G4Media.ro

USR: Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au ratat termenul pe care şi…

sursa foto: Pexels.com

USR: Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au ratat termenul pe care şi l-au asumat pentru cea de-a doua cerere de plată prin PNRR

USR a precizat că Guvernul şi-a asumat să transmită în luna octombrie a acestui an cea de-a doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 2,8 miliarde de euro, dar a ratat termenul. Partidul adaugă că, în acest moment, cererea de plată nu poate fi transmisă pentru că nu mai puţin de 4 jaloane şi ţinte care aveau termen de îndeplinire trimestrele 1 şi 2 ale anului fie nu sunt îndeplinite, fie necesită ajustări la cererea experţilor Comisiei pentru a fi conforme cu mecanismul de evaluare. Două dintre acestea reprezintă investiţii în Energie, relatează News.ro.

„Boloş e genul de yesman care le spune celor din Coaliţie ce vor să audă şi apoi o repetă în conferinţe de presă, acesta este PNRR-ul vorbit, cel din bla bla-ul politicienilor. Realitatea e însă alta. În PNRR-ul real sunt jaloane neîndeplinite, aşa cum le tot atragem atenţia în raportele noastre de pe monitorpnrr.ro, tocmai de aceea depunerea cererii de plată întârzie. Legea avertizorului de integritate nu este gata de şase luni, ministerul Energiei încă nu a semnat contractele pentru două linii de investiţii care trebuiau să fie gata de acum trei luni. Jaloane care nu sunt închise nici măcar formal, ca să aibă Comisia ce să evalueze. Sunt câteva exemple”, a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Jaloane care nu sunt încă îndeplinite conform criteriilor de evaluare, potrivit USR:

Jalonul 430 – Intrarea în vigoare a legii privind protecţia denunţătorilor. Jalonul, care avea termen T1 2022 este neîndeplinit, legea se află încă în parlament. Legea a fost iniţial adoptată de parlament, dar avea prevederi care contraveneau cerinţelor europene. Preşedintele Iohannis a retrimis legea în Parlament unde modificările necesare nu au fost operate încă. Termenul de îndeplinire a jalonului era T1 2022.

Jalonul 114 – Intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului -Proiectul de lege se află în Parlament. La sfârşitul lunii iunie a fost adoptată OUG privind decarbonizarea sectorului energetic. Comisia e formulat o serie de observaţii iar legea se află încă în Parlament. Termenul de îndeplinire a jalonului era T2 2022.

Jalonul 129 – Semnarea contractelor pentru construirea unei capacităţi de electrolizoare noi de cel puţin 100 MW. După mai multe întârzieri, apelul a fost lansat, proiectele sunt încă în evaluare şi nu au fost încă semnate. Termenul de îndeplinire a jalonului era T2 2022.

Jalonul 133 – Semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz şi încălzire centralizată – Ca şi în cazul jalonului anterior, contractele ar fi trebuit să fie deja semnate, proiectele sunt încă în evaluare.

Conform sursei citate, prima cerere de plată prin PNRR a fost trimisă oficial la data de 31 mai.

În luna iulie, Comisia Europeană a anunţat că prelungeşte perioada de analiză a cererii României până la mijlocul lunii septembrie.

Această prelungire a fost stabilită pentru a da timp României să închidă în mod adecvat unul dintre jaloane care nu corespundea cerinţelor. Cerera nr. 1 a fost aprobată la 15 septembrie, mai spune USR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mai bine mai tarziu si de calitate, decat in graba si prost facut.

    • De ce cauți scuze unor hoți, incompetenți și leneși? Cum se face că alte țări fac progrese, dar România nu?

  2. Dacă stați pe margine și vă bucurați de eșecurile USL, nu o sa convingeți alegatorii că sunteți mai capabili.
    Doar rămâneți peste prag.
    Cred că asta e tot ce puteți.

    • Vă e teamă de USR, fiindcă sunt oameni cinstiți, nu ca voi în PNL, care doar mințiți.

    • Da, ce nenorociti sunt cei de la USR. Stau pe margine si se bucura de esecurile USL, in loc sa intre in guvern si sa le arate cum se face treaba!

      Stai, ca am avut o revelatie: USR are 18% in parlament, iar actuala coalitie de guvernare are aproape 70% din tot parlamentul. Bonus: actuala coalitie (Iohannis, PSD, PNL si UDMR) ii iubeste pe cei din USR ca sarea in ochi. Vezi toate discutiile interne care au razbatut dinspre PSD si PNL pe cand cei care sunt acum in USR erau in guvern, in 2016 si cele 8 luni din 2021 („caini”, „nu te poti intelege cu ei”, „astia nu vor sa ia spaga”, „parca sunt ministri englezi”, etc etc etc)

      E un pic mai dificil pentru astia de la USR „sa nu mai stea pe margine”. Pentru ca, de fapt, chiar poporul vrea ca ei sa stea pe margine si sa ne conduca USL-ul. Si cu vointa poporului nu te poti pune.

  3. Aceasta trebuie sa fie Știrea săptămânii și toți politicienii sa fie întrebați despre subiectul asta. Ei sunt cei care țin oamenii in sărăcie din cauza incompetentei și a corupției!

  4. Luati o pauza, trotinetelor. Ati primit cea mai mare placuta suedeza azi. USR la 2,95%.

    • UBB refuză să verifice întreaga lucrare. Asta nu e o victorie pentru Securitatea ta. Mai degrabă v-ați afundat și mai mult în mocirlă.

    • Ce mai fac miniștrii voștri, merge-merge cu alfabetu’? Primu’ a ajuns la ă, fapt pentru care repetă ă după fiecare cuvînt, al doilea buchisește literele de pe foaie și din Wiki, iar grupul vostru de academicieni doctori ingineri s-a îmbogățit și cu apărătoru’ ăla.

  5. Dacă nu si-au făcut treaba nu ar trebui sa-si primească salariile.

  6. Ce să facă în alea 160 de ore lucrate în 6 luni, în rest vacanță???