei. Economia noastră este învechită, este costisitoare, este poluantă, este bazată pe materii prime pe care le găsim greu în UE şi care ne poluează nouă aerul, nu altora. Deci eu văd această finanţare şi aceste – nu sunt condiţionalităţi, de fapt e un cadru în care poţi să faci investiţiile – le văd ca pe o oportunitate de a face un salt calitativ în economia din România. Dacă tot avem nevoie să investim, atunci de ce să nu investim de-acum în dispozitive curate, care poluează mai puţin…

Rep: Da, dar e vorba de investiţii pe şase ani. Banii ăştia dacă nu sunt atraşi, cheltuiţi, decontaţi în şase ani… atunci are timp România să facă saltul ăsta calitativ în şase ani?
Dacian Cioloș: Aceste lucruri da, pot să fie făcute. Digitalizarea administraţiei publice, ce-i mare lucru?

Rep: Daţi-mi un exemplu. Ce înseamnă digitalizare, ce poate să facă guvernul în şase ani cu multitudinea, sutele de agenţii…
Dacian Cioloș: Investiţiile simple de care ai nevoie…

Rep: Iarăşi calculator, iarăşi softuri de la Ghiţă sau de la prietenii noii guvernări?
Dacian Cioloș: Investiţiile prin care să interconectezi sisteme şi aplicaţii ale diferitelor instituţii din administraţia publică pentru ca datele să nu le mai circuli pe formulare completate pe hârtie de la un ghişeu la altul ci să existe schimburi de date între cei din administraţia publică. Servicii din partea statului către populaţie care să fie digitalizate, informatizate. Şi astea se pot face. Dacă discutaţi cu ministrul Ciprian Teleman, are un plan deja cu lucruri care pot fi făcute doar dacă va exista coordonare. Sau prin simpla coordonare.

Rep: Câţi bani şi pe câte proiecte cere domnul ministru Teleman de la ministerul dumnealui din PNRR, de exemplu?
Dacian Cioloș: Acum se face o evaluare, dar aici nu e vorba numai de cât cere ministrul Teleman, ci prin ceea ce va pune la dispoziţie ministerul acesta al digitalizării, autorităţile publice locale, primăriile, consiliile judeţene. Vedeţi atâtea primării care spun că vor să dezvolte sisteme de smart-city – ei astea se vor putea face acum şi prin interconectare, nu doar la nivelul primăriei toate serviciile respective, ci te conectezi şi cu agenţia de cadastru, te conectezi, eu ştiu, şi cu alte instituţii care lucrează cu administraţia publică centrală. Deci lucrurile astea pot fi făcute.

Investiţii verzi – când investeşti în anumite utilaje de care ai nevoie ca să lansezi anumite tipuri de produse, păi mai bine faci o investiţie care ştii că e pentru 20 de ani. Nu faci doar o investiţie prin care să îţi reiei acum producţia, pentru că trebuie să îţi reorientezi producţia. Deci despre asta este vorba. Noi acum avem o şansă să nu mai fim în urma Europei. Pentru că noi tot recuperăm, de 20, de 30 de ani de zile întârzieri cu care venim de pe vremea comunismului.

Ei, acum e o resetare în toată Uniunea Europeană. Aceleaşi probleme cu utilaje vechi le au şi Franţa şi din Germania şi în Italia şi-n Spania. Dacă noi pornim acum startul în acelaşi timp cu ceilalţi şi avem aceleaşi resurse financiare proporţional vorbind cu populaţia şi cu PIB-ul, avem şansa ca după aceste investiţii, după aceşti câţiva ani de zile să putem, în anumite domenii, pe bune să concurăm de la egal la egal cu industrii din alte ţări din economia europeană.

