G4Media.ro

VIDEO Ce scriu cronicile apărute în presa occidentală despre filmul Napoleon realizat…

Sursa Foto: The Hollywood Reporter

VIDEO Ce scriu cronicile apărute în presa occidentală despre filmul Napoleon realizat de Ridley Scott / Controversele din jurul mega-producției cinematografice

The Hollywood Reporter: Napoleon al lui Ridley Scott ajunge în cinematografe pe 22 noiembrie, dar embargoul asupra recenziilor filmului a fost anulat marți seară, iar primele reacții ale criticilor au fost în mare parte pozitive.

Scris de David Scarpa, somptuosul film de epocă, care are o durată de două ore și 38 de minute, îl are în rolurile principale pe Joaquin Phoenix, câștigător al premiului Oscar, în rolul comandantului militar francez și ulterior despotului Napoleon Bonaparte, iar Vanessa Kirby în rolul consoartei sale, împărăteasa Joséphine. Filmul prezintă ascensiunea fulminantă a lui Bonaparte, de la un modest comandant de artilerie până la Napoleon I, împărat al Franței, și cuprinde angajamente militare notabile, precum bătăliile de la Austerlitz și Waterloo.

Printre primele recenzii, Napoleon a fost lăudat pentru amploarea sa epică, în special pentru scenele de bătălie care fac din film o experiență cinematografică demnă de a fi vizionată. De asemenea, criticii l-au lăudat pe Scott pentru ambiția cu care a relatat povestea disparată a lui Bonaparte. Au existat laude, de asemenea, pentru interpretările lui Phoenix și Kirby. Unii critici au avut o problemă cu lungimea filmului și cu sentimentul că poate regia lui Scott a fost un pic umflată.

Până marți seară, scorul Rotten Tomatoes al lui Napoleon era de 78% din 27 de recenzii, iar pe Metacritic de 70% din 19 recenzii.

Napoleon este produs de Apple Original Films și Sony Pictures. Filmul va fi lansat în cinematografe pe 22 noiembrie de Sony Pictures și va fi difuzat pe Apple TV+ la o dată ulterioară.

Într-o recenzie mixtă, David Rooney, de la The Hollywood Reporter, a scris că Napoleon, „cu toată forța și atmosfera și luptele coregrafiate robust, este o tapiserie istorică distinsă, prea întinsă pentru a rămâne convingătoare, în special atunci când accentul se abate de la cuplul central”. Rooney a adăugat că „deși Scott poate fi lăudat pentru ambiția sa, nici el și nici Scarpa nu reușesc să construiască aceste numeroase piese ale intrigii într-o narațiune fluidă”.

În recenzia sa de cinci stele din The Guardian, Peter Bradshaw a scris că filmul este „o portretizare delicios de insinuantă a împăratului condamnat, realizată de Joaquin Phoenix, al cărui chip batjocoritor se potrivește cu încadrarea pălăriei bicorn și a cocardei tricolore veselă”. Bradshaw a lăudat amploarea filmului și aplecarea lui Scott spre spectacol, scriind că regizorul „nu reține publicul cu semnificații metafizice și cu siguranță nu reține plăcerile de modă veche ale spectacolului și emoției”.




Variety: Ridley Scott se ferește de criticile negative venite din Franța pentru noul său film istoric epic „Napoleon”, în care Joaquin Phoenix îl interpretează pe celebrul împărat francez și Vanessa Kirby pe soția sa, Joséphine de Beauharnais. Recenzile sunt peste tot pentru drama biografică. Peter Bradshaw de la The Guardian i-a acordat cinci stele, de exemplu, în timp ce francezul GQ a scris că este „profund stângaci, nefiresc și neintenționat amuzant” ca personajele franceze să vorbească cu accent american.

