G4Media.ro

USR: Bătaie de joc. Proiectul Guvernului privind pensiile speciale a fost trimis…

sursa foto: Facebook/Anca Dragu

USR: Bătaie de joc. Proiectul Guvernului privind pensiile speciale a fost trimis în Parlament fără impact bugetar / Guvernul nu vrea să recunoască, de fapt, că nu va elimina nicio pensie specială

Reprezentanții USR semnalează că în Comisia de buget din Senat a ajuns la aviz proiectul Guvernului privind pensiile speciale, dar dezbaterea și votul au fost amânate două săptămâni pentru că nu există impact bugetar.

În opinia parlamentarilor USR, Guvernul nu vrea să recunoască, de fapt, că nu va elimina nicio pensie specială și nu va face nicio reducere de cheltuieli cu acest proiect. 

„În mod suspect, în dreptul rubricii impact bugetar nu apare nimic, nu este nicio reducere de cheltuială sau creștere de venit pe termen scurt, mediu și lung. Guvernul era obligat să facă această evaluare și nu înțeleg cum a trecut așa în ședința de guvern! Cum putem discuta un act normativ de o asemenea importanță, al cărui scop este reducerea cheltuielilor bugetare și consfințirea contributivității drept criteriu fundamental luat în considerare la calcularea pensiei, fără a avea în față date esențiale. Guvernul trebuie să-și facă treaba și să ne dea date”, a declarat senatoarea USR Anca Dragu, potrivit unui comunicat de presă.

La rândul lui, senatorul USR Narcis Mircescu a întrebat reprezentantul guvernului dacă poate numi o singură categorie de pensie specială pe care o desființează actualul proiect de lege și dacă există o pensie specială care este trecută pe principiul contributivității, dar ambele întrebări au rămas fără răspuns. 

Senatorul USR Claudiu Mureșan a argumentat că proiectul de lege este vădit neconstituțional și va pica la orice analiză a juriștilor.

Dezbaterile din Comisia de Buget Finanțe din Senat au fost amânate două săptămâni pentru ca Guvernul să vină cu informații relevante, care lipsesc din expunerea de motive ce însoțește actul normativ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Normal ca nu o sa elimine pensiile speciale nici n-o sa le taie! Ei sunt nomenclaturisti noi restul, care am muncit 40 de ani, sclavi!

    • Din cele 28 de state EU, 26 au pensii speciale (exceptii fiind Cipru si Suedia). Astfel:
      – 23 de state acorda pensii pentru angajatii guvernamentali (legilsativ, executiv si judiciar),
      – 21 de state acorda pensii fortelor de securitate si aparare precum si unor profesii civile.

    • Mihai, cate state au pensii speciale bazate pe contributivitate? Toate? In ce state se poate iesi la pensie la 35-40 ani? Romania si atat?

    • În multe țări se poate ieși după minim 25 de ani de muncă. Pensiile speciale sunt bazate toate pe contributivitate, inclusiv la noi, pentru că toți plătesc contribuția. Toți românii pot ieși la pensie cu maxim 13 ani înainte de vârsta de pensionare. Cine iese mai devreme primește pensia diminuată.
      Informează-te! Politicienii își bat joc de tine!

    • Vai, domnu Mihai, dar mi-au dat lacrimile. Toata Europa plateste pensii speciale, sa facem si noi la fel, ca asa e european.

      Ia fii atent aici: „La finele lunii iulie 2021, pensia de serviciu medie a foștilor procurori și judecători a fost de 19.984 de lei.”

      Acum spune-mi si mie o tara din Europa in care pensia medie platita de statul ala unor bugetari este de 4 ori salariul mediu brut pe economie. Hai sa te ajut eu: in Germania, un judecator de la Inalta Curte (adica ala cu cea mai mare pensie, nu discutam de medie) are o pensie de maxim 1,5-2 din salariul mediu brut pe economie. Si plateste si taxe din greu pe ea. Iar pensionarea se face la 60 de ani, nu 48-50, cum se intampla la noi.

      Pur si simplu ce se intampla la noi e aberant, fata de ce poate duce economia. Pensii de 10-15 de ori mai mari decat pensia medie si pensionari din greu inainte de 50 de ani. Asta in timp ce cei mai multi muncesc de ii ia naiba timp de 40 de ani pentru o nenorocita de pensie de 2-3000 de lei.

    • Bai Mihai, bai troll cu pensie de handicap@t ( speciala ) … tarile alea numerotate de tine nu isi bat joc si isi jefuiesc pensionarii cum o faceti voi PSDistilor de 33 de ani👍🏼

      Voi rablelor stati 2 ani pe o functie si dupa va luati pensie speciala, aia muncensc minim 20-25 de ani pentru pensia aia de speciala care nu este mai mare de 20 de ori cat a unui om care a muncit 40 de ani👍🏼

      Lasa gargara cu Basescu ( Felicitari Baseacu ca a distrus Securitatea care era controlata TOTAL de PSD 👍🏼) , cu stagiul militar obligatoriu etc. 👍🏼

    • Chiar nu sesizati exprimarea?

    • Scrie raspunsuri date de chat GPT.
      Asta am vrut sa zic, limbaj de lemn si generalitati, cand AI programat de oameni nu vrea sa se implice!

    • Cred ca Mihai nu intelege ce inseamna pensie bazata pe contributivitate. Pensiile speciale nu se incadreaza acolo prietene. Si cam asta ne cere si UE, daca s-ar baza pe contributivitate nu ar fi nici o problema sa se transpuna in lege.

    • s-au activat postakiile useliste pentru ca sa prosteasca lumea ca vezi dom’ne pensiile speciale nu se platesc din buget ci din te miri ce alte fonduri (care numa mintea lor terci stie de unde-s, daca nu tot de la contribuabili), ca si alte tari au pensii speciale (au dar bazate pe contributivitate!), etc.

      hai luati-o sus baieti!

    • s-au activat postakiile useliste pentru ca sa pr.os.t.easca lumea ca vezi dom’ne pensiile speciale nu se platesc din buget ci din te miri ce alte fonduri (care numa mintea lor terci stie de unde-s, daca nu tot de la contribuabili), ca si alte tari au pensii speciale (au dar bazate pe contributivitate!), etc.

      hai luati-o sus baieti!

  2. Cu aceasta tema adusa non stop în atenția oamenilor prin orice mijloace și zi de zi puteți face ca aceasta coaliție nociva sa piardă efectiv alegerile.

    • Nu e musai sa ne-o ”aduca”in atentie , ca o avem continuu ! Pentru cei la putere, aceasta tema , nu exista !

  3. Ați votat 55% PSDNL în 2020, deși era și USR pe buletinul de vot. Nu vă meritați țara, dar vă meritați soarta.

    • ….USR-ul sub conducerea lui Ghinea & Co. este, PA!

    • @Alex ®️, Doamne ajută. Țara aia nu merită altceva decât sărăcie într-o dictatură AUR.
      Zic „aia” că eu nu mai sunt demult acolo. Îmi luase Dumnezeu mințile prin 2020 că poate ar fi o idee să ma întorc… Nope. Niciodată.!

    • Mai bine AUR decât USR! USR ne scoate din UE cu obsesiile lor!

    • Bai Mihai, bai sluga, AUR este Remorca PSD, voteaza cot la cot cu coruptii si interesele lor👍🏼

      Singurii care v9rbeau de scoaterea Romanie din UE si subjugarea R9maniei de catre Rusia sunt cei de la AUR, o parte din PSD, Dragnea, PPusl. PeR, SOS, si toate rablele pro ruse 👍🏼

    • PSD = AUR, lasa gargara ca nu va iese fenta 👍🏼

    • Omul cinstit scoate PSDNLAUR din minți, nu înțelegeți cum cineva poate fi cinstit și nu-i puteți controla prin șantaj.

    • Deci până la urmă o să pierdem banii din PNRR ..

    • @Marcele, stai liniatir cum a picat Dragnea o sa pice si AUR, sunt doar 1 milion de r@tati care mai voteaza PSD-AUR 👍🏼

      Sondajele care le pun lepr ele astea aunt fake

      PSD strânge doar 21,9% din intenția de vot, și nu 35-36%, așa cum spun institutele de casă ale acestui partid ori controlate de Dan Voiculescu.