Rep: Sărim rapid la o întrebare de politică externă, relaţiile cu Rusia. Renew, dumneavoastră personal, aţi foarte critici faţă de vizita lui Jose Borell la Moscova. Ar trebui demis sau ar trebui să demisioneze?
Dacian Cioloș: A fost o vizită prost gândită şi prost pregătită şi a slăbit mult credibilitatea, din punctul meu de vedere, a slăbit mult credibilitatea…

Rep: Dar nu aţi semnat scrisoarea europarlamentarilor prin care i s-a cerut demisia.
Dacian Cioloș: Nu. N-am semnat scrisoarea, pentru că am vrut să-l aud pe vicepreşedintele Borell. Acum, sincer, între noi, şi dacă semnam, procedura e destul de complicată…

Rep: Aşa e. Dar era un semnal politic.
Dacian Cioloș: Păi dar semnalul politic l-am dat prin ceea ce am spus în Parlamentul European, prin ceea ce i-am spus lui direct, că am avut o discuţie telefonică cu el înainte de plenară, m-a sunat să-mi explice condiţiile în care a mers acolo dar nu m-a convins foarte mult.

Rep: Deci ar trebui să plece?
Dacian Cioloș: Trebuie să-şi revadă fundamental felul în care abordează lucrurile şi dacă nu vedem îmbunătăţiri, atunci se poate pune în discuţie şi subiectul acesta. Dar acum pe mine mă interesează în situaţii din astea de criză şi de urgenţă, cum v-am spus, şi pe vaccinuri, ca şi acum, pe Rusia, mă interesează să corectăm lucrurile cât mai repede.

Rep: Cum poate fi corectată relaţia cu Rusia?
Dacian Cioloș: Aici există o responsabilitate şi din partea Consiliului UE, pentru că el e şi înalt reprezentant pe relaţii externe al consiliului UE, dincolo de faptul că e vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Rep: Un consiliu care nu are o poziţie unitară pe Rusia.
Dacian Cioloș: Exact. Ei, de-asta e greu să te exprimi vizavi de un om care reprezintă acolo 27 de state membre cărora le e greu să se pună de acord. Noi am avut o discuţie şi cu preşedintele Consiliului European, cu Charles Michel care a venit în grup, e din familia politică Renew. A fost săptămâna trecută în grup şi am avut o discuţie aşezată despre asta, a înţeles de ce am insistat noi pe faptul că astfel de vizite trebuie mai bine pregătite şi mai ales Uniunea Europeană trebuie să dea semnale clare Rusiei. Evident, nimeni nu neagă faptul că e nevoie de menţinut canale diplomatice, că trebuie să ai contacte cu ei, că asta ne-a spus şi vicepreşedintele Borell. Dar poţi să ai. Poţi să ai discuţii telefonice, poţi să trimiţi, la un alt nivel…

Rep: Fără să te umileşti.
Dacian Cioloș: Fără să te pui în situaţia asta în care te duci acolo fără niciun instrument prin care să îi convingi…

Rep: Sunt sancţiunile, noi sancţiuni la adresa Rusiei, un instrument?
Dacian Cioloș: Da, sunt. Şi ele trebuie puse pe masă şi sunt aproape convins că la viitorul consiliu se va discuta despre acest lucru, despre sancţiuni care, dincolo de sancţiunile economice care sunt deja în vigoare, să vizeze inclusiv persoane din aparatul de conducere politic care au contribuit la astfel de decizii de încălcare ale unor drepturi ale omului.

Rep: Haideţi să o luăm altfel. Dacă aţi fi fost în situaţia domnului Borell şi aţi fi făcut vizita la Moscova, ce aţi fi spus, ce i-aţi fi spus lui Lavrov în acea conferinţă de presă când tocmai se anunţa expulzarea a trei diplomaţi din Uniunea Europeană. Ce aţi fi spus dumneavoastră şi nu i-a spus Borell?
Dacian Cioloș: Dacă aş fi fost în locul lui, eu unul nu m-aş fi dus în vizită, personal, în Rusia, la momentul respectiv. Până când nu aş fi avut instrumentele pe care să pot să le pun pe masă în schimbul unor decizii pe care le aşteptam acolo, nu m-aş fi dus. Până când nu aş fi clarificat un mandat clar din partea statelor membre şi să fi văzut care sunt etapele următoare. Deci, bun, mă duc acolo, ce vreau să obţin de-acolo? Că nu merg doar ca să-l informez pe Lavrov direct, într-o discuţie face-to-face, când ştiu care poate să fie reacţia. Când ştiu că la Moscova sunt proteste în stradă pe un subiect care e sensibil şi important şi pentru Uniunea Europeană. Acei diplomaţi nu au fost expulzaţi în timpul conferinţei de presă, ci după aceea. Informaţia a fost anunţată după aceea, asta e informaţia pe care mi-a dat-o vicepreşedintele Borell: că decizia respectivă era pe masa lui Lavrov, nu o anunţase, dar după această vizită a lui Borell şi după conferinţa de presă în care Borell a luat atitudine vizavi de arestarea lui Navalnîi, Lavrov a vrut acest instrument în mână şi a anunţat imediat.

