G4Media.ro

Universitatea Națională de Apărare Carol I anunță că verifică teza de doctorat…

Foto: Inquam Photos/ Cristian Strelic

Universitatea Națională de Apărare Carol I anunță că verifică teza de doctorat a premierului Ciucă / Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat că a plagiat pagini întregi din alte două teze de doctorat

Universitatea Națională de Apărare Carol I anunță că a inițiat demersurile legale de verificare a tezei de doctorat din 2003 a premierului Nicolae Ciucă, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în publicația pressone că teza, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

”Urmare la informațiile apărute în Mass-media și a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universității Naționale de Apărare „Carol I”, vă informăm că la nivelul instituției noastre au fost inițiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate și de etică universitară, cu privire la existența unor similitudini cu alte lucrări științifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, susținută de autorul tezei în anul 2003”, se arată într-un comunicat al Universității Naționale de Apărare Carol I.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, a mai scris jurnalista Emilia Șercan în pressone.

Prima teză identificată ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la UNAP în 2001. Lucrarea științifică se numește Acțiuni militare internaționale legitime și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul.

Cea de-a doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie.

Premierul Nicolae Ciucă a răspuns acuzațiilor de plagiat lansate de Pressone, susținând că lucrarea sa de doctorat a devenit publică încă din 2003 și s-a realizat ”conform cerințelor legale existente la acea vreme”.

Într-o precizare de presă, premierul spune că ”lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică”.

Ciucă admite că unii termeni sunt prezenți și în alte lucrări, însă susține că este vorba doar de ”sintagme și formulări standardizate”.

”Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, susține Nicolae Ciucă.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Cristian Strelic

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

 1. Doamna

 2. Doamna Șercan mi-a părut o jurnalistă serioasă, dar de data asta nu o cred.

  • CIUCA este un bugetar special care primeste si pensie speciala si care a furat si texte in lucrarea lui de ‘doctor’ in armata. Sercan a dovedit cu probe dar secu il va salva

   evident ca rezultatul ‘anchetei’ (de musamalizare) esta: NU a plagiat dom’le, s-a inspirat…

  • Cunoaștem trucajele cu „verificare lucrării” de către alți Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial.

 3. Doamna Șercan mi-a părut o jurnalistă serioasă dar de data asta nu o cred

  • Nu trebuie sa o credeți trebuie doar sa citiți articolul, dar dumneavoastră sunteți un trol platit de PNL vreți doar sa induceți lumea in eroare

  • Sau de ce nu o credeți….de data asta?
   Pe ce va bazați?
   Aduceți argumente, pentru noi ăștia, mai grei de cap.

  • elena ai dreptate fraierii au inghitit hapul

  • le-a tras-o ciuca

 4. De ce nu ceva civil?

  • Civil !?!

   Nu, pentru ca gen Ciuca poate ordona direct Universitatii militare sa verifice – si merge mai repede.

   Poate ordona si cum sa verifice …. celor din subordinea lui.

 5. Analiza nu poate fi făcută de alți experți? Sau singurii acreditați trebuie să fie tot militari. Pentru că…militar la militar trage. Cine a auzit de corb cu ochii scoși tot de corb? Nimeni…

 6. Umbla Turcan aia pe la TV cu legea interzicerii cumulului pensiei de la stat cu salariul tot de la stat, ce se mai aude cu ea ???????? După ce f mulți militari , polițiști, securiști etc pensionati la 40 de ani sunt angajați imediat la stat pe funcții calde iar tinerii noștri lucrează peste hotare sau stau în șomaj. Cat despre teza de doctorat sigur este plagiat dar fiind prim ministru susținut de molău nu are nimeni curajul sa arate ca este plagiat și va fi în continuare premier. Mare fâș.

 7. Am auzit ca UNAP a făcut comanda de 20 litri Vanish și 500 buc. Ariel pod 4 in 1 pentru ca au de lucru la verificarea tezei lui Ciucă .
  Ma tem ca și asta este un impostor care a urcat ierarhic ca toți nepriceputenii care astăzi se impauneaza cu diversele poziții , numiți politic,care le ocupa : directori , secretari de stat , miniștri .
  Cred ca legea trebuie completată și pentru anii care au ocupat poziții datorită “înaltelor” calificări sa plătească banii care i-au primit .

 8. Nu există în România persoană cu studii superioare care nu a plagiat. Așa este și a fost sistemul. Astea au fost „recomandările” profesorilor îmdrumători: ia de la alții, mai pune și tu ceva.

  Ce facem? Folosim asta să atacăm politic sau recunoaștem că sistemul este compromis?

  Sau pynem analfabeți prim-miniștri că „ăia nu au plagiat domne”.

