
VIDEO Ce își doresc studenții de la următorul președinte al României?/ Păstrarea direcției europene, respectarea drepturilor omului și promisiunilor din campania electorală, apropierea de cetățeni, între priorități
În alegerea unui candidat, contează orientarea proeuropeană, angajamentul față de drepturile omului și ale minorităților, programul politic, nivelul de competență, activitatea și scandalurile în care a fost implicat de-a lungul timpului, spun pentru ENTR trei studenți la Universitatea Babeș-Bolyai. Așteptările studenților de la viitorul președinte includ implicarea activă în guvernare, o mai mare apropiere de cetățeni, susținerea în continuare a Ucrainei și respectarea promisiunilor asumate în programul de guvernare.
Unul dintre tineri e îngrijorat de faptul că un președinte izolaționist ar putea limita drepturile fundamentale, în timp ce altul aduce în discuție experiența nefavorabilă a izolării în timpul regimului Ceaușescu.
Criteriile de vot ale studenților/ ’’Mă aștept să fie mult mai comunicativ față de cei anteriori’’
Tudor votează pe 18 mai un președinte proeuropean, prooccidental. El mai spune că optează pentru un candidat care „să respecte drepturile omului și ale minorităților, indiferent dacă etnice sau sexuale, nu contează, să le respecte.’’
Unul dintre criteriile de vot ale lui Ionuț este programul politic. El se mai uită la ce a făcut acesta important de-a lungul timpului, dacă a fost implicat în scandaluri de corupție, ce competențe are.
Pe lângă aceste cerințe, lui Ionuț îi face plăcere să fie atent la dezbateri și la limbajul corpului, pentru că „asta poate să spună foarte multe.” „Dacă tinde să se dea în spectacol, sau dacă e obiectiv, asta se vede și din limbajul corpului”, explică tânărul.
Constantin speră, printre altele, ca alegerile din 18 mai să aducă în fruntea statului un președinte cu gândirea deschisă, care să fie deschis la dialogul cu cetățenii și care să îmbunătățească situația actuală a României. În opinia sa, acestea se pot realiza doar prin dialog, prin cooperare între diferite țări și prin apartenența la Uniunea Europeană.
Așteptări de la următorul șef al statului/ „Să acorde ajutor Ucrainei, că nu ne bagă în război. Să nu fie izolaționist, deoarece fără NATO și Uniunea Europeană, suntem pe nicăieri”
„Să acorde ajutor Ucrainei, că nu ne bagă în război. Să nu fie izolaționist, deoarece fără NATO și Uniunea Europeană, suntem pe nicăieri”, relatează Tudor cu privire la așteptările pentru următorul președinte.
Ionuț își dorește la Palatul Cotroceni un om care „să fie implicat în guvernare, să dialogheze cu populația prin conferințe de presă, de exemplu, să continue parteneriatul pe care România îl are cu Uniunea Europeană, în primul și în primul rând, dar și cu Statele Unite. Cu Uniunea Europeană mi se pare absolut esențial să se realizeze acest lucru.”
Alte așteptări amintite de el sunt implicarea în discuțiile din parlament și din guvern pentru anumite legi, ordonanțe și îndeplinirea promisiunilor din programul de guvernare. ‘’Asta mi se pare că e probabil cel mai important, știind că în general se fac promisiuni și acelea sunt date uitării. Hai să zicem că nu chiar toate, că înțeleg că toți suntem oameni, dar să se tindă oricum spre îndeplinirea acelor promisiuni, că până la urmă pe baza acelora ai votat”, apreciază Ionuț.
„Mă aștept să fie mult mai comunicativ față de cei anteriori, să fie mult mai deschis la diferite obiective, diferite perspective și, de asemenea, să fie mult mai prezent în rândul cetățenilor”, aspiră Constantin de la următorul președinte.
Perspectiva unui președinte izolaționist
Constantin e speriat de posibilitatea ca un izolaționist să ajungă în fruntea statului. Concret, se teme de îngrădiri în ceea ce privește libertatea de exprimare și de călătorie, de restricții economice, de pildă la nivelul comerțului.
Nici Ionuț nu are o părere bună de perspectiva unui președinte izolaționist, mai ales în contextul în care România ar fi trecut printr-o experiență similar, anume regimului ceaușist. „Mi se pare că te dezvolți și individual și profesional prin contactul cu lumea din jurul tău și asta se întâmplă și când ești în cea mai înaltă funcție din statul român. Trebuie să ai dialoguri cu țările din jurul tău, trebuie să te implici în parteneriate comerciale, politice și așa mai departe”, explică studentul cu privire la importanța deschiderii internaționale a viitorului președinte.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.