      Pe locul 2 este AUR, cu 15,8%. Pe locul 3, PNL are doar 15,3%. USR e creditat cu 11%.

      Alte două partide puțin peste pragul electoral sunt UDMR (5,6%) și PMP (5,2%).

      În peisaj apare și Forța Dreptei a lui Ludovic Orban, cu 2,5%. REPER-ul lui Cioloș are 1,7%. SOS România, făcut pentru Șoșoacă, are impact minim, de doar 1,1%.

      Nelipsit în sondajele Avangarde și CURS, care-l dau mereu la 4-5% intenție de vot, partidul lui Dan Voiculescu, Partidul Umanist Social-Liberal (PUSL), nu mai apare deloc. Acest lucru este de bun-simț, Ziaristii.com semnalând în mod constant că PUSL nu are cum să fie mereu cotat la 4-5% intenție, iar când vin alegerile să nu ia nici măcar 0,1% din voturile reale (situație repetată constant în ultimii 10 ani).

    • @Marcele, si eu sunt ofticat ca USR a fost confiscat, dar ca furi bani poporului ca PSDistii, ca plagiezi ca PNListii, ca furi voturile la alegerile interne ca USRistii, tot hot te numesti 👍🏼

    • Și acum, partidele ce vor pensii speciale sunt pe primul loc în sondaje, e de noaptea muncii!

    • „Nu vă meritați țara, dar vă meritați soarta.”
      Genial! Subscriu: multi mitici, golani, jmenari, combinatori, piti mi-au ocupat si luat tara.
      Cum zic de 5-10 ani: in Romania va merge bine doar cand romanii vor vrea. Doar cand oamenii vor vrea un sistem de sanatate, justitie, educatie, transporturi si vor lupta pentru asta, atunci vom avea. Daca iesim la vot din 4 in 4 ani apoi dormim ca oile nevertebrate…
      Romania poate fi salvata doar de romani, si nu de partidul Y sau candidatul X.

    • Usr a fost votat și a fost la guvernare, de unde s-a apucat sa facă șantaj în coaliție. Trolacule, mai lasă-ne cu aberațiile voastre, știm cu toții cum a fost! VOI i-ați adus pe bolșevici la putere, asa ca mai scutiți-ne!

  4. Nu e de mirare, un semianalfabet functional cu chipiu ii tine cald lui Tandala scaunul de prim ministru in caz ca nu pica vreo sinecura din strainatate cu protocol mult. Bolovanul cu chipiu semneaza repede tot ceea ce i se pune in fata caci ordinul nu se discuta ci se executa, in plus lucrul cu litere ii face sa intepeneasca si sa transpire abundent…

  5. Din pacate nu se mai poate cu inca o rascoala. La revolutie am fost 4-500000 in Bucuresti. Cand am plecat pe la 10 dimineata in tranvai stateam lejer la coada la alimentara ne aratau pumnul erau 2-300.
    Din aia 500000 mai suntem 2-30000 si suntem prea batrani pentru inca o revolutie.
    Asa ca viitorul e al geniilor care isi vand dosul pe 2 lei pentru o postare…

  6. Buna seara! Va explic eu ce se intampla. Pensiile speciale nu pot fi desfiintate, fara o revolta ampla a unor categorii importante de angajati din sistem si care sunt beneficiarii unor astfel de pensii. Iar fara angajati respectivi, Romania s-ar scufunda in anarhie si haos. Problema de fond este ca beneficiarii pensiilor speciale, se vor revolta pe drept si va spun de ce. Totul pleaca de la incalcarea democratiei in Romania, de catre toate partidele aflate vreodata la guvernare – dar si cu complicitatea celor din opozitie, partide care au incalcat si incalca la greu Constitutia Romaniei, privind drepturile fundamentale.

    Exemplu? Cititi Constitutia Romaniei, Art. 15-53, drepturile si libertatile fundamentale. Si acolo scrie negru pe alb, ca respectivele drepturi sunt garantate tuturor cetatenilor, fara exceptie. Inclusiv beneficiarilor de pensii speciale. Numai ca partidele au considerat ca nu prea ar fi bine ca unele dintre acele drepturi fundamentale, sa fie exercitate in egala masura, chiar de catre toti cetatenii, ca s-ar prabusi statul. Si au interzis unor categorii de cetateni sa isi exercite astfel de drepturi, iar in schimb partidele le-au oferit pensii speciale sa taca, astfel incat respectivii cetateni sa nu faca gât că nu isi pot exercita drepturile garantate de Constitutie.

