G4Media.ro

USR propune o garanție unică, de 50 de bani sau 1 leu,…

Sursa Foto: pexels.com

USR propune o garanție unică, de 50 de bani sau 1 leu, pentru toate tipurile de ambalaje

Uniunea Salvaţi România propune o garanţie unică pentru ambalaje, a anunţat luni europarlamentarul Cristian Ghinea, transmite Agerpres.

„Noi ne dorim ca oameni politici să discutăm cu Guvernul, cu industria, pentru că modul în care noi vrem să lucrăm este să anunţăm transparent ce vrem să facem atunci când şi dacă vom intra la guvernare şi vrem ca această chestiune a unei garanţii pentru ambalaje să fie parte din pachetul de negociere pentru un Guvern de după alegerile parlamentare, deci consideraţi acest demers ca unul oficial al USR-ului pentru pregătirea acestui pachet de intrare la guvernare. (…) Credem că românii sunt pregătiţi să-şi asume un asemenea cost, recuperatul şi atunci care ar fi propunerea noastră? În primul rând o garanţie unică, pentru ca să fie uşor de implementat. Când spun unică, ne referim care să acopere şi plastic şi cutii de metal şi sticlă”, a spus Cristian Ghinea, la o dezbatere pe subiectul unui sistem naţional de garanţie pentru ambalaje.

El a menţionat că propunerea ar fi ca garanţia să fie 50 de bani sau 1 leu.

„Am testat şi chiar am testat într-un grup mare al USR, cu câteva mii de membri, cam care ar fi disponibilitatea oamenilor de a lăsa această garanţie, propunerea noastră e să fie 50 de bani, fie 1 leu. Sunt argumente pro şi contra pentru fiecare, de aceea e locul de a pune în dezbaterea publicului acest posibil nivel. (…) Am preluat dintr-un studiu recent al ASE-ului această cifră de 4.000 de aparate, de maşini care să preia automat aceste ambalaje. Credem că e o cifră rezonabilă pentru urbanul mare, pentru urbanul mic şi pentru rural ar urma să fie alt sistem, cu saci sigilaţi”, a declarat Cristian Ghinea.

Potrivit acestuia, nu există un dialog ”foarte constructiv” între Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene.

„Îndemnul meu către Ministerul Mediului e să fie ferm în a solicita finanţare europeană pentru acest sistem, pentru că, dacă mergem pe un sistem cu aparate care să preia automat aceste ambalaje, (…) acest cost incipient e destul de mare, (…) estimarea e între 80 şi 100 de milioane de euro”, a afirmat Cristian Ghinea.

El a menţionat că un astfel de sistem ar presupune că se pune sticla sau cutia de metal într-un aparat care ar da cetăţeanului un bon pe care acesta să-l poată folosi la cumpărături.

Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat, a declarat că în România procentul de reciclare este de 13-14%, fără progrese majore în ultimii ani, deşi ţinta impusă de Uniunea Europeană se cifrează la 50% la finalul acestui an.

„Rata de depozitare la gropile de gunoi pare a fi în creştere, (…) a depăşit recent 70%. (…) Avem undeva aproape un sfert din judeţe care nu au aceste SMID-uri (sisteme de management integrat al deşeurilor – n.r.) funcţionale”, a spus Allen Coliban.

El a menţionat că sistemul de garanţie/depozit aplicat în cazul ambalajelor a produs rezultate în toate cele 11 state membre UE în care s-a implementat, rata de returnare fiind între 87 şi 96%.

Allen Coliban a adăugat că România nu duce neapărat lipsă de reglementări, ci de un sistem „coerent şi funcţional”.

Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului, a spus că sistemul depozit va rezolva doar parţial problema deşeurilor.

„România generează aproximativ 2 milioane de tone de reciclabil, or sistemul garanţie/depozit îşi propune să scoată din acest reciclabil puţin peste 500.000 de tone, deci asta înseamnă undeva în jurul unei treimi probabil. (…) De la 1 ianuarie 2021 vom avea un sistem garanţie/depozit instituit, e o obligaţie legală”, a arătat Mircea Fechet.

Potrivit acestuia, colaborarea dintre Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene este „extrem de strânsă”, relaţia dintre cele două instituţii fiind una „foarte eficientă”.

„La 1 ianuarie vă garantez că vom avea legislaţie în vigoare care să reglementeze sistemul garanţie/depozit, dar aici vorbim, pe de o parte, de nişte sume extraordinar de mari de bani, care înseamnă finanţarea acestui sistem şi mai vorbim şi despre nişte sume la fel de mari de bani care însemnează costuri de funcţionare a sistemului, pentru că trebuie să înţelegem că, dacă vrem să avem acest sistem operaţional şi pus bine la punct, cetăţeanul ar trebui să poată să primească garanţia înapoi de oriunde din ţară (…), de la orice magazin care comercializează băuturi”, a afirmat el.

În opinia sa, e mai mai puţin important că sistemul garanţie/depozit va fi finanţat din fonduri europene sau prin alte modalităţi. „Ceea ce e foarte important e că, dincolo de sursa de finanţare, acest sistem trebuie să fie foarte bine detaliat şi foarte bine explicat din punct de vedere al fezabilităţii lui, pentru ca el să funcţioneze din prima zi”, a adăugat Mircea Fechet.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Prima idee bună venită de la USR!
    Doamne ajută!

    • Subscriu.
      Ideile astea sunt niste prostii ale celor care vor sa para interesati de protectia mediului

    • Veniti in Suceava si o sa vedeti cum fabrica de hartie AMBRO SA parte a frupului francez Rossman , polueaza in fiecare noapte oradul Suceava, aruncand in armosfera tone de gaze toxice si otravitoare. Precizez ca fabrica se afla in zona comerciala a orasului, in zona mallurilor. Iar noaptea si ziua polueaza si fonic prin zgomotul pe care il produc instalatiile cand esapeaza gazele in armosfera. Ar putea sa puna atenuatore de zgomot, sau macar sa moteze inca un cilindru de tabla in jurul cosului care esapeaza. Dar nu ii intereseaza. Isi bat joc de suceveni. Potrivit autorizatiei de mediu, fabrica are voie sa elimine in atmosfera, in mijlocul orasului, in zona comerciala si langa cartiere de locuit: CO, SO2, NO, TOC, HCl, HF, Cd+Ti, Hg, metale grele , DIOXINE si FURANI. Deasemenea pulberi de tot felul si CO2. Si le elimina din plin in fiecare noapte, ca sa nu se vada. Dar zgomotul asurzitor deranjeaza pe multa lume.
      Iar D.S.P., Garda de mediu, Primaria,Prefectura, Consiliul local, Consiliul Judetean, presa si oengeurile de mediu nu spun absolut nimic. Eu presupun (nu am probe), ca totisunt cointeresati material sa taca, in detrimentul sucevenilor si a copiilor lor, care sunt otraviti in fiecare zi. Suceava fiind o zona cu o natalitate ridicata, cu multi copii si multe ecoscoli, care ne invata ca trebuie sa colectam selectiv, dar nu iai nicio atitudine impotriva acestei fabrici care ii otraveste si care nu vrea sa ia masuri impotriva poluarii chimice, incalzirii globale si poluarii fonice. Si useristii ne vand povesti cu ambalaje de plastic

    • NIste imbecili ca si ceilalti politicieni! In romania nu se colectezea nici un fel de ambalaj la vanzator si nici un vanzator (en-gros sau detail) nu este obligat sa colecteze ambalajul. Aceastra propunere duce direct la marirea preturilor! Dece nu au propus o lege care sa forteze vanzatorul, mai ales detailistul sa colecteze ambalajul produselor din raft si sa amendeze producatorii daca nu preiau ambalajul PET sa Sticla de la vanzator! E mult mai usor sa iei banii cumparatorului decat sa repui in functiune sistemul de colectare al ambalajelor de sticla si PET pe care l-ai omorat la inceputul acestui secol!

  2. Daca vrea si votul meu , USR ar face bine sa se preocupe de problemele ecologice.

  3. n-o sa mearga, dar macar USR vine cu niste idei, spre deosebire de psd/pnl care vor doar sa fure

    • E implementata in Germania in zona in care am locuit 1 an.
      Pentru pet-uri de plastic si cutii de bere.
      E o taxa maricica pe care o recuperezi cand le bagi goale intr-un aparat langa magazin.
      Ideea e functionala.

    • Era un comm interesant dacă și explicai de ce nu o sa meargă. Așa, o etichetă pusă fără argumentație = o ceapă degerată.

  4. Ce facem cu containerele care aduna printre alte si ambalaje? Iarasi vor fi negri care vor cotrobai prin ele si vor arunca pe jos continutul containerului care nu le convine?
    Iarasi vom sta la cozi sa ne punem ambalajele in automate? USR-ul nu gandeste suficient, e plin de corporatisti pentru care 1 leu nu conteaza si nu gandesc ca de fapt sunt 4-5 lei pe zi, deci vreo 150 lei pe luna, care sunt bani multi pentru unii.
    E usor sa ai idei fara modul de punere in practica dus pana la ultimul detaliu.
    Ridicati in slavi o idee de doi bani luata din Vest unde populatia are de 5 ori mai multi bani decat avem noi.

    • Subscriu.
      Ideile astea sunt niste prostii ale celor care vor sa para interesati de protectia mediului

  5. Foarte bine , daca cetateanul primeste contravaloarea garantiei pentrurecipientele returnate , dar sa nu fie conditionat sa cumpere produse din magazinul respectiv , asa cum este in Elvetia .
    Dragi USR-isti , incercati sa traiti pe picioarele voastre , cu regret va spun ca perceptia mea este ca sunteti TUCALARII PNL-ului . Domnul Barna a facut joc de glezne in alegerile prezidentiale , daca veti continua sa fiti remorca PNL-ului , nu cred ca veti creste .
    Va doresc toate cele bune !