Rep: O carte importantă care se joacă în UE acum este reforma sau mica reformă a UE, şi anume Conferinţa pentru Viitorul Europei. Numiţi trei schimbări esenţiale pe care le vedeţi dumneavoastră prinse în această conferinţă.
Dacian Cioloș: Felul în care se stabilesc priorităţile politice ale Comisiei Europene. Aici cred că ar trebui şi o implicare cetăţenească şi a parlamentelor naţionale. Adică priorităţile Comisiei Europene, legislative şi financiar bugetare ar trebui să reflecte mai bine şi nevoile cetăţenilor.

Apoi, felul în care sunt aleşi şi desemnaţi cei care ocupă poziţiile cheie la vârful Uniunii Europene. Pentru preşedinţia Comisiei Europene, pentru preşedintele Comisiei Europene cred că ar trebui un sistem care să fie mai democratic. Unde decizia să nu se ia doar printr-o negociere între grupările politice şi liderii, şefii de stat şi de guvern în negocieri timp de câteva zile şi nopţi, ci ar trebui ca încă din momentul alegerilor europarlamentare să existe posibilitatea grupurilor politice să vină cu candidaţi, cu cap de listă, candidaţi pentru preşedinţia Comisiei Europene, dar pe care eu să îi regăsesc pe lista pe care eu o votez în România sau cetăţeanul german în Germania şi aşa mai departe.

Și ideea aceasta de a completa Parlamentul European ca o parte din europarlamentari sunt aleși pe listele naționale sau regionale, dar să avem posibilitatea ca o parte din europarlamentari să fie aleși pe liste transnaționale, pe liste europene. Pentru că atunci putem avea și subiecte de politică europeană promovate, cu adevărat europene, care să nu fie doar interesele unui stat membru împotriva altui stat membru și să avem și subiecte de interes european și susținute de toți alegătorii europeni.

Câteva idei. Dar o să-mi mai vină și altele. Tocmai, cred că în câteva săptămâni vom fi în măsură să anunțăm lansarea acestei conferințe și a agendei și a dezbaterilor cetățenești.

Rep: După întâlnirea cu premierul Cîțu de la Bruxelles din 11 februarie ați vorbit despre concluzionarea, citez, “concluzionarea MCV prin reforme rapide în justiție și printr-o ofensivă diplomatică”. Spuneați că toți cei care au o influență la nivel european vor contribui, inclusiv dumneavoastră. Ce veți face, mai exact?
Dacian Cioloș: Am avut chiar astăzi o întâlnire cu ministrul Stelian Ion pe acest subiect, cu colegii din parlament din comisiile juridice, cu liderii celor două camere. În primul rând, desființarea Secției acesteia Speciale e o decizie care poate și trebuie să fie luată rapid, pentru că e un element central, e un element cheie ca să recâștigăm credibilitatea că chiar vrem să facem reformele astea și să corectăm masacrarea justiției și a legilor justiției condusă de guvernarea PSD.

