
Uniunea Europeană va sancţiona gazoductul Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor ruseşti
Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancţiuni impuse Moscovei, pe fondul intensificării zvonurilor vizând reluarea livrărilor de gaze ruseşti, pe care blocul comunitar vrea să le oprească, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Comisia Europeană urmează să demareze zilele acestea consultările cu statele membre cu privire la interzicerea gazoductului Nord Stream 2, care face legătura între Germania şi Rusia via Marea Baltică, iar o decizie va lua în calcul cele mai recente evoluţii ale discuţiilor privind încetarea războiului din Ucraina, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Ceea ce este important este că planul blocului comunitar are sprijinul Germaniei. Cancelarul german, Friedrich Merz, care săptămâna trecută a declarat că sprijină „propunerea Comisiei de a demara lucrările la măsuri europene împotriva conductelor Nord Stream 2”, speră că astfel vor fi calmate dezbaterile politice în Germania cu privire la o eventuală redeschiderea a gazoductului, susţin sursele.
Zvonurile cu privire la o eventuală redeschidere a acestui gazoduct s-au înmulţit în acest an, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a încercat să intermedieze un acord de pace între Rusia şi Ucraina. Chiar şi fără o interdicţie formală, activarea Nord Stream 2, care a fost construit dar nu a primit autorizaţia oficială de funcţionare din partea Germaniei, şi a fost parţial deteriorat de o serie de explozii în luna septembrie 2022, este puţin probabil să aibă loc în curând.
Sancţiunile ar da şi mai multă greutate poziţiei clare a Europei că nu intenţionează să revină la livrări semnificative de gaze ruseşti prin conducte. O interzicere ar proteja şi Berlinul în a face faţă unor eventuale presiuni venite din partea SUA şi Rusiei.
„Este o mutare politică, destinată să cimenteze planul UE de a elimina importurile de gaze ruseşti în 2027. Claritatea politică ar trebui, de asemenea, să înlăture o parte din volatilitatea de pe piaţa de gaze, care a avut legătură cu discuţiile care apar din când în când cu privire la livrările de gaze ruseşti”, a declarat Florence Schmit, analist pe energie la banca Rabobank.
În cadrul eforturilor lor destinate opririi războiului, în ultimele luni, oficialii americani au avansat o serie de proiecte energetice globale drept un posibil domeniu de cooperare cu omologii ruşi. În cadrul acestor discuţii, gigantul rus Gazprom şi-a exprimat dorinţa ca SUA să ajute la redeschiderea conductelor Nord Stream.
Totuşi, şansele repornirii conductelor Nord Stream 1 sau 2 sunt deja „destul de mici”, având în vedere că există o rută operaţională via Turcia şi altele prin Ucraina, care sunt rute mai logice, spune analistul Tom Marzec-Manser.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.