G4Media.ro

Unu din patru copii merge seara flămând la culcare din cauza sărăciei,…

Imagine generată cu DeepAI

Unu din patru copii merge seara flămând la culcare din cauza sărăciei, potrivit unui raport World Vision România / „Pâine şi Mâine”, programul care hrăneşte zilnic peste 1.000 de copii din 12 judeţe ale României/ Şcolarii primesc şi două ore de ajutor la teme/ Noua abordare a campaniei

Unu din patru copii din medii defavorizate merge seara flămând la culcare din cauza sărăciei, cei mici fiind nevoiţi să renunţe la cină în favoarea celor mari sau a adulţilor care muncesc. Totodată, din lipsa banilor, părinţii nu îşi permit să îi ţină la şcoală. În acest context, o fundaţie umanitară a lansat programul „Pâine şi Mâine”, prin care peste 1.000 de copii din 12 judeţe ale României primesc zilnic o masă caldă la prânz şi două ore de ajutor la teme sub îndrumarea a aproape o sută de cadre didactice. Moua abordare a programului, campania “Hrăneşte-le foamea de carte”, este dedicată, în noul an şcolar, elevilor ce studiază în regim simultan. Mai mult, Două treimi dintre cadrele didactice care predau în învăţământul simultan consideră că sărăcia este principala piedică în calea performanţei şcolare a elevilor, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Pentru copiii din medii vulnerabile, foamea nu se vede, foamea se simte, uneori în stomac, alteori în minte. Astfel, Fundaţia World Vision România lansează campania “Hrăneşte-le foamea de carte”, pentru programul Pâine şi Mâine, prin care copiii din clasele primare primesc o masă caldă la prânz şi două ore de ajutor la teme”, menţionează funcaţia umanitară într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cadrul programului “Pâine şi Mâine”, fundaţia oferă o masă caldă zilnică pentru peste 1.000 de copii din mediul rural, din judeţele Botoşani, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Dolj,  Giurgiu, Iaşi, Olt, Teleorman, Mehedinţi, Vâlcea şi Vaslui. Copiii primesc şi ajutor două ore la teme şi desfăşoară activităţi de educaţie remedială sub îndrumarea a 98 cadre didactice. În 2024, prin programul “Pâine şi mâine”, au fost oferite 204.000 porţii de masă caldă copiilor în cadrul programului de after-school şi Şcoală de Vară.
 

 „Îşi împart câte trei fraţi aceeaşi pereche de ghete ca să vină la şcoală”  

La finalul anului 2024, World Vision România a lansat noua abordare a programului “Pâine şi Mâine”, dedicat în noul an şcolar exclusiv elevilor ce studiază în regim simultan. Pentru aproape o treime dintre cadrele didactice din învăţământul simultan perspectiva generală asupra avantajelor oferite copiilor de învăţământul simultan este cea de servicii minimale educaţionale: copiii pot interacţiona cu alţi copii şi au posibilitatea de a acumula câteva informaţii.

Aproape trei sferturi dintre cadrele didactice consideră că învăţământul simultan este benefic pentru că le oferă totuşi o şansă (singura în fapt) de a avea acces la educaţie copiilor din zonele afectate de depopulare severă, în condiţiile lipsei facilităţilor de transport.

„Îşi împart câte trei fraţi aceeaşi pereche de ghete ca să vină la şcoală când plouă, că restul au doar papuci, îi vezi cu hăinuţele rupte, cu mâinile şi năsucurile murdare. Mi-e milă de ei să-i văd cum vin îngheţaţi de frig, să îi ştiu cu stomacurile goale, unii dintre ei şi cu vreo vânătaie de la vreun părinte alcoolic. Cum să îl cert că nu şi-a făcut temele când el n-are nici masă ca lumea acasă pe care să scrie? Cum să vreau să aibă caiete curate când el nici creion nu are sau pix? El vine micuţul de drag la şcoală, că speră să-i fie mai bine în viaţă şi să scape de sărăcia din casa de acum. Dar pentru cei mai mulţi visul acesta este rapid spulberat”, afirmă o învăţătoare din  învăţământul simultan.
 

 Rezultatele care combat greutăţilor din mediul rural  

Potrivit World Vision, mai mult de jumătate dintre şcolile din programul „Pâine şi mâine” raportează o prezenţă a copiilor la şcoală de 99%, astfel copiii din comunităţile rurale îşi doresc să meargă la şcoală, chiar dacă au nenumărate dificultăţi.

„Atât masa caldă, cât şi orele remediale îi ajută foarte mult în prevenirea abandonului şcolar, profesorii raportând o creştere semnificativă a prezenţei copiilor la şcoală (cu mai mult de 40%). De asemenea, rezultatele şcolare ale copiilor din program s-au îmbunătăţit pentru cel puţin 70% dintre copii: 82% dintre elevi şi-au îmbunătăţit rezultatele la limba română, iar 85% dintre copii şi-au îmbunătăţit rezultatele la matematică”, menţionează sursa citată.

Andra şi Ana-Maria învaţă la o şcoală dintr-un sat din judeţul Dolj. În şcoala lor, elevii învaţă în sistem simultan, ceea ce înseamnă că un singur cadru didactic desfăşoară orele cu mai multe clase deodată, în aceeaşi încăpere.

„Păşim uşor în sala de clasă şi vedem exact cum decurge ora – în partea stângă, clasa pregătitoare şi clasa întâi lucrează împreună la ora de dezvoltare personală; pe mijloc sunt elevii de clasa a doua, care scriu de zor pe portative la ora de muzică; iar în dreapta, elevii de clasa a treia şi a patra au ora de educaţie civică. În tot acest timp, doamna învăţătoare jonglează cu materii, fişe de lucru şi mânuţe ridicate. Andra şi Ana-Maria îşi iau un pic privirea din manualul de educaţie civică şi ne spun despre visurile lor: Andra îşi doreşte să devină învăţătoare, iar Ana Maria poliţistă. Tot ele ne fac semn către o băncuţă mai îndepărtată, unde fratele lor mai mic, Valentin, colorează concentrat un greiere şi o furnică. Acasă mai au o soră mai mare, una mai mică şi încă un frate sau o soră pe drum”, arată sursa citată.
 

 Pentru mulţi copii, masa caldă primită e singura din zi  

În ultimul an şcolar, copiii au făcut parte din programul Pâine şi Mâine, prin care elevii beneficiază de două ore suplimentare la şcoală, în care primesc ajutor la teme şi şansa de a recupera lacunele de la clasă. În cele două ore, clasa cu cele 5 stadii de învăţare se împarte la două cadre didactice, astfel că cei mici pot aprofunda „un pic mai bine materia”, iar învăţătoarele pot acorda mai multă atenţie fiecărui elev în parte.

„Dar partea preferată a copiilor nu este aceasta, ci masa caldă pe care o primesc zilnic, tot prin intermediul programului. Pentru mulţi copii din mediul rural, masa primită la şcoală este singura masă din zi”, mai menţionează sursa citată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.