Așa cum a fost recapitulat de BBC, și alte publicații franceze au luat în vizor ultima producție a lui Scott. Cotidianul Le Figaro a declarat că filmul ar putea fi redenumit „Barbie și Ken sub imperiu”, în timp ce biograful lui Napoleon, Patrice Gueniffey, a declarat pentru revista Le Point că Scott a făcut o rescriere „foarte antifranceză și foarte pro-britanică” a istoriei. (…)

„Francezii nici măcar nu se plac pe ei înșiși”, a declarat Scott pentru BBC atunci când i-au fost prezentate recenziile negative venite din Franța. „Publicul căruia i l-am arătat la Paris l-a adorat”.

„Napoleon” a avut premiera mondială la Paris. Criticul de film de la Variety Peter Debruge a numit filmul „umflat” în recenzia sa, adăugând: „În timp ce dinamica dintre un Joaquin Phoenix stoic și o Vanessa Kirby înfierbântată intrigă, relația ciudată a împăratului francez cu Josephine distrage atenția de la specialitatea regizorului: imagini epice de război”.

Scott a luat cu binișorul multe dintre criticile la adresa lui „Napoleon” în timpul turneului său de presă. El a devenit viral la începutul lunii noiembrie pentru reacția sa disprețuitoare față de un istoric care semnala unele dintre inexactitățile istorice ale filmului.

Istoricul de televiziune Dan Snow a criticat trailerul filmului și a susținut că „Napoleon nu a tras în piramide” (trailerul arată acest lucru în timpul unei priviri la interpretarea lui Scott a bătăliei de la Piramide) și că Maria Antoaneta „era renumită pentru faptul că avea părul foarte tuns pentru execuție și, hei, Napoleon nu era acolo” (trailerul o arată pe Maria Antoaneta cu plete lungi și crețe).

Când i s-a cerut să răspundă la astfel de verificatori de fapte istorice, Scott a fost direct în răspunsul său pentru The New Yorker: „Get a life.”

„Am făcut o mulțime de filme istorice”, a adăugat recent Scott pentru revista Total Film în legătură cu acuratețea istorică a filmului. „Mi se pare că citesc un reportaj al altcuiva la 100 de ani după eveniment. Așa că mă întreb: ‘Cât de mult romanțează și elaborează? Cât de exact este?”?

BBC: Martin Scorsese are 80 de ani, iar Ridley Scott aproape 86 de ani, dar niciunul dintre cei doi regizori nu dă semne de încetinire. În ultimii ani, de fapt, filmele lor au devenit mai lungi, mai scumpe și mai ambițioase ca niciodată. Cel mai recent exemplu este Napoleon, filmul biografic de 160 de minute al lui Scott despre comandantul militar și conducătorul francez, care străbate mai multe țări și mai multe decenii și care are pe parcurs câteva scene de bătălie furtunoase. Este o realizare impresionantă, deși s-ar putea să vă lase cu o mai mare apreciere a abilităților de conducere ale lui Scott decât a lui Napoleon. (…)

Scott a anunțat deja că pregătește o versiune de patru ore și jumătate a filmului Napoleon, așa că poate că acea versiune va umple câteva goluri. Versiunea actuală, oricât de impresionantă ar fi, este amuzantă fără a fi captivantă. Se simte ca un trailer ispititor pentru un film mai lung și, probabil, mai bogat și mai profund, care urmează să apară.

Associated Press: ”Petrecerea a început în sfârșit în „Napoleon”, de Ridley Scott, cu Joaquin Phoenix în rolul principal. Scott nu face nimic mic, nici măcar faimoșii împărați francezi minusculi. Iar filmul său biografic de două ore și 38 de minute de pe marele ecran servește un spectacol istoric copios, cu bătălii europene sângeroase și manevre militare masive. (…)

Și pentru tot restul filmului lui Scott și a interpretării fascinante a lui Phoenix, acțiunile lui Napoleon nu sunt niciodată mult mai complicate decât atât. El își asumă puterea cu cavalerism. Lovitura sa de stat împotriva Directoratului francez din 1799 este o farsă zdrențuită. Își aruncă armatele în jurul continentului fără nici cea mai mică grijă. Este predispus la furie petulantă, țipând la britanici: „Vă credeți atât de grozavi pentru că aveți bărci!”

(…) Acest amestec – spectacolul lui Scott și interpretarea împăratului fără haine a lui Phoenix – face din „Napoleon” o experiență captivantă și nebănuită.

