
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie să avem un dialog cu fiecare cetăţean despre ce înseamnă apartenenţa la UE
Apartenenţa la Uniunea Europeană este parte a soluţiei la multe din nevoile României, a declarat marţi, la Strasbourg, vicepreşedinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Ceea ce trebuie să facem cu toţii, cei care credem în proiectul Uniunii Europene, este să avem dialog cu fiecare cetăţean, cu fiecare tânăr, cu fiecare vârstnic, despre ceea ce înseamnă apartenenţa la Uniunea Europeană în termeni de nivel de trai, finanţare, călătorie liberă în interiorul Uniunii Europene, în termeni de acces la roaming”, a spus Mînzatu într-o discuţie cu jurnalişti români în Parlamentul European.
„Sunt atâtea lucruri concrete care derivă din apartenenţa unui stat membru, oricare ar fi acesta, la Uniunea Europeană şi despre care trebuie să continuăm să discutăm, pentru că e posibil ca de multe ori să nici nu mai conştientizăm că aceste lucruri derivă din apartenenţa noastră la un proiect european. Acesta este singurul comentariu pe care pot să-l fac legat de cum ne poziţionăm faţă de apartenenţa la proiectul european”, a adăugat vicepreşedinta CE, responsabilă de drepturi sociale şi competenţe, locuri de muncă de calitate şi pregătire, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor despre primul tur al alegerilor prezidenţiale şi reacţia Comisiei Europene la rezultatul scrutinului.
Potrivit Roxanei Mînzatu, „apartenenţa noastră la Uniunea Europeană este parte a soluţiei la multe din nevoile României”.
„A fost parte din soluţie pentru majoritatea statelor membre, dacă ne uităm la evoluţia unor realităţi din vieţile noastre cotidiene, nivelul salarial. Sigur, nu vreau să intru în statistici, pentru că oamenii nu trăiesc în statistici (…) Statisticile sunt foarte impersonale. Fiecare se uită la salariul lui. Evident că au existat evoluţii, şi sunt certe pentru toate statele membre. Da, avem stagnări. Ne uităm acum la statele fondatoare ale Uniunii Europene, la regiuni din Occidentul Uniunii Europene, unde avem stagnări salariale, care sunt reclamate de populaţie şi acolo”, a explicat ea.
Evoluţiile din vestul UE „se compară cu evoluţia ascendentă clară din estul Europei. Sigur, pornind de la valori mai mici, dar fără îndoială că statele membre venite în ultimele două valuri, 2004 şi 2007, au avut o evoluţie, în ceea ce priveşte creşterea economică şi salariile, absolut dinamică, clară, vizibilă. Însă trebuie să înţelegem că statisticile sunt statistici şi trebuie să fim capabili şi noi, ca politicieni şi decidenţi europeni, să avem această conversaţie cu fiecare categorie de cetăţeni”, a mai spus reprezentanta CE.
„Am început să vizitez toate statele membre, le văd pe toate anul acesta, chiar şi state candidate. Iar dorinţa mea este să ajung nu doar în capitale, ci şi în oraşe medii, în zone rurale, să discutăm în şcoli cu profesori, cu educatori, despre ce înseamnă cariera lor, cum putem să ajutăm cariera didactică, de exemplu. Până la urmă, multe din problemele pe care le avem provin din sistemul educaţional. Ce poate să facă mai mult Uniunea Europeană pentru a sprijini investiţiile în educaţie? Discutăm despre lucrurile acestea, dar nu doar în capitale, nu doar cu miniştri, ci încercăm să mergem în comunităţi locale”, a adăugat Mînzatu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii