G4Media.ro

Viceguvernatorul Băncii Angliei: Criptomonedele pot provoca o criză financiară globală de amploarea…

sursa foto: Pexels

Viceguvernatorul Băncii Angliei: Criptomonedele pot provoca o criză financiară globală de amploarea celei din 2008, dacă nu vor fi introduse reglementări dure

Criptomonedele pot provoca o criză financiară globală de amploarea celei din 2008, dacă nu vor fi introduse reglementări dure, a declarat viceguvernatorul Băncii Angliei responsabil cu stabilitatea financiară, Jon Cunliffe, transmite Reuters, citată de News.ro.

Cunliffe a comparat ritmul de creştere a pieţei criptoactivelor, de la 16 miliarde de dolari în urmă cu cinci ani la 2.300 de miliarde de dolari în prezent, cu piaţa ipotecilor subprime de 1.200 de miliarde de dolari în 2008.

”Când ceva din sistemul financiar creşte foarte rapid şi într-un spaţiu care este nereglementat în mare parte, atunci autorităţile care să ocupă de stabilitatea financiară trebuie să fie atente”, a spus acesta.

Cunliffe a recunoscut că guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să fie atente să nu reacţioneze exagerat sau să clasifice noile abordări ca fiind ”periculoase” pentru simplul fapt că sunt diferite. El a notat şi că tehnologiile crypto oferă o perspectivă de ”îmbunătăţiri radicale” a serviciilor financiare.

Cu toate acestea, Cunliffe a spus că, deşi riscurile la adresa stabilităţii financiare rămân deocamdată limitate, aplicaţiile actuale pentru criptoactive implică un motiv de îngrijorare pentru stabilitatea financiară pentru că majoritatea ”nu au o valoare intrinsecă şi sunt vulnerabile la corecţii majore ale preţurilor”.

Bitcoin şi etherum, cele mai valoroase criptomonede, au scăzut în acest an cu peste 30%, înainte de a-şi reveni, iar de la crearea lor au dovedit că sunt foarte instabile.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Prima reglenentare va insemna desfiintarea industriei crypto.
    De fapt, asta se si doreste.
    De cand a aparut crypto, niciun bancher nu mai doarme linistit pentru ca oamenii, satui de bani de hartie/plastic, cauta alternative.

    • Cea mai buna alternativa este cumpararea de monede de aur si argint. ZERO counterparty risk.
      Detin si crypto, don’t get me wrong, dar aurul si argintul sunt solutia tuturor problemelor financiare. Gold and silver are money, payment and settlement itself.
      FIAT paper money is fairy dust, fugazi, a thought experiment.

    • Intre timp USA va oferi primul ETF pe baza de Bitcoin. Bloomberg.

    • Dacă prima și cea mai ușoară reglementare ar însemna desființarea industriei ”crypto”, asta înseamnă că este o industrie de iluzii.
      Reglementarea care este avută acum în vedere în SUA se referă la chestiuni elementare: plata de impozite pe câștiguri și prevenirea spălării banilor. Nicio limitare/interdicție/obligație în plus.
      Adevărul este că acest sector este efectiv înțesat de fraude și înșelătorii, de toate felurile și la toate nivelurile, de manipulare grosolană a prețurilor (mai nimic din ceea ce vedeți nu sunt tranzacții reale, ci ”boțuri”, cu bani generați sintetic), totul acoperit de un vacarm uriaș pe rețelele sociale, cu lozinici de tipul ”libertate”, ”descentralizare” ”combaterea inflației” etc, fără nicio argumentare și fără a accepta nicio părere contrară, exact ca într-un cult religios. Arată foarte mult a schemă piramidală, una de dimensiuni fantastice, în care banii fraierilor sunt luați constant de ”balene”, marii jucători (tot bancheri de pe Wall Street), care controlează jocul.
      #sandokan: se încearcă asta de 10 (zece) ani iar ce a apărut azi-noapte (ciudat, nu?) pe Bloomberg este un simplu zvon, foarte probabil parte a strategiei de manipulare a pieței de care ziceam mai sus.

