G4Media.ro

Politico: Germania se opune vehement propunerii Comisiei Europene ca energia nucleară și…

sursa foto: Pixabay

Politico: Germania se opune vehement propunerii Comisiei Europene ca energia nucleară și gazele naturale să fie considerate ”verzi”/ România, Franța și Polonia susțin puternic proiectul de la Bruxelles

Guvernul german a criticat, sâmbătă, planurile Comisiei Europene de a include energia nucleară și gazele naturale în mult așteptatul său sistem de etichetare ecologică pentru investițiile în sectorul energetic, notează Politico.eu.

Ministrul Economiei și Protecției Climei, Robert Habeck, și ministrul Mediului, Steffi Lemke, ambii din Partidul Verzilor, au criticat aspru inițiativa Comisiei, iar Habeck – care este și vice-cancelar german – a spus că Berlinul nu poate sprijini schema propusă.

Un proiect al Comisiei, trimis vineri țărilor UE, spune că „este necesar să se recunoască faptul că sectoarele gazelor fosile și ale energiei nucleare pot contribui la decarbonizarea economiei Uniunii”.

Proiectul spune că centralele nucleare ar trebui considerate „durabile” dacă țara gazdă se poate asigura că nu provoacă „daune semnificative” mediului, care include eliminarea în siguranță a deșeurilor nucleare. Acest lucru se aplică tuturor „instalațiilor nucleare noi pentru care autorizația de construcție a fost eliberată până în 2045”, se spune în text.

Gazele naturale pot avea, de asemenea, dreptul la eticheta verde pentru o perioadă limitată de timp, facilitând pentru producătorii de gaze naturale să atragă investiții private – cu condiția să fie îndeplinite anumite criterii, cum ar fi un nivel de emisie de dioxid de carbon de 270 g de CO2 per kilowatt generat, se spune în textul consultat de Politico.

Țările UE și Parlamentul European au acum șansa de a interveni asupra proiectului cu comentarii sau sugestii înainte de a se lua o decizie finală – probabil până la începutul acestui an.

Dar Habeck a declarat sâmbătă agenției de presă germană dpa că propunerea Comisiei „atenuează eticheta bună pentru durabilitate”.

El a adăugat: „Din punctul nostru de vedere, nu ar fi fost nevoie de această adăugare la regulile taxonomiei. Nu vedem o aprobare a noilor propuneri”.

Ministrul Mediului Lemke a fost și mai direct în criticile sale. „Cred că este absolut greșit faptul că Comisia Europeană intenționează să includă energia nucleară în taxonomia UE pentru activități economice durabile”, a declarat Lemke pentru grupul de media Funke. Ea a susținut că energia nucleară ar putea duce la dezastre de mediu devastatoare și ar putea lăsa în urmă cantități mari de deșeuri radioactive de mare activitate și, prin urmare, „nu poate fi sustenabilă”.

Țări precum Franța și Polonia au făcut eforturi puternice pentru includerea energiei nucleare în lista taxonomiei, deoarece susțin că este o tehnologie esențială cu emisii scăzute de carbon, necesară pentru a asigura securitatea energetică în timp ce UE trece la energiile regenerabile în următoarele decenii.

Alături de Germania, alte țări precum Austria sau Luxemburg se opun cu înverșunare unei astfel de mișcări pe fondul preocupărilor legate de accidente nucleare și deșeuri. Ei ar dori ca energia nucleară să dispară din UE în loc să încurajeze construirea de noi centrale prin etichetarea verde.

Susținătorii gazelor naturale susțin că este mai curat decât cărbunele și ar trebui folosit pe post de combustibil de tranziție, dar oponenții consideră că subminează țintele ecologice ale UE.

Opoziția din Germania a amânat anterior prezentarea proiectului de taxonomie, care a fost inițial planificat la începutul acestui an.

Textul Comisiei este deosebit de problematic pentru Verzii germani, parte din noua coaliție guvernamentală a țării condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz. Verzii sunt oponenți de multă vreme ai energiei nucleare.

