G4Media.ro

VIDEO Barman în pandemie: „Am venit din concediu și după 3 zile…

Sursa foto: arhiva personală Alin Ursuleac

VIDEO Barman în pandemie: „Am venit din concediu și după 3 zile s-a închis. Băgam mâna în foc că HORECA nu se închide niciodată / Mulți au fost dați afară, s-au reprofilat și acum nu se mai întorc. Criza de personal e enormă / Consumul de alcool s-a mutat pe zi”

Alin Ursuleac a lucrat de la 16 ani în bar, iar pandemia l-a prins ca barman într-un club foarte cunoscut din București. Tocmai se întorcea din concediu, iar patronii și-au anunțat angajații că e posibil ca localurile să fie închise, de necrezut aproape la acel moment. După trei zile însă, acest lucru s-a întâmplat.

Mulți antreprenori s-au speriat și pur și simplu și-au concediat angajații, povestește Alin Ursuleac pentru G4Media.ro/ENTR. El spune că a avut noroc să fie angajat într-un loc unde personalul a primit în continuare 75% din salariu, dar mulți alți cunoscuți au fost dați afară, au fost nevoiți să-și caute alte joburi, iar acum nu se mai întorc în domeniu:

„Lucram în bar, ca barman, pentru că asta fac de la 16 ani. A fost o surpriză pentru că am fost în concediu. Pot spune că m-a prins pandemia într-un loc de muncă bun, adică s-a dovedit a fi un loc de muncă bun, pentru că, odată cu schimbarea asta, ne-am dat seama noi, angajații, care este nivelul proprietarilor, patronilor de restaurante. S-au împărțit în două: cei care au dat dovadă că sunt serioși, undeva la 25-30%, și ceilalți, care au dat dovadă că nu îi interesează decât de ei, nu îi mai interesează ce face staff-ul locației.

Am avut o ședință, ne-au zis că s-ar putea să se închidă. N-am știut despre ce e vorba. S-a închis exact după trei zile. M-am întors din concediu, cred că am mai lucrat un weekend, vineri și sâmbătă, și apoi marți, dacă nu mă înșel, s-a închis. Și a fost așa… Nu se aștepta nimeni să închidă HORECA. E un punct pentru care băgam mâna în foc că nu o să se închidă niciodată. Și nu cred că a murit, doar că s-a dus puțin în jos, puțin mai mult în jos, într-adevăr. După aia au venit schimbările astea mari cu oamenii, cu produsele.

Oamenii s-au reprofilat. Eu, de exemplu, am stat acasă. Cât timp am stat acasă, nu mi-am căutat să mă reprofilez, pentru că, repet, am avut noroc de patroni OK, s-au ocupat de noi, ne-au dat în continuare cei 75% din salariu. Ne-au spus: «dăm de la noi până recuperăm». Și pentru ei a fost ceva nou și nu au știut cum să reacționeze. Tocmai de aceea cred că mulți dintre ei s-au speriat, pentru că am avut foarte mulți colegi care au fost dați afară, prieteni, cunoștințe din HORECA. Eu am și unul dintre cele mai mari grupuri de barmani, aseară eram 308, și acolo s-a tot discutat, se căuta efectiv de muncă, adică au fost dați afară fără niciun motiv, nu s-a mai zbătut nimeni să le dea din ce au ei puși deoparte și apoi să recupereze de la stat.

S-au orientat spre acest curierat de mâncare, cine a făcut schimbarea asta, cine a fost nevoit de fapt, nu cred că a vrut nimeni să facă schimbarea asta. S-au dus spre curierat de alimente, a prins foarte bine în acel moment. Și șoferia de taxi. Foarte mulți. S-au mai angajat și la magazine. Probabil că nu le-a convenit, dar nu au avut ce să facă. De aceea în momentul de față ne și luptăm cu un deficit de personal în HORECA enorm. Într-adevăr, este de patru ani de zile, dar în ultimul an enorm. (…) Sunt câțiva, cred că 0,5% care s-au dus spre IT, au făcut cursuri de acasă și de editare video și foto. Nu se mai întorc, pentru că au dat nas în nas cu nesiguranța.”

Alin Ursuleac a încercat să lucreze și de acasă: „am căutat parteneri să îi promovez online, de acasă”.

Imediat după ridicarea restricțiilor, clienții au reînceput să revină la localuri, dar și-au schimbat obiceiurile:

„Din păcate, oamenii au început să bea de acasă se pare. Rata de consum de alcool s-a mutat foarte mult pe zi. (…) Chiar dacă s-a deschis noaptea, oamenii au început să vină destul de devreme. Cred că deja pe la două sunt locații care efectiv închid. Nu prea mai stau până noaptea, sunt foarte puțini care stau până dimineața, cum eram eu obișnuit.”

Sursa foto: arhiva personală Alin Ursuleac

Așa cum spune și Alin Ursuleac, „în momentul de față consumatorul nu lipșește”, însă este criză mare de angajați. Dintre cei care au rămas în domeniu, unii nu își mai fac treaba la standardele cerute, „pentru că sunt conștienți că foarte puțini îi mai dau afară acum”.

Patronii de localuri încearcă să suplinească această criză de personal aducând  angajați din alte țări, mai ales din Asia.

„Mie nu îmi place treaba asta. Nu am nimic cu ei, dar nu știu să explice. Ei sunt executanți, din păcate, le pot spune așa. Du-te fă aia, fă aia… Noi ce am avut dinainte de pandemie mai știau să vândă, îți mai explicau ce bei acolo, ce servești: uitați, avem niște fresh de lămâie cu niște sirop de zahăr, avem un piure făcut în casă, avem nu știu ce… Acum efectiv le ceri și le dai. Din punct de vedere al curățeniei este mai mare curățenia cu ei, românul este mai leneș”, recunoaște Alin Ursuleac.

Deși spune că a avut noroc de un loc muncă unde angajații au fost susținuți și când au fost localurile închise, după pandemie s-a reorientat și el spre un alt loc de muncă, dar tot în HORECA. Acum este alcohol brand ambassador, reprezentant a cinci branduri de alcool în România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. lasa ca aducem s.clavi pe salariul minim din asia. Nu asta este ideea?

  2. Nu inteleg care este problema……

  3. Va vor face srilankezii cocktailurile.

  4. Deci localurile luau ajutoare de la stat și tot dădeau oamenii afară? Unde s-au dus banii ăia?

  5. Când o sa fiți corecți și o la plătiți decent o sa aveți oameni.

  6. Am fost dati pur si simplu afara si nu ne-am plans ca toate putorile.