Rep: Urmează decizia în parlament, pentru că proiectul de lege va ajunge acolo, iar liberalii, partenerii dumneavoastră de coaliție, domnule Cioloș, au exprimat cu totul altă poziție. Ei vor Secția Specială, dar la Parchetul General. Nu desființarea.
Dacian Cioloș: Decizia la nivelul coaliției de guvernare a fost foarte clară. Am discutat de lucrul ăsta în conducerea coaliției și și liberalii și UDMR-ul și, evident, USR-Plus, toți am fost de acord că Secția Specială trebuie desființată. Acolo unde au fost discuții, au fost legate de cum se distribuie dosarele care sunt la Secția Specială, cine, ce alte instituție le ia, pe ce criterii și dacă o să existe anumite elemente de asigurare pentru magistrați atunci când sunt prelucrate dosarele respective. Garanțiile acelea. Dar nu s-a pus problema, nici premierul, nici președintele PNL, nici președintele UDMR nu au pus problema dacă să desființăm SIJ-ul sau nu.

Rep: Deci aveți convingerea că proiectul de lege va fi votat în parlament.
Dacian Cioloș: Da. Proiectul va veni de la guvern la parlament într-o formulă care cred eu că va putea fi adoptată rapid de majoritate…

Rep: Ce înseamnă rapid? O lună? Două? Până la sfârșitul actualei sesiuni, ce termen v-ați propus?
Dacian Cioloș: Da. Nu știu dacă trebuie două-trei luni. Poate să intre într-o procedură foarte rapidă, de câteva săptămâni, o lună după ce ajunge în parlament. Evident, trebuie să treacă prin toată procedura legislativă, dar atâta timp cât politic ne-am pus de acord cu lucrul acesta, acesta e un semnal important. Eu cred că până în primăvară ar trebui să se întâmple lucrul acesta, apoi or să vină legile justiției, care au și acelea elemente care sunt traduse în acele benchmarkuri din MCV.

Eu o să încerc să conving Comisia Europeană să prezinte următorul raport undeva prin iunie, sfârșitul lui mai, iunie sau începutul lui iulie, tocmai ca să dăm timp guvernului și parlamentului să avanseze pe aceste decizii care să ne ajute să rezolvăm punctele pe care le mai aveam în MCV.

Rep: Doriți să obțineți ridicarea MCV în cursul acestui an?
Dacian Cioloș: Da. Da, foarte clar. Ridicarea MCV-ului nu înseamnă că nu vor mai exista mecanisme de supraveghere a felului în care e respectat statul de drept, justiția, lupta împotriva corupției. Țineți minte că anul trecut am insistat foarte mult, iar grupul pe care-l conduc, Renew, a fost cel care a insistat pe introducerea acelui mecanism de verificare a statului de drept în toate statele membre și care să fie legat de fondurile europene tocmai ca să determinăm toate guvernele să ia foarte în serios chestiunea aceasta. Acel mecanism a fost decis, el este în vigoare, Comisia Europeană are deja baza legislativă să facă în orice stat membru ceea ce a făcut până acum în România și Bulgaria prin MCV.

Rep: Iar România va face lobby pentru ridicarea MCV și pentru Bulgaria? Pentru că noi am funcționat în tandem și e greu de crezut că se va putea doar pentru România.
Dacian Cioloș: E treaba bulgarilor. Problema noastră e că în timp ce PSD masacra legile justiției, bulgarii au avansat, cu pași mici, dar au avansat și în ultimul raport Bulgaria stătea mult mai bine decât România. Deci noi acum trebuie să recuperăm în fața Bulgariei și să avem eliminarea MCV-ului și pentru România și pentru Bulgaria în același timp și să începem discuțiile pe aderarea la Schengen.