    Sa ofer exemple, nu? Constitutia desi garanteaza si militarilor dreptul la greva, acestia beneficiaza de pensie speciala ca nu cumva sa isi exercite dreptul la greva. Alternativa ca militarii sa ramana fara pensii speciale, este desigur ridicarea interdictiei ca militarii sa nu aiba drept de greva. Si sa aiba drept de grava, ca toti ceilalti cetateni. Este doar un exemplu, deoarece militarii au si alte drepturi interzise, recompensa sa nu si le exercite fiind pensia speciala. Va dati seama ca si militarii cunosc Constitutia, si in cazul in care ar ramane fara pensii speciale, in secunda urmatoare vor cere respectarea ad-litteram a Constitutiei, cu drept de greva, de sindicat, sa candideze si ei, sa se exprime liber, sa practice oricare a 2-a profesie etc. Drepturi care nici macar nu necesita vreo aprobare de exercitare, fiind GARANTATE de Constitutie!

    Alt exemplu? Magistrat, militar, politist etc. Constitutia le garanteaza dreptul neingradit la munca si la orice activitate economica, ca la oricare cetatean. Numai ca polticienii au considerat ca cei in cauza nu trebuie sa detina si firme. Intrucat le-ar strica socotelile politicienilor. Un profesor, are dreptul sa fie si profesor, sa detina si firma. Dar cei mentionati, nu! Si atunci, politicienii au dat la pace cu cei in cauza, ca le ofera pensii speciale, numai sa nu isi exercita dreptul neingradit la munca. Va dati seama ca si cei in cauza cunosc Constitutia, si in secunda in care ar ramane fara pensii speciale, vom avea magistrati, militari, politisti etc. cu diverse firme. Ca sa poate obtina si ei venituri mai mari sai sa contribuie mai mult la pensii. La fel ca ceilalti cetateni.

    Ce exemplu, sa mai dau! Toata societatea s-ar isteriza daca o politista, ar dansa si la cabaret legal in timpul liber. Sa obtina venituri mai mari si sa contribuie mai mult la pensia ei contributiva. Dar societatea nu se isterizeaza, daca acelasi lucru l-ar face o croitoreasa. Sau o jurnalista. Sa fie clar, ca daca polistista ramane fara pensie speciala, nu mai are niciun motiv sa nu danseze si ea la cabaret sa castige mai mult sau sa contribuie mai mult la pensie. Asa cum au acest drept si alti cetateni.

    In mare, cam aceasta este problema pensiilor speciale. Primii care gresesc, sunt chiar cei care cer desfiintarea pensiilor speciale. Pentru ca acestia nu constientizeaza ca eliminarea unor astfel de pensii, creeaza imediat egalitate in drepturi nu doar la pensii. Ci in toate segmentele. Iar acest element ar prabusi brusc si statul si societatea. Pe de alta parte, cei care tot condamna pensiile speciale, nici nu cunosc detaliile mentionate.

    Ca cei care doresc desfiintarea pensiilor speciale sa fie vreodata credibili, trebuie sa vina cu tot pachetul de egalitate privind drepturile si libertatile, nu doar cu pensiile. In caz contrar, simpla desfiintare a pensiilor speciale, insa ca beneficiarii acestora sa ramana si cu interdictiile in alte drepturi, este o chestiune care va da naste la o revolta care va zgudui Romania din temelii.

    Solutia este una singura! Reformarea partidelor si revederea atitudinii acestora fata de drepturile si liberatile garantate de Constitutie, beneficiarilor de pensii speciale. In caz contrar, partidele respective pica in totalitarism, cu consecintele de rigoare.

    • Corect ce ai scris. Nu m-am gândit niciodată că se poate pune așa problema. Deci totul pornește de la bază, de la principii, de la drepturile și libertățile democrației.
      Da, dar un magistrat să aibe firmă? O polițistă să danseze la bară , în timp ce un violator de copii să urle în cârciumă „Tanța, dă totul jos, să-ți văd pisica!” – și asta pentru contributivitate!