    • Ba nimic nu e e pentru fraierii de rand.
      Daca vine vreun cataclism, metalele si pietrele prețioase nu au valoare pentru ca nu ti le cumpără nimeni.
      La fel, in cazul unui crash economic, acestea vor reprezenta pietre si tinichea daca ai nevoie să cumperi mancare sau medicamente.
      Nici banii in format fizic sau electronic, proprietăți imobile nu valorează nimic, decat daca esti foarte-foarte bogat si poti negocia cu o entitate la fel de bogata, doar pentru a creste avutia (daca te paste falimentul, te mannaca prietenii).

  2. Corect , crypto trebuia să fie moneda virtuală a aurului adică o monedă de refugiu care sa nu poate fii afectată . In momentul crește și scade cum bate vintul este doar o monedă comună și-a pierdut însăși rolul ptr care a fost creată.

  3. e „faina” moneda crypto , vad ca toti minerii s-au activat sa o pupe pe unde iese ca.catzu

    toti dictatorii, infractorii, interlopii, hackerii o adora
    toata generatia de retarzi viseaza sa se imbogateasca rapid fara sa faca absolut nimic
    nu mai poti juca un joc cum trebuie ca placile video au preturi de nu te poti apropia de ele
    nu mai zic si de curentul consumat degeaba
    nu poti sa cumperti nimic cu ea
    fluctueaza mai ceva ca valurile marii, buna pentru speculanti sa ia banii de la fraieri
    daca musk zice ceva toata piata de speculanti sare in sus

    mai pe scurt e o moneda care nu aduce ABSOLUT NICI un beneficiu, criza cipurilor, criza energetica are parte de glorie din cauza crypto

    • Vorbesti ca unul care a auzit de crypto, s-a bagat in ea crezand ca faci bani fara pic de cercetare si si-a luat dauna.

    • Astia cu crypto zic ca „fanii fiduciarelor sunt fraieri”.
      Numai ca trebuie sa schimbi criptomonedele in monede normale ca sa faci bani.Altfel sunt ca banii in The Sims, fara USD,EUR si asa mai departe.E doar o metoda de a extrage bani reali contra bani de monopoly.

    • Nope. Se vand case, proprietati si alte minuni pe bitcoin. Nu-ti fa griji.

      Nimeni nu isi poate permite luxul de a tine valoarea muncii greu efectuate intr-o moneda ce se poate produce usor la imprimanta. Aici e si problema fundamentala. Bitcoin va castiga nu prin forta ci prin faptul ca odata ce esti lasat afara din joc, tii in mana o hartie fara valoare, in timp ce ceilalti au o moneda tare si iti cumpara tie totul.

      Asa au patit chinezii la inceput de secol cand au pariat pe argint in timp ce restul lumii mergea pe aur.

    • @Sandokan, ești simbriaș (influencer) al acestei înșelătorii? Așa pari.
      Banii nu sunt un scop în sine, așa cum încearcă să susțină păcălicioșii de la bitcoin și nu se țin la saltea, ci se investesc în active care generează venituri pentru tine și ceva util pentru societate (imobile, afaceri, împrumuturi, etc).
      ”Moneda” bitcoin nu are cum să cumpere nimic, că ești în situația că nu poți ca în același timp să mănânci prăjitura și să o ai în continuare. Dacă ai dat bitcoinul să iei ceva cu el, nu îl mai ai și suspini că l-ai dat când era prea jos. Nu ai cum să ieși din dilema asta.
      Așa că lasă vrăjeala, nu mai te aburi cu nimic și nu ne mai aburi și pe noi.
      P.S: în vreo maxim 2 ani apar computerele cuantice, mai puternice de sute de ori decât cele actuale, și toată criptarea lui ”crypto”, una banală de fapt, se va duce pe apa sâmbetei.

    • @MVM ce propagi tu acolo sunt texte ieftine scoase din Keynes. Un bun care își asumă rolul de mijloc de schimb acceptat pe scară largă se numește moneda. Iar mondele ușor de produs nu sunt deloc bani, iar banii ușori nu îmbogățesc o societate, ci, dimpotrivă, o sărăcesc prin punerea la vânzare a întregii sale bogății câștigate cu greu în schimbul unui lucru ușor de produs.