Rep: Discutăm despre ce se va întâmpla în parlament, o temă la zi, la modă, aș zice chiar: pensiile speciale, domnule Cioloș. Aici întrebarea ar fi care e diferența între o pensie specială în Parlamentul României și pensia specială pe care inclusiv dumneavoastră, ca europarlamentar, o veți primi. Cum se calculează ea, și care-i diferența față de ce avem noi în România?
Dacian Cioloș: Acolo în Parlamentul European există un grad de contributivitate. Adică ai o pensie în funcție de numărul de mandate pe care l-ai avut, de numărul de ani pe care l-ai avut în mandate și are o legătură și cu contributivitatea, dar am văzut în spațiul public discuțiile astea și chiar o să verific, pentru că nu am detalii. O să verific și o să cer să punem pe agenda conferinței președinților de grup să avem o discuție să vedem dacă sistemul de pensie sau de contribuție la sistemul de pensii pe care-l avem în Parlamentul European e unul etic și moral. Adică să nu umblăm cu dublă măsură. Lucrurile pe care le susținem aici, în România, să le susținem și acolo.

Rep: Foarte ușor vi s-ar putea reproșa și, dacă nu mă înșel, cred că l-am văzut pe însuși domnul Daea la o emisiune televizată spunând că el va spune ce pensie specială are, în calitate de parlamentar, atunci când dumneavoastră, domnule Cioloș veți spune și dumneavoastră ce pensie specială veți primi.
Dacian Cioloș: Da, eu chiar nu știu, că nu mi-am pus problema de lucrul acesta. Eu nu m-am dus în parlament și nu caut să rămân în Parlamentul European ca să am o pensie specială, deci de-asta nu am nicio problemă și o să pun subiectul acesta pe agendă ca să vedem cum se aplică sistemul acesta în raport cu sisteme de pensii contributive. Să vedem dacă sunt modificări de făcut și acolo.

Rep: Mai aveam o întrebare pe tema asta, o să v-o adresez, totuși, chiar dacă spuneți că nu sunteți la curent. Văzusem chiar pe pagina Parlamentului European că în 2009 s-a renunțat la aplicarea sistemului complementar de pensii, care ar fi în curs de eliminare și în Parlamentul European, nu mi-e clar despre ce e vorba.
Dacian Cioloș: De-asta vă spun, o să verific, pentru că chiar nu m-am preocupat de acest subiect în Parlamentul European, dar o să verific lucrurile acestea și o să le pun pe agendă.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

  • Citește și:

INTERVIU VIDEO Miză majoră pentru Dacian Cioloș: Marile reforme de care depinde candidatura lui la prezidentiale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Din ciclul „corporatiile nu conduc UE”……

  2. De-a dreptul delir.
    Pana nu vor fi amenințați cu pierderea drepturilor de proprietate intelectuala companiile farma au o poziție puternica

  3. Daca romanii tot cu PSD si PNL voteaza, luati-va adio de la viitor.

  4. Blaaaaa, Blaaaaa, Blaaaaa
    Vin alegeri în USR+ și Cioloș vrea un ciolan cît mai zemos!
    După aceea o să vrea să ajungă la Cotroceni, cînd i-o veni sorocu’ lui Iohan-nix… Motiv pentru care capii g4media au început să se gudure pe lîngă el!

    • Numai postacii ruşi şi cei PSDişti mint că „sunt toţi la fel”.

      Nu, nu sunt toţi politicienii la fel, dar ca să faci diferenţa între ei, trebuie să gândeşti, nu să înghiţi minciuni de la postaci.

  5. D-le Pantazi,
    Să știți că două măști chirurgicale BFE 98% nu filtrează decât vreo 0,1% din Covizii-19 prezenți în încăpere, așa cum nici pe doamna furnicuță n-o opresc două rânduri de plasă de Buzău montate cu scopul de a o abate din drumul ei de la un mușuroi la altul.
    Incercați mai bine o singură mască FFP2, dar neapărat fără supapă dacă nu doriți să fiți privit ca dl. dr. Tătaru la conferința de presă. Probabil dl. Cioloș are pe figură o astfel de mască, deși pare a fi modelul chinezesc eliberat in piață odată cu Covidul19 și acesta e motivul pentru care nu prea îmi inspiră incredere. Mai de incredere ar fi o masca 3M AURA sau chiar una 3M K112, chit că cea din urmă il face pe cel ce o poartă să semene un pic cu Darth Vader…

    • @Scara. Ar fi teribil de plictisitoare viata, aproape ca nu-si ar avea rostul, daca toti am fi la fel. Ce-ar face nea Tataru cu atatea fani ?

