G4Media.ro

VIDEO Cel mai mare program european pentru cercetare, Horizon Europe, a fost…

Sursa foto: Captură video

VIDEO Cel mai mare program european pentru cercetare, Horizon Europe, a fost lansat cu un buget de 95,5 miliarde de euro / Cristian Bușoi: Estimăm că se vor crea până la 100 de mii de locuri de muncă pentru cetățenii europeni

Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a lansat marți programul Horizon Europe, cel mai mare proiect european destinat cercetării, cu un buget de 95,5 miliarde de euro, la evenimentul de lansare participând comisarul european pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, și, din Partea Parlamentului European, Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare.

Horizon Europe este considerat cel mai ambițios program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și dezvoltare și cel mai mare program transnațional de acest gen la nivel mondial.

Parlamentul European a insistat să se ajungă la un acord parțial asupra programului Horizon Europe în aprilie 2019, astfel încât să poată începe la 1 ianuarie 2021. În decembrie 2020, Parlamentul European și președinția Consiliului UE au căzut de acord asupra ultimei variante a programului, printr-un acord politic.

Horizon Europe se bazează pe fostul program Horizon 2020 și cele peste 95 de miliarde de euro sunt alocate pentru perioada 2021-2027, cărora li se pot adăuga investiții provenind din Fondul Invest UE și din Programul de cercetare și formare Euratom.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a spus, la lansarea programului Horizon Europe, că pot fi create până la 100.000 de locuri de muncă pentru cetățenii europeni, iar câștigul pentru PIB va fi de până la 11 euro pentru fiecare euro investit.

  • „Misiunile urmăresc să salveze viața a peste 3 milioane de pacienți bolnavi de cancer, până în 2030, să asigure neutralitatea climatică pentru 100 de orașe, să asigure sănătatea solurilor și alimentelor, a oceanelor, mărilor și a apelor interioare și să sporească reziliența regiunilor la schimbările climatice. În plus, misiunea pentru Sănătate va aborda provocări precum: pandemia de COVID-19, extinderea trialurilor clinice, vaccinurile și vaccinarea, tratamentele de ultimă generație și diagnosticarea tipurie, precum și transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică publică în domeniul sănătății”, a spus Bușoi, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare.

Citește aici programul Horizon Europe

Comisarul european pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, a spus că, prin cele șase grupuri ale sale, programul Horizon Europe va stimula cercetarea și inovarea în domenii precum asistența medicală, climă, tehnologie digitală, energie și mobilitate, agricultură, securitate și industrie

  • „Pentru prima dată, punem accent puternic pe cultură și creativitate, având în vedere crearea unui spațiu digital în zona patrimoniului cultural”, a spus Mariya Gabriel la evenimentul de lansare.

Horizon Europe va fi implementat prin trei piloni:

1. Excelența științifică – va sprijini proiectele de cercetare prin Consiliul European de Cercetare (ERC), va finanța burse și schimburi pentru cercetători. De asemenea, pilonul urmărește crearea de noi piețe, condiții de muncă și competențe, în special în sectoarele cele mai afectate de pandemie.
2. Provocări globale și competitivitate industrială – va sprijini direct cercetarea privind capacitățile tehnologice și industriale, în domenii precum digitalul, energia, mobilitatea, alimentele și resursele naturale, și va stabili misiuni de cercetare la nivelul UE. În cadrul acestui pilon este prevăzută introducerea anumitor misiuni și parteneriate în domeniul cercetării, având ca obiectiv, de exemplu, orașe cu zero emisii de dioxid de carbon.
3. Europa Inovării – își propune să promoveze inovarea, prin consolidarea Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), să încurajeze integrarea afacerilor, cercetării, învățământului superior și antreprenoriatului.
Pilonul va încuraja crearea de noi posibilități de carieră legate de cercetare, în sectoarele public și privat, în special pentru femei și minorități.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Beyond the Horizon…
    Beyond the horizon, behind the sun
    At the end of the rainbow life has only begun
    In the long hours of twilight ‘neath the stardust above
    Beyond the horizon it is easy to love
    Beyond the horizon, at the end of the game
    Every step that you take, I’m walking the same

  2. Idea este ca un job sa fie productiv si sa aduca plus valoare.Nu doar ca il faci.Faptul ca ceva aduce „x nr de locuri de munca” nu inseamna ca ceva e bun.In China toata lumea are de munca,nu asta e problema.E usor de creat locuri de munca,de ex pui lumea sa sparga pietre cu tarnacopul,nu e complicat.Intrebarea e daca ei vor si daca jobul ala aduce ceva plus valoare.
    De fapt bine este sa lucram cat mai putin si sa avem productivitate cat mai multa,nu sa lucram cat mai mult pentru productivitate mai multa.Nu este o virtute sa creezi locuri de munca,decat daca alea sunt bune.Si chiar si asa,ar trebui sa ne miscam in directia opusa,sa facem irelevante majoritatea muncilor de animal de lucru(gunoier,muncitor etc) si ca alea sa fie facute de masinarii,iar productivitatea lor sa fie distribuita populatiei in forma de bani ca aia sa cumpere chestii si sa tina economia in miscare-aia e o adevarata economie de consum.

    • UE este ma apropiata de valorile Extremului Orient…nu functioneaza dupa principiile dinamice ale capitalismului american. Intr-un fel este de inteles, atat timp cat UE este un fel de mozaic de state diferite din mai multe puncte de vedere.

    • Si ce te face sa crezi ca noile locuri de munca nu vor fi productive ? Cercetarea este vitala intr-o societate care vrea sa evolueze. Unele proiecte vor eșua iar altele vor avea succes dar trebuie sa investim in cercetare. Sunt foarte multe domenii care vor revoluționa industria ( imprimatele 3d, noile tipuri de baterii, masinile electrice, inteligenta artificiala asociata softurilor de proiectare si da, robotizarea ai automatizarea cum spuneai tu mai sus). Fara cercetare si inovare ramaneam tot intr-o pestera si vanam pentru mancare si acum. Este o decizie foarte buna a UE. Doar asa evoluam iar evolutia si tehnologia sunt singurele care vor scoate omenirea din rahat.

    • Imi place ssi subscriu!

  3. Românii sunt foarte buni cercetători, de aceea nu rămâne niciunul în România.

  4. Nu vor fi 100 de mii de angajati. Vor fi 10 mii de cercetatori si 90 de mii de hiloti care sa ii stearga la dos. #platestefonciirea