  7. ”Bătaie de joc. Proiectul Guvernului privind pensiile speciale a fost trimis în Parlament fără impact bugetar”
    Ce ati vrea sa faca?!
    Multi din ac caraghios guvern sunt calificati, sau au speciale. Neamuri de-ale lor la fel, cei din sistemul ticalosit la fel…. Ce ati vrea sa faca?!

  8. As mai avea o completare. Legat strict de militari. Ganditi-va ca militarii pensionati, sunt si nu prea sunt pensionari. De ce nu sunt pensionari? Pentru ca legea ii obliga, ca in caz de razboi, mobilizare, stare de asediu/dezastru (cutremur ca in Turcia) sa mearga pe front/la interventii diverse, pana implinesc 65 ani, si barbatii si femeile. Desi sunt pensionati. In mod evident ca a elimina pensiile speciale pentru armata, presupune in afara de cele mentionate la interventia anterioara, si eliminarea obligatiilor militare dupa pensionare si pentru aceasta categorie de pensionari. Sau introducerea de obligatii militare pentru toti cetatenii cu varsta pana in 65 ani, si barbati si femei. Acum militarii accepta discriminarea ca au pensii speciale – si ei stiu ca acestea reprezinta o recompensa sa participe la razboi si dupa pensionare, insa in cazul in care militarii ar ramane fara pensii speciale, nu mai exista motiv si nici motivatie de ordin democratic, ca militarii pensionati sa accepte sa mearga pe front, in conditiile in care cetateni mult mai tineri nu au astfel de obligatii.

    Inchei cu aceeasi afirmatie ca la interventia anterioara: cetatenii si partidele care doresc eliminarea pensiilor speciale, trebuie sa reflecteze exact si la obligatiile si interdictiile pe care le au beneficiari de pensii speciale. Pentru ca nu merge egalitate in drepturi doar le pensii, iar la altele nu, orice incercare contrara ar crea o atmosfera de totalitarism, cu consecintele de rigoare.

    • Cei mai fraieri sunt cei din ANAF ei nu au pensii speciale. Nu au voie sa aibă firme sau macar sa aibă dreptul de a da vreo consultanta fiscala. In schimb sunt puși să adune bani la buget dar legile nu prea ii ajuta că sunt multe excepții. …..:) pentru speciali…..

  9. Pensiile speciale sunt plătite de casele sectoriale ale MApN și MAI, nicidecum din bugetul de pensii civile. Și militarii au rețineri de 45% din solda, numai că acei banii nu intra în bugetul de pensii, ci se intorc în bugetul MApN pt înzestrare , ca sa cumpare corvete, avioane ….. etc , ce alți au aruncat.

    • Degeaba le explici unor r.e.t.a.r.d.a.ț.i. ana.lfa.beți, că nu vor înțelege.

    • ba postakiilor, pensiile speciale tot din bugetul de stat se trag, tot din banii contribuabilului roman se platesc!!!

  10. Citind comentariile se poate lesne constata că analfabeții postează elucubrații în loc să meargă la muncă. Jalnic popor!

