G4Media.ro

Universitari din SUA, Marea Britanie și Australia au colaborat în domeniul cercetării…

Photo by ATTA KENARE / AFP

Universitari din SUA, Marea Britanie și Australia au colaborat în domeniul cercetării dronelor cu o universitate iraniană apropiată regimului (The Guardian)

Universitari din Marea Britanie, Australia și SUA au colaborat la cercetări legate de tehnologia dronelor cu o universitate iraniană care se află sub sancțiuni financiare internaționale și este cunoscută pentru legăturile sale strânse cu armata, dezvăluie The Guardian.

Cercetarea colaborativă a fost descrisă de un expert în securitate ca având aplicații militare directe, în timp ce un alt expert a spus că este potențial „foarte periculoasă”. Dronele de fabricație iraniană au fost responsabile pentru o serie de atacuri mortale în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, iar dezvoltarea acestora este cunoscută ca fiind o prioritate de top pentru guvernul de la Teheran.

The Guardian nu a văzut nicio dovadă că această cercetare contravine vreunei sancțiuni sau încalcă vreo lege.

Cercetarea a fost publicată în 2023 de către Institutul Inginerilor Electrici și Electronici, o platformă globală care găzduiește studii evaluate. Aceasta a examinat utilizarea dronelor – cunoscute sub numele de vehicule aeriene fără pilot (UAV) – în rețelele wireless și ca hub-uri de comunicații.

„Există implicații directe ale tehnologiei prezentate în această lucrare pentru utilizarea militară”, a declarat Conor Healy, director de cercetare guvernamentală la IPVM, o publicație americană axată pe tehnologia de securitate.

Printre acestea se numără capacitatea de a stabili „noi canale de comunicare atunci când un adversar desfășoară bruiaj, ceea ce este direct relevant pentru războiul dronelor în Ucraina”, a spus Healy.

Robert Czulda, profesor de studii internaționale și politice la Universitatea din Łódź din Polonia, a declarat că cercetarea este potențial „foarte periculoasă”.

„Nu este o idee bună pentru nicio universitate să se implice în aceste proiecte”, a spus el. „Orice sistem legat de comunicații sau de repetarea semnalelor ar putea avea cu ușurință aplicații militare”.

Studiul a fost realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Southampton, Universitatea New South Wales din Sydney, Universitatea din Houston și Universitatea de Tehnologie Sharif din Teheran.

Printre agențiile de finanțare enumerate în studiul publicat se numără consiliile de cercetare susținute de guverne din Marea Britanie, UE și Australia.

Universitatea Sharif face obiectul unor sancțiuni financiare impuse de UE și Marea Britanie, iar un oficial de rang înalt care lucrează în cadrul instituției este sancționat de SUA. Viteza cu care Iranul și-a dezvoltat programul de drone s-a datorat în parte sprijinului pentru cercetare acordat de Sharif, potrivit unui raport al Institutului Washington, cu sediul în SUA.

Raza de acțiune și precizia dronelor produse de Iran au fost obținute prin echiparea acestora cu „dispozitive de giroscop dezvoltate de Universitatea Sharif”, se arată în raport.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce m-am speriat , până am ajuns la drone.
    Am crezut că au descoperit ceva revoluționar care ajută umanitatea.