  6. Tare plictisitor interviul!

  7. Imi face placere sa-l aud pe Ciolos vorbind despre Europa. E politicianul roman cel mai indreptatit s-o faca. Merci G4 media !

  8. Cat de ipocrit a devenit acest Ciolos, liderul unui partidulet de buzunar, precum ALDE, sau chiar sub ALDE!
    NU cred ca trecea prgul daca nu se lipea de USR!!
    Ciolos, lasa-ne cu ipociriza ta, ca NU stii cum e cu Pensia speciala!
    Beneficiile unui europarlamentar suna asa: Devine Milionar in Euro in cei 5 ANI de mandat!
    Plus o Pensie speciala, uriasa, exemplu EBA pentru 1 singur mandat la Brussels va primi la 65 de ani o Pensie special de 4700 Euro!!!
    La cateva mandate pensia spciala de europarlamentar ajunge si la 20.000 Euro/Luna!!!
    Rusine, ipocritule, vai de partiduletul tau, sa candidezi tu SINGUR in fata electoratului si atunci sa te umfli in pene, NU lipit precum Tariceanu ani de zile si la prima candidatura SOLO a partiduletului ALDE, Tariceanu a iesit din politica!
    Asta iti va fi soarta!
    Rusine, ipocritule!

    • @ lili. Tanjesti dupa Dragnea, nu-i asa ? Se vede de pe luna.

    • de la 0 la 100 in 2 secunde intr-un singur comentariu 🙂

      Nu credeam ca e posibil la un interviu atat de anost sa se dea atatea rusini si semne de exclamare, invocarea soartei si a lui Tariceanu si Genghis Khan si Godzilla dar iata ca m-am inselat.

      Sa speram ca a avut un efect terapeutic.

  9. Ciolos asta ne abureste mereu cu UE, in Ţară a „rezolvat” tot, si cu amareata alianta si cu Programul de guvernare al aliantei si cu Bugetul de stat, abureste de la Brussels, nici o RESPONSABILITATE in Ţară:
    „Cioloș provoacă disensiuni între USR și PLUS cu ambiția sa de a fi „dublu președinte”: partid, țară.
    Decizia lui Dacian Cioloș de a candida și la alegerile prezidențiale din 2024, dar și pentru funcția de președinte al USR PLUS, a stârnit nemulțumire în rândul membrilor partidului.
    Pe grupurile interne ale formațiunii au apărut mai multe discuții în care Cioloș e acuzat că vrea să „fure” partidul și să îl subordoneze intereselor PLUS.
    Dacian Cioloș a declarat miercuri, într-un interviu la G4Media, că „așa cum stau lucrurile acum” intenționează să candideze la alegerile prezidențiale. Acesta a vorbit și despre o candidatură la funcția de președinte al USR PLUS și a trimis săgeți către contracandidatul său, Dan Barna, dând de înțeles că cel din urmă nu ar mai avea timp să se ocupe de conducerea partidului după ce a fost numit vicepremier în guvern.
    „Cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele”, a spus Cioloș.
    Toate aceste declarații au încins spiritele în rândul membrilor USR, care au început să îi acuze pe cei de la PLUS că vor să le „paraziteze” partidul .
    Surse din USR susțin că este începutul unui „război rece” și că în perioada următoare fiecare tabără își face strategia pentru congresul în care va fi aleasă conducerea noului partid, rezultat în urma fuziunii. Congresul ar urma să aibă loc „cel mai târziu” la toamnă când va veni decizia definitivă a fuziunii și înregistrarea în registrul partidelor a USR PLUS ca nou partid.
    Însă, până atunci „se ascut săbiile”, susțin sursele citate.
    Principala bătălie se dă între Dacian Cioloș și Dan Barna pe șefia partidului. Însă, miza congresului va fi controlul asupra noului USR PLUS.
    Atât cei din USR cât și cei din PLUS speră să își impună cât mai mulți oameni în Biroul Național. Este și motivul pentru care Dacian Cioloș susține că noul statut trebuie să prevadă clar câte funcții pot fi cumulate. Acesta și-ar dori să nu poată fi cumulate mai mult de două funcții interne și executive. Adică un lider USR PLUS care este și parlamentar și ministru să nu mai poată deține și o funcție de conducere în partid sau una de lider de filială.
    O altă discuție tensionată între USR și PLUS va fi modul de organizare a scrutinului pentru funcția de președinte.
    În timp ce Cioloș și PLUS și-ar dori alegerea președintelui pe baza unui referendum intern în care să voteze toți membrii celor două partide, de preferat online, cei din USR susțin alegerea președintelui pe baza votului delegaților sau vot universal exprimat fizic, nu online.
    Luptele interne pentru controlul noului USR PLUS se vor intensifică în perioada următoare, pe măsură ce se va apropia data la care va avea loc Congresul, potrivit Digi24.”

    Partiduletul PLUS are emotii?!

    • @lili.

      Partidul PLUS n-are emotii, Ciolos nici atat, dar tu cred ca ar trebui sa consulti un psihiatru; o spune si altcineva mai sus, in termeni mai voalati.

    • @Sincer: Ce mult va placea in cei 3 ANI cand fix asa am criticat toate mizeriile PSDragnea, cand scriam zi de zi depsre Programul de guvenrare al PSDragnea din 2016!
      Acum, cand luam la puricat mizeriile maretei coalitii, incepeti cu jignirile!
      Am spus de la inceput: Programul de guvenrare al aliantei va avea acelasi regim: luam la puricat PROMISIUNILE marete pe care le auzim de 31 de ANI si din care avem NIMIC!!!
      Veniti cu argumente ca mareata coalitie va FACE TOT ce a PROMIS, ca NU ne vom trezi dupa 4 ANI ca a facut fix ce-a facut PSDragnea: NIMIC!
      CumPprogramul de guvernare al coalitiei e o poveste damboviteana, FARA nici un termen, deci TOATE Angajamentele vor fi GATA la sfarsit de 2024, aveti argumente sa-mi spuneti ca „mai e pana in 2024”!
      Astept maretele realizari, vorbiti depsre asta, nu-mi dati mie lectii!
      Comentati despre coalitia de la guvenrare, convingeti ca va fi BINE(!!!), asta INTERESEAZA, NU persoana mea!!!

    • @lili. Reformarea societatii romanesti in toate domeniile, dupa 30 de ani de dominatie psd ista, nu se poate realiza in cateva luni si nici in 4 ani de guvernare. Trebuie cel putin 2 legislaturi cu majoritate reformista la putere, ca sa simtim rezultatele. Daca esti incapabila sa intelegi, schimba tara.

    • @Sincer: NU cere nimeni Reformarea societatii romanesti in 4 ani, eu cer ca mareata alianta sa FACA TOT ce au PROMIS, fix cum ne-a asigurat Johannis:
      Digi 24, la 23 decembrie 2020: „Guvernul Cîțu a fost învestit prin votul Parlamentului, după o zi de audieri și dezbateri în plen. Dezbaterile au fost unele aprinse, cu huiduieli și replici dure între Opoziție și Putere.
      Miniștrii noului Cabinet au depus jurământul la Palatul Cotroceni.
      „Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea TUTUROR Obiectivelor și Proiectelor pe care vi le-ați propus prin Programul de guvernare”, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.
      „Oamenilor, cetățenilor români, li s-a promis Restructurarea statului, Reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, reforme importante în marile sisteme publice, reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și TOATE aceste lucruri vor fi livrate. TREBUIE să fie livrate”, a continuat el.
      „Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom FACE ce am PROMIS. Vom face reformele, vom repune economia pe picioare, vom face SCHIMBARI Semnificative, TOATE în Beneficiul cetățeanului.”