  11. Analfabeții țării postează elucubrații în loc să meargă la muncă. Jalnic popor!

    • Sa intelegem ca sunteti beneficiari de pensii speciale,iar lumea trebuie sa mearga la munca,nu sa stea pe aici sa mai si gandească!?Sau de ajutoare sociale,d-alea pe baza de partid,la modul cum reactionati?!
      „Savanti”,într-ale pensiilor speciale ne explica,de-a fir a par,cum sta treaba cu pensiile speciale,fara sa îsi dea seama ca la drescriere s-ar incadra si profesorii,fiindca si ei au obligatii extraservici.
      Dar exitenta lor,ca atare,nu este problema,ci marimea lor(modul speculativ de calcul al marimii lor)și varstele anormal de timpuri de pensionare.Iar problema cea mai mare o reprezintă megapensiile speciale ale magistratilor.Aici guvernantii se află,de ceva timp,într-un cerc vicios fara iesire.În ultimii ani,prin toate mijloacele,inclusiv prin decizii CCR,s-a cautat sa se creeze o criza de magistrati,pentru ca justitia sa nu mai aibe timp si de politicieni,”cumparandu-i” si cu aceste pensi nesimtite.Iar acum,criza fiind foarte mare,prin diminuarea marimii lor,guvernantii risca sa blocheze,pur si simplu,accesul cetatenilor la justitie,pentru ca nu mai are cine sa ancheteze si sa judece cauzele,pricinele(pleaca toti care au varsta si cei care raman,fiind foarte PUTINI si suprasolicitati.se pot unii foarte usor impotriva decidentilor politici).Termenele de judecată sunt deja astronomice,incalcandu-se flagrant Constitutia.Deh,ei se pregateau sa „facă”o constitutie a la Putin,dar vremurile se mai schimbă.

  12. 2 ani PNL si USR (Nov 2019-Aug 2021) nu au putut rezolvat problema asta, desi au prostit lumea sa ii voteze prin fumigena cu pensiile speciale (nesimtite – cum era pe vremea lui Basescu).
    Cum am zis, USR ii face concurenta lui Rares la gargara si „verticalitate”.

  13. praf in ochi

  14. Ce spunea un intelectual pensionar, pensionat inainte de 2010 ?
    Atata timp, cat toate pensiile pt munca depusa ca salariat, nu vor fi calculate pe baza de contributivitate, nu va disparea nici o pensie speciala .
    Si poate ca este normal ca cei inclusi in aceasta categorie ( magistrati, militari , politie, SRI, SIE), sa aiba pensii speciale .
    Singura forta politica de care depinde rezolvarea inechitatilor din sistemul de pensii, si de care depinde rezolvarea acestor inechitati, in primul rand din sistemul contributiv, este totusi, PSD .
    Iar dl ministru Budai , este total raspunzator de aceasta .
    Dar cele mai grave , si strigatoare la cer inechitati din sistemul de pensii, sunt in sistemul pensiilor contributive .
    Pt ca numai la noi, este posibil ca intre doi pensionari pt limita de varsta, cu acelasi nr de puncte conform contributivitatii ( 2,00 puncte), si cu aceleasi conditii, cu acelasi stagiu de cotizare, aceasi vechime in campul muncii , cu aceasi functie, fara concedii medicale sau fara plata, absolut acelasi numar de zile lucrate toata viata , absolut aceleasi conditii , cu aceasi valoare a punctului de pensie ca in toata Romania, sa existe diferente de pensie enorme ( chiar si 41 %) . In ce stat mai este posibil ca :
    – pt un numar de 2, 00 puncte, un pensionar pensionat inainte de an 2011, are o pensie lunara de 3.570 lei, iar un pensionar pensionat incepand cu 01.01.2020, are o pensie lunara de 5.034 lei ( 2, 00 puncte × 1,41 indice de corectie ×1.785 lei valoare punct pensie) , adica o diferenta lunara de 1.464 lei/luna, adica 17.568 lei /an !!!!!, pe cand cei dinainte an 2011, nu au vreun indice!!!!
    Incredibil ! Strigator la cer ! Rusinos pt decidenti !!
    – sau chiar in conditiile in care intre datele pensionarii pt limita de varsta este doar O ZI (31.12.2019 fata de 01.01.2020) , la acelasi numar de 2, 00 puncte, la aceasi functie si salariu, si entitate angajatoare toata perioada, un pensionar pensionat la 31.12.2019 , are o pensie lunara de 4.320 lei , iar cel pensionat in 2020, cu doar 1 (UNA) zi mai tarziu !!!!!, are o pensie lunara de 5.034 lei ( f. buna ), mai mare cu 714 lei/luna, adica cu 8.568 lei /an !!!! Pt ca cel pensionat cu o zi mai tarziu, in 01.01.2020, are un indice de corectie !!! de 1, 41 , fata de 1.21 la cel pensionat cu 1 zi in urma !!!
    Doar o zi !!
    Incredibil, discriminator !!!
    Se mai intreba bietul intelectual pensionar daca :
    – dl Budai, dl Ciolacu, nu se gandesc ca aproape toti acesti pensionari discriminati unii fata de altii, au crezut candva in domniile lor ?
    -daca acum mai pot crede in cea ce spun dumnealor ?
    – daca stiu ca promisiunea ( da, promisiunea!) neindeplinita, de eliminare a inechitatilor din sistemul de pensii vontributive, le scurteaza viata poate, cu ani de zile ?

