Universitatea Națională de Apărare Carol I anunță că verifică teza de doctorat a premierului Ciucă / Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat că a plagiat pagini întregi din alte două teze de doctorat
Universitatea Națională de Apărare Carol I anunță că a inițiat demersurile legale de verificare a tezei de doctorat din 2003 a premierului Nicolae Ciucă, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în publicația pressone că teza, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.
”Urmare la informațiile apărute în Mass-media și a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universității Naționale de Apărare „Carol I”, vă informăm că la nivelul instituției noastre au fost inițiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate și de etică universitară, cu privire la existența unor similitudini cu alte lucrări științifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, susținută de autorul tezei în anul 2003”, se arată într-un comunicat al Universității Naționale de Apărare Carol I.
Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, a mai scris jurnalista Emilia Șercan în pressone.
Prima teză identificată ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la UNAP în 2001. Lucrarea științifică se numește Acțiuni militare internaționale legitime și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul.
Cea de-a doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie.
Premierul Nicolae Ciucă a răspuns acuzațiilor de plagiat lansate de Pressone, susținând că lucrarea sa de doctorat a devenit publică încă din 2003 și s-a realizat ”conform cerințelor legale existente la acea vreme”.
Într-o precizare de presă, premierul spune că ”lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică”.
Ciucă admite că unii termeni sunt prezenți și în alte lucrări, însă susține că este vorba doar de ”sintagme și formulări standardizate”.
”Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, susține Nicolae Ciucă.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Cristian Strelic
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii