G4Media.ro

Ursula von der Leyen își pierde echipa (Politico)

© European Union 2020 - Source : EP

Ursula von der Leyen își pierde echipa (Politico)

Este cea mai puternică femeie din Europa, care a condus blocul printr-o pandemie, a reparat legăturile fragile cu America, iar acum se confruntă cu un război. Dar Ursula von der Leyen nu-și poate menține unită propria echipă, scrie Politico.

Cu aproape un an înainte de încheierea mandatului său, Comisia Europeană, pe care von der Leyen o conduce, a văzut un număr tot mai mare de personalități de rang înalt părăsind nava pentru alte oportunități.

Săptămâna trecută, vicepreședintele său executiv a devenit cel mai recent comisar european de rang înalt care și-a anunțat intenția de a se întoarce acasă pentru a reintra în politica internă. Alții, care își păstrează încă funcțiile, au început să se exprime împotriva unora dintre cele mai importante politici ale acesteia.

Între timp, există numeroase speculații cu privire la viitorul lui von der Leyen și dacă fostul ministru german al apărării, în vârstă de 64 de ani, va încerca să obțină un al doilea mandat de cinci ani la conducerea celei mai influente instituții a UE.

Pe fondul incertitudinii și al perturbărilor cauzate de schimbările de personal, mașinăria de la Bruxelles are încă de lucru. Economiile europene se confruntă cu o presiune paralizantă din cauza inflației, în timp ce elitele politice se confruntă cu o migrație în creștere și cu războiul actual al Rusiei în Ucraina. O conducere stabilă nu a fost niciodată mai necesară pentru sănătatea pe termen lung a UE.

„În dinamica Comisiei, ea este acum mai expusă decât a fost vreodată”, a declarat un consilier politic de rang înalt, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile. Pe măsură ce adjuncții ei cheie părăsesc nava, a spus persoana respectivă, von der Leyen se află suspendată „în bătaia vântului”.

Peste 11 luni, Uniunea Europeană va trece prin agitația sa cincinală cu ocazia alegerilor pentru alegerea a peste 700 de membri ai Parlamentului blocului din cele 27 de țări membre. În urma acestui vot, va fi numit un nou executiv – puternica Comisie Europeană – și, potențial, un nou președinte care să o înlocuiască pe von der Leyen, de asemenea.

Dar, deși aceasta nu a spus dacă va candida din nou la funcția de președinte, mulți dintre comisarii săi nu așteaptă să afle.

În ultimele săptămâni, s-a înregistrat un val de plecări și de anunțuri din Berlaymont, așa cum este cunoscut sediul din oțel și sticlă al Comisiei din Bruxelles.

Joi, Frans Timmermans, care a ratat rolul de președinte al Comisiei în 2019, dar este acum vicepreședinte executiv, a anunțat că vrea să candideze pentru a deveni prim-ministru al Țărilor de Jos, în urma prăbușirii guvernului lui Mark Rutte.

Margrethe Vestager, un alt vicepreședinte executiv al lui von der Leyen, vrea să candideze pentru postul de șef al Băncii Europene de Investiții, care va fi vacant la sfârșitul anului. Acest lucru a provocat o scrisoare glacială din partea lui von der Leyen, care a avertizat-o pe comisarul danez să evite orice conflict de interese.

Dacă va obține sprijinul miniștrilor europeni de finanțe, Vestager va pleca până în toamnă. În caz contrar, acest lucru ar putea duce la câteva luni finale inconfortabile pentru șefa antitrust din cadrul Comisiei, unde va trebui să continue să lucreze chiar dacă șefa ei știe că a vrut să plece.

Comisarul european pentru inovare și cercetare, Mariya Gabriel, a demisionat deja. Ea s-a întors în Bulgaria pentru a prelua funcția de ministru al afacerilor externe.

Și alții sunt cu ochii pe viața de dincolo de Bruxelles. Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a petrecut mult timp în Polonia natală, spun criticii săi, în detrimentul sarcinilor sale europene.

Stilul de conducere

Într-un fel, lupta pentru posturi este o parte firească a ultimului an al oricărui regim politic, deoarece fiecare își îndreaptă atenția către următorul pas în carieră.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a respins ideea că valul de plecări a subminat autoritatea lui von der Leyen. „Este vorba de doi vicepreședinți executivi care se apropie de sfârșitul celui de-al doilea mandat de comisar”, a declarat purtătorul de cuvânt, referindu-se la Vestager și Timmermans. „De fapt, este o dovadă a activității lor ca comisari faptul că sunt acum candidați la posturi de conducere în UE și în politica internă”.

Totuși, acest lucru nu explică pe deplin de ce Comisia lui von der Leyen se fragmentează.

Stilul ei de conducere ar putea fi, de asemenea, de vină. După cele mai multe criterii, ea a avut o președinție bună, îmbunătățind profilul Comisiei Europene pe plan internațional, în parte prin cultivarea unei relații de lucru strânse cu președintele american Joe Biden.

„Se poate spune că este cea mai puternică șefă a Comisiei de la Jacques Delors încoace”, a declarat Desmond Dinan, profesor la George Mason School of Public Policy. „Ea a livrat rezultate”.

Chiar și așa, încă de la început, stilul ei de management i-a iritat pe unii colegi. Pe măsură ce a căpătat o statura internațională pentru că a condus răspunsul UE la războiul din Ucraina, aceleași caracteristici care au făcut-o să fie îndrăgită de americani – o abordare centralizată, fără menajamente, a procesului decizional – i-au înstrăinat pe proprii comisari de la Bruxelles.