    • @pyxy : Subscriu. Sunt legi facute pe genunchi, fara nici o logica, aducatoare de inechitati flagrante. ,,Iubitii” nostri conducatori nu vor sa vada aceste discrepante. Cum e posibil ca un pensionar care a activat 26 de ani numai la grupa a-I-a de munca ( siderurgie)si cu o vechime totala de 46 de ani, dar iesit la pensie inainte de 2011, sa aiba o pensie de 3500 de lei, iar o asistenta medicala cu o vechime mai mica sa aiba o pensie de peste 4000 de lei datorita acelui indice de 1,41? Aceasta nedreptate mi se pare stigatoare la cer, iar ai nostri guvenanti si parlamentari vad ca nu au nici cea mai mica intentie de a schimba aceasta anacronica stare de fapt.

    • Păi cum domnilor,ca aproape la toate televiziunile,de ani de zile,la tabla ca la școală,se explica si se calculeaza,pe toate partile,pensiile,bugetele…. .Si tot „cracanati”la echitate am ramas? Îi fac din ochi pe bietii pensionari,cum se „chiombează”la cifrele alea,stand cu pixul si cu hartia în mană,sperand ca „ăstia”o sa mai reduca din unghiul „cracanat”😁.

  15. Ar trebui reformata din temelii legea pensiilor, la fel cea a salarizării. Și toate să fie bazate pe principiul contributivitatii. Multe domenii au un stres psihic muuult mai mare, iar problema ingradirii „anumitor” libertăți e falsă (nu sunt la închisoare, și s-ar aplica la numeroase categorii). Toate profesiile, indiferent care sunt ele, sunt importante în societate. Ca sustenabilitate, statul nu poate să le mai susțină, decât cu împrumuturi din ce în ce mai mari. Consider ca marja dintre cel mai mic și cel mai mare salariu ar trebui să fie de maxim 6, 7 ori, iar la pensii de maxim 3, 4 ori. Însă cea mai mare problemă e cea demografică, cea a emigrării românilor. Imigrarea nu rezolvă problema decât în parte și cu pericolul schimbărilor (culturale..) profunde în societate pe termen lung prin apariția altor probleme

  16. Pur si simplu nu se vrea sa se intervina la pensile speciale!
    Pentru cei care nu au anii minimi de contributie se poate „cumpara vechime”, altfel spus statul a gasit o cale legala ca si ei sa beneficieze de o pensie decenta?

  17. Când firmele vor plăti dările care se cuvin angajaților conform grupelor de munca, adică, pe cartea de munca, ceea ce trebuie și nu ceea ce vor, mai putem sta de vorba despre contributivitate și echitate.
    Atâta timp cât cineva e angajat cu contract de 2 ore și muncește 12-14 ore e evident ca nu va avea nici o pensie pe contributivitate.
    Invrajbirea categoriilor profesionale e o metoda de doi bani pentru a câștiga voturi.
    Unele pensii sunt de serviciu și nu speciale, aprobate de parlament, semnate de președinte, etc.
    Întrebarea e, de ce atunci când au fost promulgate nu ați fost la fel de viteji ca acum, sa veniți cu acest cartof fierbinte, inutil, pentru voturi.
    Nu poți pune egal între diverse profesii, nici pe vremea lui Ceaușescu nu eram toți egali, e drept, diferențele nu erau asa de mari, dar trăim intr-un capitalism , care prin definiție nu este egalitarist.
    În rest, sa moara capra vecinului, chiar dacă mie nu o sa îmi fie mai bine…

  18. pt. GELU —- Ai perfecta dreptate ! . Psd-pnl nu vor anula pensiile speciale , ele au fost date ca MITA ELECTORALA … pensii speciale contra voturi ! Sunt 2-3 mil. de beneficiari , revolutionari ( si familiile lor ) , care voteaza PSD !