G4Media.ro

Verzii iau în calcul o acțiune în justiție contra Comisiei Europene după…

Sursa foto: Pexels

Verzii iau în calcul o acțiune în justiție contra Comisiei Europene după propunerea de a considera sustenabile unele centrale nucleare și electrice pe gaz

Partidul Verde European ar putea aduce Comisia Europeană în faţa justiţiei pentru propunerea sa de a considera sustenabile unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil, transmite marţi dpa, citată de Agerpres.

”În calitate de Verzi Europeni, luăm în calcul o acţiune legală la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) împotriva planurilor Comisiei Europene de a clasifica investiţiile în termocentralele pe gaz şi centralele nucleare drept sustenabile şi neagresive cu mediul”, a declarat Thomas Waitz, co-preşedinte al Verzilor europeni, pentru publicaţia Die Welt.

”Comisia ştie că propunerea sa poate fi contestată juridic”, a adăugat el.

”Acum intenţionăm, de asemenea, să mobilizăm o majoritate în Parlamentul European împotriva acestui plan”, a subliniat Waitz.

Potrivit propunerii Comisiei, investiţiile în centrale atomoelectrice vor fi considerate ‘verzi’ dacă folosesc cele mai recente standarde tehnologice şi sunt însoţite de un plan concret de eliminare a deşeurilor radioactive. De asemenea, noile centrale nucleare ar trebui să primească autorizaţiile de construcţie înainte de 2045.

Susţinătorii propunerii afirmă că termocentralele pe gaz, prin faptul că sunt mai puţin poluante decât cele pe cărbune, ajută economiile să se înscrie pe calea către un viitor sustenabil în privinţa mediului. În plus, ei doresc ca energia nucleară să fie considerată sustenabilă, Franţa fiind cea mai vocală pe acest subiect.

Referitor la energia nucleară, opozanţii planului, dintre care se remarcă Austria, sunt de părere că pe termen lung riscurile radioactivităţii sunt mai mari decât lipsa emisiilor de CO2 pe termen scurt.

Propunerea executivului UE prevede că producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie către energia curată, gazele naturale generând emisii cu 50% mai mici faţă de cărbune, menţionează executivul comunitar în planul său, ce poate fi respins de o majoritate calificată de 20 dintre cele 27 de state membre care să însumeze 65% din populaţia UE sau de o majoritate în Parlamentul European.

Comisia Europeană va primi până pe 12 ianuarie observaţiile statelor membre asupra planului propus şi speră ca până la sfârşitul lunii să avanseze un text final, care apoi în cel mult şase luni va trebui să fie dezbătut cu statele membre şi cu Parlamentul European.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Luaţi mâna de pe nuclearele noastre! Tehnologia de azi e mult mai sigură decât cea de acum 50 de ani!

  2. Cred ca daca iei la puricat finantele ‘verzilor’ o sa constati ca sunt stimulati de Rusia.
    Francezii care au majoritatea energiei nucleara polueaza de 10 ori mai putin decat nemtii ‘cei verzi’ care folosesc carbune, gaz si regenerabile.

    • Si eu cred ca sunt sanse sa fie finantati de rusi. E in interesul Rusiei sa nu devenim independenti dpdv energetic. Ne vor sa depindem de gaze.

      Verzii ar trebui sa se uite si la poluarea rezultata din minele de litiu, sclavii de cobalt. Sau alea nu conteaza? Tot ce conteaza e sa nu cumva sa devenim independenti energetic.

  3. Cum nemtalaii ataca UE? Parca deciziile UE se aplica nu se discuta. Sau nemtalaii pot?!

  4. Acesti verzi n-au nimic cu verdele. Cum sa te opui unei forme de producere a energiei care nici nu distruge natura si nici nu are amprenta de carbon, si sa ai tupeul sa te numesti verde??

  5. Pana acum nu am vazut din partea „verzilor” si a ecologistilor decat masuri dramatice de limitare a productiei de curent electric si de limitare a altor modalitati de incalzire decat cu electricitate. Dar nu prea vad un plan coerent, eficient si implementabil imediat pentru a compensa aceste limitari.
    Citeam zilele trecute cum un „specialist” sustinea ca nu mai trebuie sa ne punem centrale pe gaz, ci sa trecem la incalzirea cu electricitate. Stie domnul „specialist” cat consuma o centrala electrica? MULT MAI MULT decat suporta reteaua actuala de distributie energie electrica. Stie domnul „specialist” ca unii furnizori de electricitate incep sa monteze in apartamente contoare inteligente care intrerup furnizarea de energie electrica daca depasesti puterea din contract? La un apartament ai aproximativ 3kW in contract, oare trebuie sa stingem lumina si sa scoatem frigiderul din priza cand porneste centrala, ca sa nu ramanem fara curent?
    Masuri FARA CAP si sustinere economica VIABILA!
    Intai oferi alternativa implementata deja, apoi incepi sa tai ce nu iti place.

  6. Hai ca nu mai e mult si-o sa devina și cărbunele „verde”.

  7. In urma acestor măsuri dure, cine credeți că va avea de suferit ?
    Tot oamenii săraci !
    Politicienii de pretutindeni și marile companii vor fi pe plus întotdeauna !

  8. mafia eolienelor