    • @Sandokan: Omule, nu îmi place Keynes și nu de el este vorba aici. Dar de la fiziocrați la Friedman (ghici care!) momeda are o formă și niște roluri clare. Asta cu faptul că scot eu o formulă matematică din calculator și îi zic “monedă” este ca și cum îmi scot Dacia veche din garaj și zic că este Mercedes, după care zic că este Rolls-Royce și la urmă devine Lamborghini😂😂😂.
      De fapt, e tot Dacia mea veche, dar dacă toată strada cântă și dansează pe muzica mea, strigând “Lambo, Lambo!” am șanse mari să o vând ca Lamborghini.
      Nu va exista niciodată monedă stabilită prin consens – s-a mai încercat în Comuna Primitivă, fără succes – deoarece oamenii sunt vanitoși, individualiști și, în general, se uită după șefi. Natura umană este cea care se opune monedelor private iar în prezent sunt peste 10.000 (zece mii) astfel de creații, fiecare cu propriul “trib” de susținători înverșunați – cele mai aprige dispute pe internet sunt între acești susținători, în vreme ce oamenii normali se uită cu amuzament sau cu milă.
      Proiectul “crypto-monedelor” întoarce societatea la epoca primitivă și duce la anarhie. Statul e rău adesea dar e mai rău fără rău, când domnește legea celui mai puternic (sau mai bogat).
      De aceea genialul inventator al bitcoin a rămas anonim și până în ziua de azi, fapt nemaiîntâlnit în ultimele sute de ani. Dacă nu era o schemă piramidală aceeași natură umană ne-ar fi arătat în carne și oase pe dl Satoshi Nakamoto. Dar nu este.

    • @MVM vorbesti tampenii. Istoria e plina de monede acceptate prin consens. Uite un exemplu ce a dainuit sute de ani pana sa vina bineinteles englezu:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Rai_stones

      Moneda prin consens. Si mai sunt… si sunt multe.

    • @Sandokan.
      Sa revii cand criptomonedele nu sunt folosite ca sa fie schimbate in dolari.Ca doar daca as avea nu stiu eu ce moneda divina, nu m-as grabi sa o schimb pe monedele astea care se duc zici tu, astea de 2 bani care se duc.
      Numai ca stii cum e.E rele banii alea fiducianiste.Dar parca se imbuneaza daca sunt la mine in buzunar.

  4. Dan,

    Valoarea dolarului în ultimii 10 ani a scăzut cu 51.6%.

    Valoarea BTC a crescut în ultimii 10 ani cu 99,999.99%

    Te rog sa faci tu matematica, dacă cumpărai acum 10 ani bitcoin de 1 dolar versus țineai acel dolar la saltea, sau chiar în bancă.

    • Prețul, nu valoarea. A crescut pe manipulare și prosteală.
      Și e ușor să crești când pleci de la zero.
      Cândva a fost ceva frumos, cu intenții bune, acum este terenul de joc al rechinilor financiari (tot ăia de pe Wall Street, neverificați de nimeni aici), al interlopilor și, mai nou, al dictatorilor (vezi El Salvador, unde bitcoinul este impus cu pumnul în gură).
      Prefer să muncesc toată viața decât să profit de pe urma înșelătoriei acesteia. Munca nu este o rușine iar bogați nu putem fi toți și nici nu trebuie să fie visul tuturor. Al meu nu este.
      Lumea bitcoin este o lume a trântorilor, care nu au făcut nimic în viața lor dar se visează pe iahturi și în Lamborghini, în timp ce distrug mediul înconjurător și societatea. Un coșmar poleit cu aur.

    • Da….a crescut pretul la care poti sa il vinzi ca sa iei dolari in schimb.
      Dolarul ala nenorocit este scopul celor care au bitcoin.Daca nimeni nu ar cumpara bitcoinuri ca sa il vanda la randul lor pe si mai multi dolari, bitcoinul nu ar avea valoare, pentru ca e folosit la nivel marginal pentru tranzactii reale, pentru bunuri( ca de aia sunt buni banii sa iei bunuri,nu alti bani).

  5. Frumos spus @Dan , crypto a juns de fapt actiune pe care o vinzi sau cumperi poti cumpara ceva cu actiuni sigur dar isi pierde valoarea de moneda virtuala devine un activ pe care ii tranzactionezi dupa cum sune Musk la TV.