G4Media.ro

VIDEO Bianca, o tânără de 19 ani, despre cum se pot implica…

Foto: Bianca, 19 ani, voluntar pentru alegerile de la Parlamentul European, 2024. Sursa: G4Media

VIDEO Bianca, o tânără de 19 ani, despre cum se pot implica tinerii în procesul electoral al alegerilor din Uniunea Europeană în 2024: „Dacă fiecare gândește că nu poate face diferența, la final, o să ne adunăm și chiar nu o să putem face diferența”

În contextul alegerilor europarlamentare din 2024, tinerii au cel puțin trei căi de a se implica în procesul electoral, dincolo de votul propriu-zis și pot genera o nouă direcție în care va merge Uniunea Europeană după 2024. Discuții despre cum se raportează noua generație la mecanismele Uniunii Europene au avut loc la cafeneaua EUropa, atelier organizat de reprezentanța Parlamentului European în România.

  • Alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. Peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor politici în Parlamentul European. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

Bianca, o tânără de 19 ani, a prezentat, pentru G4Media ce s-a schimbat viziunea ei după ce a început să facă voluntariat pentru implicarea tinerilor în alegeri și cum subiectele lor preferate pot ajunge pe agenda europeană.

Ea ne-a vorbit și despre schimbare și despre cum schimbarea nu vine de la o singură persoană, ci e un proces colectiv care poate face diferența. „Dacă fiecare gândește că nu poate face diferența, la final, o să ne adunăm și chiar nu o să putem face diferența”

Cum se pot implica tinerii pentru o voce mai puternică:

Participarea la procesul electoral:

  • Tinerii ar trebui să fie încurajați să se înregistreze și să voteze în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare. Educația civică și campaniile de conștientizare ar trebui să devină o prioritate pentru a încuraja tinerii să-și exercite dreptul la vot.
  • Cei mai mulți reprezentanți ai noii generații ar fi dispuși să-și exercite dreptul la vot și să-și exprime opinia dacă ar găsi pe cineva care să vorbească exact pe limba lor și să se alinieze cu principiile lor de viață.

În acest sens, Bianca ne-a spus că pentru ea „este mult mai important să știu că mi-am exprimat opinia și am găsit pe cineva reprezentativ care se aliniază cu principiile mele

Crearea unor liste electorale mai diverse:

  • Partidele politice ar putea să adopte liste electorale care să reflecte diversitatea generatională și să ofere poziții înalte pe aceste liste pentru candidați tineri cu idei progresiste și o viziune modernă asupra problemelor europene. Diversitatea este termenul care definește noua generație.

Astfel, tinerii ar fi mai dispuși să se implice, așa cum a transmis și Bianca, „nu neapărat realmente în a deveni deputat, cât în procesul decizional, adoptarea legilor și așa mai departe”.

Promovarea candidaților tineri:

  • Promovarea și sprijinirea tinerilor cu potențial de liderat  de către  partidele politice pentru a candida în alegerile europarlamentare ar putea fi, de asemenea, un pas important în direcția implicării tinerilor. Programul acestora ar putea să se axeze pe probleme care afectează și interesează în mod direct tinerii, cum ar fi schimbările climatice, ocuparea forței de muncă și accesul la educație de calitate.
  • Noile generații discută despre aceste probleme și sunt cele care vor fi direct afectate de consecințele acestora.

Susținerea organizațiilor de tineret:

  • Organizațiile de tineret și în special cele axate pe voluntariat sunt cele care ajută tinerii să se implice, așa cum și pe Bianca voluntariatul a ajutat-o să devină mai implicată.
  • Guvernele și instituțiile europene ar trebui să acorde finanțare și susținere organizațiilor de tineret care promovează implicarea civică, dezvoltarea de competențe și crearea de rețele pentru tineri interesați de politică.
  • Implicarea și reprezentarea tinerilor în Parlamentul European în alegerile din 2024 reprezintă un pas important în direcția asigurării unei Europă mai incluzive, echitabile și adaptate la nevoile generatiei tinere.
  • Este esențial ca tinerii să fie văzuți nu doar ca beneficiari ai politicilor europene, ci și ca formatorii viitorului european.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024. Data alegerilor europarlamentare 2024 în România este duminică, 9 iunie, primul scrutin din anul electoral 2024. Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce-i asta? Lectie de naivitate?
    Normal ca nu faci diferenta in ziua de azi daca nu ai putere si bani. Poti face diferenta de voturi pentru a se capatui altii. Mult succes!

  2. Partidele urasc spiritul civic, pe cei care fac voluntariat, pe cei care se implica. Acestia strica transa turmei care voteaza din automatism. Sunt vocali, nu ii poti corupe cu mita electorala, au standarde. Normal ca vor face totul sa-i descurajeze. Ca personajul de mai sus.