 9. ce plasa au luat cei care au si incriminat fapta presupusa . teza e corect alcatuita cf. legilor din 2003 , erau in cadere libera in sondaje si acum au disparut

 10. este evident ca Ciuca nu poate mintii si freaieri care au aratat cu degetulk fara sa aiba habar se fac de tot risul

 11. Bai taticule,
  Cred ca si eu am 60% din lucrarea de diploma plagiata. Am folosit cuvinte ca watt, dioda, energie….
  Te pomenesti ca ma gaseste Jercan asta plagiator?
  Uite asa ajungi sa-ti fie greata.
  Cartile din carti se fac. Poate afla si Jercanca.

  • au cazut in cursa ca fraierii

  • Cuvintele watt, dioda, energie, integrala, derivata, desen tehnic, acetona, poem, poezie, benzen, aspirina, covid, trunghi, Pitagora, cosinus, burghiu, proiectil etc. au aceeasi semnificatie in orice limba. Insa copierea frazei sau propozitiei gandita de altcineva si insusita de tine asta este hotie (plagiat) Daca ai 60% plagiat in lucrarea de diploma adica ai furat din cartile, revistele, articolele scrise de altii, atunci licenta ta trebuie retrasa. Nu ai decat sa reei facultatea, sa nu mai fii hot si sa obtii o licenta cinstita, dacule hot si inca liber.

  • Ce ai descoperit tu cu lucrarea ta de doctorat? Ai descris priza și becul? Ai folosit culori la desene?

 12. Va chinuiti ceva astia cu 1 litera, scrieti pana la capat toate cele 3 litere ce va caraterizeaza, incepeti asa: S.I, S.S, S.P, S.E…
  E plagiat toata ziua, fraza intregi, dar na ce sa -i faci, sa aparam pe sefu.
  Traiasca si sa nu ne invadeze nimeni, ca cu asa generali …

 13. Romanul e mai respectat dacă ucide oameni decât dacă plagiază.

 14. Scolile doctorale la armata, sri, jandarmerie, politie trebuie desfiintate! Punct.

 15. In perioada in care era student doctorand la UMAp, adica intre 2001-2003, Ciuca se afla in Bosnia Hertegovina si Afganistan. Cum scria el cu stiloul sau teza de doctorat avand intr-o mana pistolul mitraliera ca apoi sa o sustina in 2003. Facea documentare stiintifica in bibliotecile din Afganistan sau Bosnia Hertegovina. Aceeasi problema o are Mircea Geoana care era student doctorand in perioada 2000-2004 cand in acelasi timp era ministru de externe si-a sustinut doctoratul in 2004. Unde efectua Geoana cercetarea stiintifica, stie careva dintre voi? De aceea indivizii astia doi, Ciuca si Geoana, sunt trasi la indigou (unul cu pretentie de a candida din partea PSD la alegerile prezidentiale, iar celalalt Ciuca cu aceeasi pretentie din partea PNL). Rezulta ca nu ei sunt autorii de facto ai tezelor ci altii le-au redactat in numele lor. Deci este mai mult decat plagiat.
  Iata ce spune astazi un soldat din Batalionul de Elita al armatei romane, cel condus de generalul Ciuca, la minutul 28:20
  https://www.youtube.com/watch?v=uUTwx-SFnnE&ab_channel=EuropaFM

  Generali ca Ciuca, Coldea, Oprea, Ontanu, etc. au distrus increderea in armata romana si capacitatea de a ne apara tara. Asculta minutul 28:20.

 16. Dacă aceeași Universitate Națională de Apărare face analiza de plagiat a Generalului cu paispe stele, eu m-am liniștit, căci concluzia este dinainte cunoscută. Case close!

 17. cand termina de varificat doctoratul sa verifice si cum a ajuns …erou !

 18. Corb la corb nu-si scoate ochii.
  In afara de asta, „doctoratele” lor, plagiate sau nu, nu au absolut nici o valoare stiintifica. Au exact valoarea produsa de porcul din cocina.

 19. Au trecut 32 de ani de la LOVITURA DE STAT ! Ce-ar fi sa avem cateva cifre, care ne vor spune clar ca si asta e plagiat: cati doctori sunt in sistemul bugetar, dupa 1989, vs in privat! Pe UNIVERSITATI care au acordat acest titlu, sa fie situatia! Sigur ne vom ingrozi cati doctori avem la bugetari si cat de rau ne-a mers in astia 32 de ani! Toti impostorii au vrut grade, functii, sporuri DE DOCTORI, CORCITI! Si CIUCA E UN PLAGIATOR, MAI MULT CA SIGUR!