G4Media.ro

VIDEO Antreprenor la 20 ani, ca alternativă la primul job? Cât este…

VIDEO Antreprenor la 20 ani, ca alternativă la primul job? Cât este de avantajos și care sunt condițiile pentru reușită: secretele explicate de un tânăr

Poate fi antreprenoriatul o alternativă la primul job? Un tânăr de numai 20 de ani care are deja propriul său business a vorbit la dezbaterea ENTR – „Angajat sau antreprenor” despre motivația și pasiunea care l-au dus pe acest drum dar și despre dificultăți.

Mihnea Pârvanu este un antreprenor în programare și animație video și spune că s-a chinuit ani de zile să-și facă ”niște obiceiuri sănătoase și o rutină aproape de perfecțiune”.

Mihnea consideră că cel mai mare avantaj pentru un antreprenor este libertatea de a gestiona singur energia, timpul și banii. Tânărul antreprenor vorbește însă și de sacrificiile foarte mari pe care le face, și despre cum a ajuns să aibă o rutină ”aproape de perfecțiune”. Nu a mers în vreun club, nici nu este interesat de asta sau de ”nopți pierdute și petreceri”.

”Cred că cel mai mare avantaj pentru a fi antreprenor este libertatea de a gestiona singur cele 3 resurse pe care toți le avem da energie, timp și bani. Acum se știe că în acest domeniu oamenii au o flexibilitate a timpului și nu o să vorbesc acum despre partea financiară, pentru că nu mi se pare atât de relevantă precum este timpul. Cred că faptul că poate ai la dispoziție această posibilitate și acest control de a îți gestiona singur resursa aceasta – care e din punctul meu de vedere cea mai importantă – poate juca un rol important în dezvoltarea ta ca persoană, în relațiile interumane și în parcursul tău, pentru că timpul, nu poate fi creat. Resursele financiare pot fi create, cum ar veni, prin adăugarea unei valori în lume, dar timpul nu poate fi creat – și plus să nu mai vorbim despre partea emoțională, cât de bine se simte un om când are controlul asupra vieții și asupra timpului lui. Cel mai mare dezavantaj însă, este, aș spune, responsabilitatea și faptul că pe scurt, ca să nu intru în detalii, dar o să explic pe scurt faptul că antreprenoriatul presupune sacrificiu, sacrificii de dimineața până seara și oamenii trebuie să înțeleagă înainte de a intra în această luptă, până la urmă, de a intra pe piață, că trebuie să se dedice 100% și să renunțe la toate tabieturile și poate obiceiurile proaste pe care pe care le aveau înainte. Eu personal m-am chinuit ani de zile ca să-mi fac niște obiceiuri sănătoase și o rutină aproape de perfecțiune. Ca exemplu, eu la 20 de ani nu știu și nu mă interesează să știu cum arată un club din București. Nu sunt pasionat de petreceri, de nopți pierdute, nu folosesc aplicații de social media, nu folosesc Instagram sau TikTok, nu mai vorbesc despre Tinder și altele, pentru că nu mă reprezintă și știu că m-ar distrage. Ăsta este un dezavantaj, această responsabilitate și faptul că trebuie să renunți la viața cu care majoritatea suntem obișnuiți.”

Antreprenorul vorbește și despre cum statul român ar putea să se implice pentru a ajuta tinerii afaceriști referitor la cum își pot deschide propriu-zis o afacere, cum și ce taxe trebuie să plătească etc. Educația financiară este extrem de binevenită pentru noile generații, mai spune Mihnea.

„Cea mai proastă idee despre mediul antreprenorial este „da, construiesc un bloc și îmi iau Lambo (Lamborghini – n.red.)”. Adică îmbogățirea aceasta peste noapte. Ideea asta voiam să spun că tocmai în societatea în care oamenii își doresc să se îmbogățească peste noapte rapid, fără efort și fără a oferi o calitate, fără a oferi o calitate consumatorului sau poate business-ului cu care lucrează. Aici, din păcate și eu vreau să spun că am trecut prin faze de acest gen și încercând să fac mai mulți bani cu bani repede am avut momente și perioade din viață când am trecut prin niște lucruri care m-au schimbat, am pierdut sume mari de bani încercând tot felul de, nu știu, să învăț trading, să învăț să joc la bursă, să investesc în tot felul de proiecte care au fost cel puțin dezamăgitoare. Și eu am trecut prin lucrurile astea, dar acestea au fost cele mai bune perioade din viața mea pentru că m-au obligat să ies din zona de confort. Da, nimeni nu evoluează în zona de confort și asta vreau să înțeleagă toți tinerii care se gândesc că „Vreau să-mi fie bine acum”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...