Ea a luat decizii în spatele ușilor închise, doar cu un mic cerc de consilieri. Comisarii se simțeau adesea excluși, chiar și atunci când politica în cauză le afecta direct portofoliile.

„Aici a ieșit la iveală problema faptului că nu a mai fost prim-ministru”, a declarat un oficial din Berlaymont, sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni interne sensibile. „Oricine a condus un guvern știe că trebuie să aduci oamenii de partea ta – să te consulți, să faci concesii”. Jean-Claude Juncker, predecesorul ei, „a fost un maestru în acest sens”, a spus oficialul. „Von der Leyen nu este”.

Un alt oficial, căruia i s-a acordat anonimatul, a fost de acord că stilul său solitar de a lua decizii devine o problemă. „Ea nu întruchipează colegialitatea. Pe atât de multe subiecte, comisarii descoperă lucruri prin intermediul mass-media. Oamenii simt că ea își face propriile lucruri – nu că acestea sunt neapărat rele – dar că nu încurajează discuțiile sau dezbaterile.”

În timp ce cele mai multe conflicte interne s-au desfășurat în privat, mai multe scântei de nemulțumire au izbucnit recent la scenă deschisă, amenințând uneori chiar să deraieze agenda lui von der Leyen.

Von der Leyen a fost deosebit de discretă în timpul controversei recente privind Legea UE privind refacerea naturii, un element-cheie al mult râvnitului său dosar ecologic. Confruntată cu o revoltă din partea propriului său grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), ea a rămas în mare parte tăcută, abținându-se de la a lupta public pentru ceea ce este, până la urmă, o prioritate cheie a mandatului său de cinci ani.

Legea a supraviețuit unui vot încleștat. Dar aparenta reticență a lui von der Leyen în a-și susține propria politică a fost considerată un semn că aceasta era mai preocupată de supărarea grupului său politic, de al cărui sprijin are nevoie dacă va candida pentru un al doilea mandat, decât de realizarea propriei agende.

O altă sursă recentă de exasperare a fost anunțul făcut de ea în luna mai, la summitul Consiliului Europei de la Reykjavik, potrivit căruia agenția de frontieră a UE, Frontex, va colabora cu Regatul Unit în materie de migrație. Von der Leyen a ajuns singură la acest acord, lăsând nu doar comisarii săi, ci și alte guverne ale UE să se agite pentru a afla detalii.

Ratarea pulsului

Pentru unii observatori, problema lui von der Leyen este că nu își înțelege cu adevărat propriii comisari și că s-a străduit să formeze o echipă coerentă.

Comisarii „nu au fost niciodată uniți în spatele unui set de valori – centrul de greutate nu a fost bine definit”, a declarat Alberto Alemanno, profesor de drept european la HEC Paris. „Poate că a condus această Comisie ca o tehnocrată venită din Germania, înconjurată de consilieri germani. Ea nu simte neapărat pulsul”.

La baza neliniștii din Berlaymont se află tăcerea în ceea ce privește propriile planuri ale lui von der Leyen. Dacă își dorește acest lucru, ea este în mare măsură creditată cu șanse pentru a obține un al doilea mandat în fruntea Comisiei, având în vedere că propriul său guvern de la Berlin a decis să o susțină pentru acest post.

Dar ea a fost, de asemenea, legată de rolul de secretar general al NATO, care va deveni vacant după ce mandatul lui Jens Stoltenberg (prelungit în mod repetat) se va încheia în octombrie 2024.

Alții subliniază că problemele se adună pentru oricine va conduce următorul mandat al Comisiei. Provocarea enormă de a face față aderării Ucrainei la bloc – o idee pe care von der Leyen a susținut-o – este una dintre ele; gestionarea negocierilor privind următorul buget al UE este alta.

În cazul în care ar dori să candideze din nou, cel mai probabil va trebui să pornească în campanie cu sprijinul Partidului Popular European.

Unii membri ai grupului ei devin neliniștiți. „Nu știm ce naiba se va întâmpla”, a declarat o persoană din cadrul PPE, căreia i s-a acordat anonimatul. „Și trebuie să știm”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Interesanta analiza dar lipsesc cateva elemente cheie.
    Trebuie spus ca personal Ursula nu are putere politica deloc. E numita, nu aleasa, nu are un partid sau o forta politica in spate, are doar sponsori dintre adevaratii politicieni. E un executant, nu un decident.
    Ursula a fost infipta in pozitia curenta de Angela Merkel, a carei asistenta a fost. Pozitia ei initiala despre Ucraina a reflectat politica dezastruoasa a mentorei ei dar s-a reorientat rapid spre alti sponsori si a schimbat foaia radical, mult mai repede si mai complet decat alti dinosauri ca Olaf Scholz.
    Nu se mentioneaza scandalul cu SMS-urile cu Pfizer, care e o mare rusine (si prostie) in dosarul ei.
    Totusi, trebuie spus ca nu e atat de corupta ca Vestager, care saptamanile trecute a fost cat p-aci sa angajeze un lobbyist american la DG Concurenta, echivalentul angajarii unui lup sa pazeasca oile.

  2. Ursula e cancerul UE.

  3. ue de centru-dreapta, comunistii in rusia si in china.