G4Media.ro

Unul din doi elvețieni este în favoarea reexportului de arme elvețiene în…

Sursa foto: odin.tradoc.army.mil

Unul din doi elvețieni este în favoarea reexportului de arme elvețiene în Ucraina

Unul din doi elvețieni este în favoarea autorizării țărilor care au cumpărat arme elvețiene să le livreze Ucrainei, ceea ce este interzis în prezent de doctrina neutralității militare a țării alpine, potrivit unui sondaj publicat miercuri și citat de Le Figaro.

Dezbaterea privind neutralitatea a fost aprinsă în Elveția de la invazia rusă în Ucraina. Țara alpină – care nu face parte din Uniunea Europeană – a adoptat toate sancțiunile impuse Rusiei impuse de Bruxelles, dar a fost inflexibilă în privința neutralității sale militare.

Deși a fost îndemnată de Kiev și de aliații săi să permită reexportul de arme și muniții elvețiene către Ucraina, guvernul a respins până acum cererile Germaniei, Spaniei și Danemarcei.

Legea neutralității

Potrivit sondajului, 50% din populație ar susține un reexport de arme și muniții. 46% se opun, iar 4% nu au nicio părere. Sondajul a fost realizat în perioada 15-17 februarie 2023 în rândul a 27.668 de persoane (marja de eroare: ± 1,0%) de către editura Tamedia și cotidianul 20 minutes, în colaborare cu Institutul LeeWas. Sondajul arată că reexportul de arme și muniții este susținut de alegătorii din toate partidele, cu excepția SVP, partidul radical de dreapta și cel mai mare partid politic din Elveția.

Din cauza legii neutralității și a legii federale privind materialul de război, reexporturile de material de război elvețian sunt refuzate dacă țara de destinație este implicată într-un conflict armat internațional, cum ar fi cel din Ucraina. În parlament sunt în curs de desfășurare diverse inițiative pentru a relaxa aceste reguli, dar o decizie nu este așteptată decât peste câteva luni. Organizația Pro Suisse, care apără viguros principiile unei Elveții independente și neutre, a avertizat marți că va lansa un referendum dacă legea va fi relaxată.

Industria elvețiană a armelor se teme că unele state vor decide să își cumpere arme din altă parte în fața unei astfel de incertitudini. „Industria elvețiană de armament este îngrijorată că unele state ar putea decide să cumpere din alte țări, dar nu este sigur că acesta este cazul”, a declarat Groupe romand pour le matériel de défense et de sécurité, un grup de peste 60 de companii din partea francofonă a țării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...