G4Media.ro

Veți dormi prost. Vă veți îngrășa. Vă va fi frică. Veți avea…

Sursa Foto: Facebook/ Francesca Melandri

Veți dormi prost. Vă veți îngrășa. Vă va fi frică. Veți avea o viață socială intensă pe Messenger, WhatssApp, Skype, Zoom/ Lumea lovită de coronavirus văzută de o scriitoare celebră din Italia

The Guardian a publicat un text semnat de Francesca Melandri, o scriitoare celebră în peninsulă, care le spune britanicilor la ce se pot aștepta pe baza propriei experiențe. Textul este însă perfect valabil și pentru alte țări care se confruntă cu măsurile de izolare generate de epidemia de coronavirus. Născută în 1964, Francesca Melandri este una din marile scriitoare contemporane ale Italiei. Se află în carantină la Roma din 9 martie 2020.

Italia a raportat, sâmbătă seara, 889 noi decese, cifră mai mică faţă de recordul de 969 consemnat vineri, ajungând în total la 10.023, conform datelor anunţate de Protecţia Civilă italiană. În Italia se înregistrau sâmbătă seara peste 92.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, fiind cea mai afectată țară din Europa de pandemie.

Redăm mai jos integral scrisoarea publicată în The Guardian și preluată de alte publicații mari din Europa (La Stampa, Der Spiegel).

“Vă scriu din Italia, adică din viitorul vostru. Noi suntem acum acolo unde veți fi voi peste câteva zile. Graficele epidemiei ne arată că ne-am lansat într-un dans paralel, în care noi suntem cu câțiva pași înaintea voastră, așa cum și Wuhanul era înaintea noastră acum câteva săptămâni. Vă privim. Vă comportați cum ne-am comportat și noi. Purtați aceleași discuții în care unii spun “ce atâta circ, e doar o gripă mai puternică”, în timp ce alții au înțeles deja ce se petrece.

De aici, din viitorul vostru, știm de exemplu că atunci când vi s-a cerut să stați acasă, v-ați amintit de Hobbes: Omul este lup pentru om.

Dar în curând vă veți ocupa cu altele. În primul rând, veți mânca. Și veți mânca, nu doar pentru că altceva nu prea mai aveți voie să faceți.

Pe rețelele de socializare vor înflori tutorialele instructive despre cum să vă petreceți mai bine timpul de carantină. Vă veți abona la toate, dar deja după câteva zile nu le veți mai suporta.

Veți scoate din raft “Ciuma” de Camus sau alte scrieri apocaliptice, dar veți descoperi repede că, de fapt, nu aveți niciun chef să le citiți.

Veți mânca din nou.

Veți dormi prost.

Vă veți pune întrebări despre viitorul democrației.

Veți avea o viață socială intensă pe Messenger, WhatsApp, Skype, Zoom…

Vă va fi dor de copiii voștri adulți ca niciodată. Gândul că, pentru prima data de când au plecat de acasă, nu știți când îi veți revedea, vă va lovi ca un pumn în plex.

Vechi resentimente și antipatii vă vor părea irelevante. Veți suna oameni cu care ați jurat să nu mai vorbiți niciodată pentru a-i întreba cum se simt. Multe femei vor fi bătute în casele lor.

Vă veți întreba ce fac cei care nu pot sta la ei acasă pentru că nu au casă. Vă veți simți vulnerabili când veți ieși la cumpărături pe străzile pustii, mai ales femeile.

Vă veți întreba dacă așa e când se prăbușește o civilizație, societate. Atât de repede merge? Vă veți interzice apoi astfel de gânduri și, când veți ajunge acasă, veți mânca din nou.

Vă veți îngrășa.

Veți căuta pe internet antrenamente de fitness.

Veți râde. Veți râde mult. Va izbucni din voi ca niciodată un umor negru, sarcastic, macabru.

Până și cei care au luat întotdeauna totul în serios vor conștientiza cât de absurdă e viața.

Vă veți da ]ntâlnire cu prietenii, iubiții și amanții la coada supermarketului, pentru ca măcar să îi vedeți în carne și oase – păstrând însă distanța de rigoare.

Veți ști deodată foarte bine care sunt lucrurile de care nu aveți nevoie.

Adevărata natură a oamenilor din jurul vostru se va vedea mai limpede ca niciodată: veți avea la fel de multe surprize, precum și confirmări.

“Marii intelectuali” care până ieri erau nelipsiți la știri vor rămâne fără cuvinte și, într-un târziu, vor dispărea; sau se vor refugia în abstracțiuni inteligente fără pic de empatie, încât nimeni nu-i va mai asculta.

Oameni pe care i-ați subestimat se vor dovedi în schimb pragmatici, încurajatori, solizi, generoși, clarvăzători.

Cei care vă vor invita să citiți tot ce se întâmplă ca pe o ocazie de renaștere planetară vă vor lărgi perspectiva, dar vă vor și enerva cumplit: ce frumos, planeta respiră, e mai puțină poluare, dar eu, la sfârșitul lunii, cu ce o să-mi plătesc factura la gaze și la electrică?

Nu veți mai înțelege atunci dacă a asista la nașterea unei noi lumi e un lucru grandios sau mai degrabă mizerabil.

Veți cânta la balcoane. După ce ne-ați văzut cântând la balcoane, v-ați gândit “ah, italienii ăștia!”. Dar noi știm că și voi veți cânta unii altora pentru a vă încuraja.

Și când veți urla “I Will Survive” de la ferestre, vă vom privi noi și vom da din cap, așa cum oamenii din Wuhan’ au dat din cap în februarie, uitându-se la noi când strigam.

Mulți dintre voi se vor culca cu gândul că primul lucru pe care îl vor face după ce ies din acest tunel va fi să divorțeze.