  6. mai bine veneau cu un program național de colectare selectivă a deșeurilor 🙂 degeaba se construiesc gropi ecologice …că nu prea funcționează 🙂

    • Poti sa vi cu ce vrei tu!!!! nu merge daca nu dresezi populimea asta inculta si prost crescuta.
      Iar USR e cel mai aproape cu ideea asta de a da niste bani inapoi care oricum intrau,mai mai mult sau mai putin in costul ambalajului.

  7. Excelenta propunere, o sa murim sugrumati în plastic la cât se aruncă fără a fi măcar reciclat.

  8. O idee foarte bună!

  9. Nu sunt de acord, e un TVA mascat cine dracu le mai duce inapoi la magazin? Este umilitor sa reamintest omului ca e sarac sau sclav la fiecare sticla se apa/vodka/diet coke. Am sperat ca s-a depasit faza asta comunista! Oricum se face colectarea selectiva.

    Nah 10 bani pentru a bifa la fanaticii UE si gata.

    • Așa cum am văzut în Germania oameni din toate categoriile returnând pet-uri și doze pentru a-si recupera garanția așa o să fie și la noi, dacă ești prea bogat pentru a returna un PET la care ai lăsat un leu garanție o să se găsească un sărac să le adune de pe la bogătași din ăștia fitosi și să le valorifice.

  10. Numai reguli. Cand o sa avem salarii ca in germania o sa fiu de acord si cu asta. Numai obligatii, fara prea multe beneficii.

    Sincer va mai place marxismul verde?

  11. Decat USRplus editia Dan Barna mai bine moartea! Aveti grija ce comunisti din convingere votati!

  12. Eh, pe asta o poti numi o propunere progresiva.

  13. O idee foarte bună. Singurul mod in care poți să educi un popor needucat cum este cel român.

  14. Așa cum am văzut în Germania oameni din toate categoriile returnând pet-uri și doze pentru a-si recupera garanția așa o să fie și la noi, dacă ești prea bogat pentru a returna un PET la care ai lăsat un leu garanție o să se găsească un sărac să le adune de pe la bogătași din ăștia fitosi și să le valorifice.

    • @Marian tu nu intelegi ca scopul acestei masuri este sa-si bata joc de populatie sai faca tristi, scarbiti de gunoaie si sa sa ocupe din timpul liber al oamenilor, grija pentru mediu este doar un pretext pentru stat pt a intra si mai mult in viata ta. Micromanagementul populatiei. Ca se va gasi o sotie sau o soacara care sa ma oblige sa returnez ambalajele probabil. Iar banii dp ce nu se returneaza vor intra direct in firma unui parazit social de la mediu. Fii atent ca ori eu am baut prea mult suc de visine ori tu ai dat double post.

    • Desteptule…

  15. Germania:
    sticla 0.08 centi
    pet, doze aluminiu – 0.25 centi

    Si ce sa vezi! In Germania se colecteaza sticla si pe culoare…

    Romania
    pet 0.05 bani
    doza alu 0.0 bani
    sticla 0.01 ban !!!

    La valorile din Romania este mai ieftin sa le arunci la gramanda decat sa mergi cu sacii la punctele de colectare unde ce sa vezi !!! Aceste puncte de colectare mai mult sunt inchise sau dispozitivele lor defecte! Vb acum pentru situatia din Bucuresti

  16. Cât costa cele 4.000 de aparate si care este costul in timp si bani al fiecarui cetățean pentru absolut fiecare produs? Nicusor Dan nu vrea doar sa fure dar are si tupeul sa ne puna si la muncă pt asta.

  17. Hai sa zicem ca misca ceva dar este insuficient.
    Iar vine nenea Gotiu cu o frectie la picior de lemn.
    Asta chiar crede ca se cara cineva cu sacul de plastice pentru 5 lei. Hai ca astea poate ca sant usoare dar cu sticla si hartia nici vorba.
    Problema este la Companiile de colectare. Amenzi drastice daca ridica gunoiul neselectat.
    Cand veniti cu o chestie din asta mai deschideti mai baieti o Conventie Internationala despre poluare.Aveti acolo in Anexe tot ce trebuie, cum trebuiesc segregate deseurile, va da chiar si culorile containerelor pe fiecare categorie de deseu.
    La mine pe strada plasticul se colecteaza amestecat cu metalul in container galben. O tampenie.
    Plasticul se colecteaza singur si numai in container rosu.
    Pentru ulei ars bagati fratilor niste tancuri micute cu container de plastic alaturi.Torni uleiul si arunci alaturi plasticul.
    Asta daca vrem sa facem niste legi ca lumea.Daca e numai sa ne aflam in treaba mai bine lipsa. Iese o brambureala.
    Mergeti in Danemarca sa vedeti incineratoare de gunoi menajer care produc energile electrica pentru spatiile publice. Cam acolo trebuie sa tintim si noi.