„Propunerea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, a făcut un pas înapoi. Credibilitatea ei cu privire la politica climatică a suferit daune semnificative”, a declarat Rasmus Andresen, europarlamentarul verde german.

„Gazele nucleare și fosile nu sunt durabile. Există alternative mai realiste și mai bune pentru a face Europa neutră din punct de vedere climatic. Propunerea lui Von der Leyen stabilește stimulente greșite pentru investitori”, a spus Andresen, avertizând că reglementarea taxonomiei riscă să devină un instrument pentru „greenwashing”.

sursa: Politico, sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Adică pe românește politicienii stabilesc ce e „verde” si ce nu după interesele proprii.

  • Problema este că Guvernul German închide toate reactoarele nucleare, care produc energie curată și ieftină.. și ce să vezi, le înlocuiesc cu cărbune 🤣🤣 energia unui kg Uraniu-20tone Cărbune. Verzi Germanii sunt niște idioți care nu taxează firmele, corporațile imense cu burțile până la pământ ci oamenii obișnuiți

 2. Bah, nu mai respirati, ca produceti CoDoi. 🙂

 3. Pentru Verzii Germani:
  Presupunand ca 10 zile si nopti pe an e inorat si nu bate vantul in europa, de unde puii mai scot ei energie?

 4. Intre timp si-au tras tzava de gaz de la rusi

  • Ipocrizie germana cat cuprinde.

 5. Sa vedeti ce tzeapa ne luam (ca de obicei).

 6. Si asa mai creste euroscepticismul. Nui bai ca la primavara is alegeri in franta si vine dreapta suveranista la putere, va da cu flit ba fritz-ilor.

 7. Pai de ce nu fac ei desteprii de verzi un test pilot cu regenerabile intr-un orasel de al lor si sa ne arate curat ce foloseste si cum ii incalzeste pe oameni si cum merge industria acolo cu gogoasele lor verzi… Cat coasta si cat de rentabil este si mai ales cat de multumiti sunt oamenii.
  Treaba cu hidrogenul si cu electricitate de ls soare sa faci hidrogen apoi electricitate pt. Masini etc. Este o gogoasa umflata si nerealizabila… O prostie cand tu ai gaze nu?

  • Băi proștilor de români, voi stați pe un rezervor de gaze naturale, aveți altul imens în Marea Neagra, și depindeti de mofturile dictatorului de la Moscova și a idioților verzi de la Berlin?

 8. As mai lasă gazele și aș scoate energia nucleara pe veci.

 9. Este foarte simplu de rezolvat disputa :daca nemtii plini de bani isi permit energie scumpa,la nana rusilor,sa compenseze puterea electrica pe care “amaratenii” o pierd prin inchiderea centralelor atomice,pe carbune si pe gaz!Sa dea curent la pretul de centrala atomica pana cand si amarastenii vor avea bani ca sa suplineasca puterea pierduta!Asta daca Germania vrea sa impuna “verzitura” scumpa in UE!

 10. Da.. iar apoi înlocuiesc centralele Nucleare cu cărbune 🤣🤣 „Energie Verde” Franța este de 10 ori mai verde decât Germania pentru că are centrale iar ei le închid, nu cumva să vină un Tsunami ca în Japonia 🤦

 11. Germania -prima putere economică și cea mai puternică industrie din Europa ,,zice” că renunță la energia nucleară ,dar în schimb a cerut o derogare de la eliminarea cărbunilor că materie prima pentru energie… și tocmai ce și-a instalat cea mai mare conductă de gaz de la ruși !!!
  Deci ce se poate înțelege din asta? Este clar că Germania vrea să pună pe butuci restul industriei din ce a mai rămas prin Europa.Este clar că planul lui Putin de a destabiliza Europa funcționează.
  Nimeni din afara U.E. nu-și dorește o Europa unită, puternică din punct de vedere economic și militar.