Se vor concepe și mulți copii.

Copiii voștri vor face școala online, vor fi insuportabili, dar vă vor aduce și multe bucurii. Vârstnicii vor fi neascultători precum adolescenții; va trebui să vă certați cu ei ca să nu să iasă din casă, să se infecteze și să moară.

Veți încerca să nu vă gândiți la cei care, în spitale, mor în singurătate.

Veți simți că medicii și infirmierele merită să le aruncați petale de trandafiri în cale.

Vi se va spune cât de unită este societatea într-un efort comun și că sunteți cu toții în aceeași barcă. Va fi adevărat. Această experiență va schimba pentru totdeauna percepția despre sine ca parte a unui grup.

Cu toate acestea, statutul va conta. Să stai închis într-o casă cu terasă și curte sau între pereții strâmți ai unui bloc de perifierie nu e chiar același lucru. Precum nu se poate compara nici cel care lucrează de acasă, cu cel care tocmai și-a pierdut slujba. Acea barcă în care sunteți cu toții combătând epidemia nu arată la fel pentru toți. Nici nu este sau n-a fost vreodată aceeași.

La un moment dat vă veți da seama că e chiar greu. Vă va fi frică. Vă veți împărtăși frica cu cei dragi sau o veți păstra pentru voi, ca să nu îi încărcați și pe ei.

Și din nou, veți mânca.

Acesta este mesajul nostru din Italia despre viitorul vostru. Dar e doar o profeție la scară mică, suntem clarvăzători pe termen scurt.

Dacă ne uităm în viitorul îndepărtat, cel care rămâne o necunoscută și pentru voi și pentru noi, vă putem spune doar atât: când totul se va termina, lumea aceasta nu va mai fi la fel.”

Francesca Melandri, scriitoare

Sursa Foto:  Facebook/ Francesca Melandri

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. CE TRIST! LUATI MĂSURI ACUM! ARMATA SĂ IASĂ SEARA CU TUNURILE CU CLOR PE STRĂZI. NU IGNORAȚI ACEST LUCRU! TREBUIE CURĂȚAT AERUL PENTRU CĂ NU PLOUĂ.

  2. Iesi tu maturat, amice!

  3. Iar șocurile traumatice vor fi considerate boli psihice, industria farmaceutică va înflori pentru că oamenii cred într-un absolvent de medicină, care pune o ștampilă. Și nici măcăr nu cunosc proveniența termenului de psihiatrie, ca să accepte. Tears from the moon, tears will never ………

  4. Ma doare inima , alegerile se fac cu mintea.

  5. Bos, eu nu inteleg de ce, desi nu mai circula masini, nu mai functioneaza fabrici, aerul din PARC din Bucuresti ramane tot uscat si hm poluat

  6. Foarte frumos scris, bravo, emotionant, se vede ca e o scriitoare buna.
    Sau ne va durea in dos. Nu vom minca asa des pentru ca sintem, totusi, oameni, nu tocatoare. Si nici mincarea nu e infinita.
    Vom dormi bine pentru ca, oameni fiind, avem constiinta mortii de la virste fragede. Stim ca vom muri si nu incercam, ca voi, sa uitam de acest gind incomod facind rate in banca, terapie prin shopping sau mincind. Daca e sa ni se traga de la un virus, foarte bine, asta e. Putea sa fie un meteorit (si inca mai poate), sau un betiv la volan (si inca mai poate), sau un os de pui intr-un meniu de la KFC (si inca mai poate). Stim ca nu sintem infailibili si ca, vorba aia, cu o moarte sintem toti datori, dar asta nu ne face sa ne ascundem ca sobolanii in pesteri, buncare sau in spatele stivei de hirtie igienica. Stam demni, (ca oamenii, nu ca tocatoarele), si nu ne isterizam de ceva care oricum e inevitabil (a propos, sper ca toata lumea realizeaza ca virusul il vom lua toti, da?).
    Petale in calea medicilor? Dar de ce nu si in calea lu’ nevasta-mea, care lucreaza intr-o spalatorie chimica unde se spala si dezinfecteaza halatele medicilor? De ce nu in calea gunoierilor care ne iau gunoiul de la usa, sau a soferilor care livreaza mincarea despre care se face vorbire in articol?
    Hai, veniti-va-n fire. Daca tot e sa murim (si o sa murim), macar sa o facem la soare. Fac pariu ca nici n-ati bagat de seama ca s-au scuturat magnoliile, iar asta e un lucru incomparabil de mai frumos si mai trist decit siropul preparat de o mare scriitoare italiana.

    • Foarte bine punctat, NewLevel!

    • Foarte bun comentariu @NewLevel!
      Ba da, petale si pentru soția dumneavoastră și pentru șoferul de tir care transporta marfa, casiera de la supermarket, șoferii de autobuze, gunoieri șamd. Aveți dreptate ca România e mai puțin credula, mai puțin consumeristă si individualista ca Occidentul. Singura problema este sa nu aplicam teoria resemnării și la alte lucruri, atunci când am putea sa ne revoltam. Câteodată românii se dau bătuti cam repede, chiar când ar putea lupta cu curaj. Dar dacă știm sa facem aceasta diferența, sunt absolut de acord cu ce ati scris dumneavoastră! Felicitări!

  7. Parerea mea e ca omul are o capacitate uimitoare de a uita ceea ce nu ii convine, asa ca, din pacate, peste cativa ani, totul va fi la fel ca inainte de COVID, poate chiar mai abitir …

  8. „Vă veți pune întrebări despre viitorul democrației.”

    Răspunsurile le avem deja sub ochii noștri, in lucrurile care se restrâng și oamenii care…stau de paza, doar că marea majoritate este cufundată adânc în frica de boala/moarte și nu le poate vedea.