G4Media.ro

VIDEO Acuzații grave ale șefei Autorității pentru persoanele cu dizabilități la adresa…

Foto: Facebook / Madalina Turza

VIDEO Acuzații grave ale șefei Autorității pentru persoanele cu dizabilități la adresa direcțiilor de sănătate publică: Au întârziat testarea în centre, uneori au refuzat sau au cerut decontarea testelor / Rezidenții pozitivi sunt discriminați, pentru că nu sunt internați în spitale

Președinta Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Mădălina Turza, a adus, luni, o serie de acuzații grave la adresa direcțiilor de sănătate publică, spunând că în mai multe județe acestea au întârziat testarea în centre, iar în unele cazuri chiar au refuzat sau au cerut decontarea testelor. Turza mai acuză că rezidenții pozitivi sunt discriminați în unele județe, pentru că nu sunt internați în spitale pentru tratament.

Mădălina Turza a vorbit, într-o declarație de presă, despre cauzele care au dus la focarele de coronavirus din căminele pentru vârstnici din întreaga țară.

Ea a menționat cele mai importante cauze care au dus la infectările cu coronavirus în aceste centre: existența unor centre mari, ceea ce a favorizat răspândirea virusului la o scară mare; disfuncționalitățile în testarea personalului și a beneficiarilor de către direcțiile de sănătate publică – „colaborarea dificilă cu unele DSP-uri și chiar refuzul testării”; „tardivitatea efectuării testelor și implicit a rezultatelor, în ciuda demersurilor scrise repetate”; lipsa parțială de echipamente de protecție la începutul declanșării epidemiei.

Turza a spus că în unele cazuri șefii de centre au aflat din presă despre rezultatele testării pacienților și personalului, cum ar fi în județul Vrancea.

”O altă situație este cea în care DSP a refuzat testarea educatorilor izolați în centre, pentru că în codul de ocupație ei nu se numesc îngrijitori, deși educatorii fac activități zilnice cu beneficiarii și au fost izolați alături de ei. Această situație a apărut temporar în București”, a spus șefa Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

Mădălina Turza a vorbit și despre situația din Neamț: „Conducerea DGASPC a făcut numeroase solicitări scrise la DSP Neamț pentru efectuarea testărilor în prealabil intrării personalului în tura a doua, solicitări care s-au soldat fără răspuns. Astfel, deși tura a doua a intrat la lucru în data de 25 aprilie, DSP Neamț a înțeles să efectueze testările abia la data de 5 mai, când au fost identificați o serie de beneficiari și angajați infectați”

La Galați, unde a existat primul focar de infectare cu coronavirus într-un centru și unde s-au înregistrat cele mai multe decese, DSP a informat conducerea căminului, care se întorsese din Turcia, că nu este nicio problemă să revină la centru, pentru că nu este niciun pericol. Iar în Bihor, DSP a refuzat testarea personalului și beneficiarilor, motivând lipsa resurselor bugetare, a mai spus Turza.

Ea a spus că sunt și cazuri în care DSP a solicitat acoperirea costurilor de testare, în Argeș și Cluj.

Turza a precizat că o parte din aceste disfuncționalități au fost deblocate în urma intervențiilor direcțiilor de asistență socială.

Mădălina Turza a acuzat și diferențe de tratament între pacienții beneficiari ai centrelor și pacienții angajați ai acestora. „În județele Suceava, Hunedoara și Neamț există centre rezidențiale de adulți cu dizabilități unde a fost dispusă tratarea beneficiarilor în centre, iar a angajaților în spitale”, a menționat ea.

10% din decesele covid din România provin din căminele pentru vârstnici și adulți cu dizabilități

Președinta Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a anunțat că aproximativ 10% din decesele covid din România provin din centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, reprezentând sub 0,2% din totalul beneficiarilor din sistemul de centre pentru persoanele vulnerabile. Turza a acuzat direcțiile de sănătate publică de faptul că în unele cazuri au întârziat cu efectuarea testelor, iar în unele cazuri chiar au refuzat să facă teste.

„În acest moment, respectiv până la data de 10 mai, există sub 0,2% din totalul beneficiarilor decedaţi ca urmare a infectării cu virusul Covid-19, respectiv 98 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi”, a afirmat Mădălina Turza.

Ea a mai spus că 1,6% din totalul beneficiarilor din sistem au fost infectați cu coronavirus, respectiv 928 de persoane, dintre care 21 de copii. Până în acest moment, nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor.

Tototdată, 360 de angajaţi din aceste centre sunt infectaţi şi s-a înregistrat și un deces în rândul acestora.

„Principalele judeţe afectate de epidemia Covid-19 în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului sunt Suceava, Galaţi, Neamţ, Arad şi Hunedoara. Din totalul deceselor cauzate de acest virus în România, aproximativ 10% provin din centrele rezidenţiale pentru vârstnici şi persoane adulte cu dizabilităţi”, a precizat Turza.

În total, în sistemul de protecţie a persoanelor vulnerabile, există 56.008 de persoane neinfectate, 928 de persoane infectate şi 98 de decese.

Mădălina Turza a apreciat că există un număr mic de infectări şi decese în centrele rezidenţiale pentru persoane vulnerabile din România, situație care se datorează măsurilor de prevenire aplicate în sistemul de protecţie.

„Măsurile excepţionale luate de România faţă de alte ţări europene, de exemplu măsuri precoce de prevenire şi izolare la locul de muncă al angajaţilor din toate centrele rezidenţiale, au făcut ca ţara noastră să înregistreze procente semnificativ mai mici faţă de alte ţări. Totuşi, în ciuda faptului că există un număr relativ scăzut de infectări şi decese, pentru noi fiecare viaţă contează – chiar dacă aveam un singur deces, era la fel de grav”, a afirmat preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

Foto: Facebook /Madalina Turza

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...