(…) Dar Scott, în vârstă de 85 de ani – el însuși un simbol al ambiției neîncetate – a realizat un film care, ca și precedentul său „The Last Duel”, este o demontare provocatoare a puterii masculine. Scott a realizat la vremea sa o mulțime de filme epice curajoase și fanfaronice – inclusiv „Gladiatorul”, cu un Phoenix nominalizat la Oscar în rolul împăratului roman Commodus. Dar chiar dacă nu totul în „Napoleon” are coerență, este atrăgător și destabilizator. Într-una dintre imaginile finale ale filmului, Napoleon și pălăria sa sunt în siluetă, în timp ce se prăbușește spre moarte ca o navă care se înclină, mergând în jos.

„Napoleon”, o lansare Apple Studios, este clasificat R de către Motion Picture Association pentru violență puternică, unele imagini macabre, conținut sexual și limbaj scurt. Durata de rulare: 158 de minute. Trei stele din patru.

The Guardian: Mulți regizori au încercat să-l urmeze pe Napoleon acolo unde duc căile gloriei, și poate că doar înfrângerea sfidătoare este cu adevărat glorioasă. Dar Ridley Scott – Wellington al cinematografiei – a creat o încărcătură de cavalerie scandalos de plăcută, un film biografic de două ore și jumătate, în care Scott nu permite trupelor sale să se împotmolească în mijlocul galei în terenul noroios al faptelor sau al semnificațiilor metafizice, probleme tactice care i-au învins pe alți regizori.

Scott își imaginează cu obrăznicie că Napoleon a tras asupra piramidelor în campania din Egipt, precum și că a asistat la execuția Mariei Antoaneta (dar nu și la umilirea lui Ludovic al XVI-lea de către mulțimea de la Tuileries, pe care ar fi putut să o vadă cu adevărat). În plus, din respect, Scott și scenaristul său David Scarpa suprimă orice mențiune despre reintroducerea sclaviei de către Napoleon în coloniile franceze. Dar, mai presus de toate, există un portret delicios de insinuant al împăratului condamnat, realizat de Joaquin Phoenix, al cărui chip batjocoritor se potrivește cu încadrarea unei pălării bicorne și a unei cocarde tricolore veselă. (…)

Pentru Kubrick, în faimosul său proiect cinematografic abandonat, Napoleon ar fi trebuit să poarte greutatea a tot felul de semnificații. Dar nu aceasta este intenția lui Ridley Scott; el nu reține audiența cu semnificații metafizice și cu siguranță nu reține plăcerile de modă veche ale spectacolului și emoției. Phoenix este cheia tuturor: o interpretare la fel de robustă ca și paharul de burgundy pe care îl dă pe gât: preafrumos, melancolic, clocotitor și triumfător.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Imi pare rau sa o spun, dar aveti din ce in ce mai putine lucruri in comun cu jurnalismul. Nu numai ca majoritatea covarsitoare a subiectelor sunt preluate ad litteram din alte surse, dar nici macar nu va obositi sa aruncati un ochi asupra lor ori a traducerilor facute cu bomfaierul. Ar trebui sa fiti un model pentru public, in schimb textele voastre sunt mai groaznice decat multe dintre postarile de pe retelele de socializare.

  2. Articolul asta e un motiv pentru care perspectiva înlocuirii jurnaliștilor cu Chat gpt sau alte programe nu mi se pare ceva tragic. Doamne ajuta! Sau AI-ule ajuta?

  3. O porcărie de film, care denaturează adevărul istoric.

    • Foarte bun filmul , nu denatureaza nimic, e mult mai realist decat toate filmele de propaganda facute de francezi despre Napoleon. Ce mi-a placut intotdeauna la filmele facute de britanici si americani despre personaje istorice e ca nu au incercat sa faca propaganda din ele, au un realism specific culturii britanice sau americane de cinematografie. Asta spre deosebire de regizorii francezi si rusi care au la baza propaganda si evientierea maretiei Frantei sau respectiv a Rusiei.