      Ca si la PSD, asta voi urmari, cu Programul de guvernare in mana TREBUIE sa fie implementate TOATE Promisiunile din cele 269 de PAGINI din Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2021-2024!
      TOATE!
      Le vedeti implementate pe TOATE, cum a promis Johannis si Orban si Catu!
      Eu nu, dimpotriva o sa fie fix ca la PSDragnea in 2016!
      De exemplu, in Program sunt PROMISE 10 Spitale, inclusiv maternitati NOU NOUTE, CONSTRUITE, scrie Programul maret!
      In Bugetul per 2021 NU e alocat nici 1 LEU pentru cele 10 Spitale NOu NOUTE, CONSTRUITE, nici macar amintite nu sunt!
      Sunt insa demarate si obtinuta finantare UE la 3 dintre Spitalele regioanle pornite de PSD: Iasi, Cluj si Craiova, cu Termen de finalizare 2027!!!
      Cele 10 Spitale promise de alianta le astept in 2024!!!!!
      Ce ziceti?!!!
      Dvs ati citit cele 269 pagini de promisiuni din Programul de guvernare al PNL-USR PLUS-UDMR 2021-2024, eu zic ca mai lipseste celebra Virgula a lui Dragnea!!!

  10. Nepotisme mai soft la PLUS:
    „Oda unui lider PLUS către o colegă.
    Rezultatul: fiica a fost angajată la cabinetul celei preamărite.
    Înainte de a ajunge secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, Oana Ursache, membră a conducerii PLUS, scria ode către colega ei Simina Tulbure. Ultima a ajuns deputat și a angajat-o la cabinetul ei pe fiica primeia.
    Simina Tulbure a ajuns deputat USRPLUS pentru Diaspora și a angajat-o la cabinetul ei pe fiica Oanei Ursache.
    Iată ce scria Ursache, pe site-ul catchy.ro, in noiembrie 2020: “La Simina mă tot uit, de când lucrez împreună cu ea, și nu încetez să mă minunez cât de sigură e pe ea, câtă dreptate are atunci când în puține cuvinte eliberează sentințe, câd de hotărâtă e să facă astăzi un pas, mâine alți trei, câtă răbdare are cu cei pe care vrea să îi convingă, iar ei nu se lasă și mai ales cât de simplu e să asculte argumente și să le pună cap la cap, să renunțe la opinia ei pentru că tocmai a fost convinsă de contrariul. Și dacă asta nu e abilitate politică, să îmi spuneți voi care e.
    La 28 de ani și-a depus candidatura pentru Camera Deputaților, și-a făcut un program politic, și-a convins colegii din diaspora să o voteze, și a început o campanie electorală în care urechile i-au auzit de toate“.
    Oana Ursache scrie că a aflat de Simina Tulbure de la fiica ei, Sânziana: “Fata mea intra într-o formulă care dorea să schimbe țara și să o aducă pe drumul cel bun. De rușinea ei m-am apucat și eu să o ajut. Și nu m-am mai putut opri. Tot de la ea am aflat de colegii ei, Simina Tulbure, și de colegii ei împreună cu care mută muții din loc“.
    După ce Simina Tulbure a ajuns deputat, a angajat-o pe fata Oanei Ursache la cabinetul ei.
    Oana Ursache este acum secretar de stat și membru al Biroului Național al PLUS.”

    Credeati ca astia NU au fii, fiice, neveste, nasi si fini, amante, parinti?!
    Au, toti tineri si liberi si frumosi si cu mari sanse de „reusita” in Romanica damboviteana!!!!
    O sa-i cunoasteti!!!

    Un tanar bine pregatit, cu Studii pe bune, la Scoli recunoscute, cu Experienta profesionala la mari Companii private, NU va ajunge niciodata in Romania intr-o functie de conducere bine platita FARA carnetul de partid!
    Niciodata, nici macar sa fii simplu angajat nu ajungi, dar pe functie inalta!!!
    Carnetul de partid deschide portita, NU pregatirea, NU Profesionalismul, NU Experienta profesionala dovedita cu PERFORMANTE in sistemul privat!
    NU, trebuie in primul rand carnetul de partid, uneori AJUNGE, chiar e suficient!!