G4Media.ro

Uniunea Europeană susţine că nu aplică standarde diferite refugiaţilor din Siria şi…

Sursa foto: European Parliament

Uniunea Europeană susţine că nu aplică standarde diferite refugiaţilor din Siria şi Ucraina

Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a susţinut vineri că Uniunea Europeană a oferit aceleaşi ajutoare refugiaţilor din Siria şi celor din Ucraina, consemnează AFP, citată de Agerpres.

„Le-am asigurat tuturor (refugiaţilor ucraineni) un statut de protecţie temporară care asigură accesul complet şi imediat la serviciile de îngrijire, la cazare şi la angajare, la doar o săptămână de la declanşarea războiului”, a declarat Schinas presei, la Istanbul.

Întrebat de tratamentul aplicat de UE refugiaţilor din timpul crizei migraţiei din 2015, când Europa a fost copleşită de sosirea a peste un milion de imigranţi, majoritatea din Siria, vicepreşedintele CE a afirmat că Bruxellesul a avut „exact aceeaşi abordare”. „Cred că ne-am făcut treaba şi nu văd un dublu standard în această privinţă”, a spus el.

Schinas a apreciat însă că, din punctul de vedere al europenilor, criza umanitară actuală este „unică”: „De data aceasta avem state membre limitrofe Ucrainei, deci afluxul soseşte direct în Uniunea Europeană”. „Aspectele fundamentale rămân aceleaşi”, a asigurat oficialul, explicând că şi sirienii care au fugit de războiul început în ţara lor în 2011 au avut posibilitatea să ceară azil în Europa.

UE a semnat totuşi în 2016 un acord cu Turcia privind returnarea din insulele greceşti a migranţilor fără acte în regulă, şi o asistenţă financiară pentru primirea refugiaţilor. În Turcia se află acum aproape cinci milioane de refugiaţi, potrivit datelor oficiale interne, sau 4,1 milioane, conform UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi; majoritatea provin din Siria.

Invazia rusă în Ucraina, începută în 24 februarie, a determinat până acum peste 3,1 milioane de ucraineni să se refugieze în alte ţări, arată datele publicate joi UNHCR; două milioane au trecut în Polonia până vineri dimineaţa, au anunţat grănicerii polonezi.

„Ne vom asigura că protecţia pe care am oferit-o (refugiaţilor ucraineni) devine un principiu universal în cadrul UE”, a promis Schinas. „Uniunea Europeană va fi întotdeauna o destinaţie de azil pentru cele şi cei care fug de război sau de persecuţii; nu poate fi altfel. Asta este ceea ce ne defineşte ca europeni”, a insistat vicepreşedintele CE.

Sursa foto: European Parliament

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Cati refugiați sirieni au preluat si asimilat statele limitrofe si cele din Orientul mijlociu in general? Asta e buna! De parca toata planeta trebuie sa se refugieze numai in Europa. De ce nu se refugiaza in rusia, de exemplu? In china? In africa de sud? In venezuela? A, am inteles.
    Normal că ucrainenii sunt priniti altfel, sunt langa noi si avem valori similare.

    • ce comentariu na zist, deci cei din afara europei sunt sub-oameni. „Mandru” de conationali ca tine

  2. Ucrainenii si-au trimis copiii si mamele si ei s-au întors să lupte.
    Sirienii si-au lasat mamele cu copiii si au venit in UE doar bărbații.
    Ar trebui tratați diferit pentru că sunt diferiți.

    • Corect și nu prea. În Siria era război între autorități și rebeli (dar și alte trupe minore). Era un conflict intern, nu era atacată de o țară vecină. Civililor nu li se dădeau arme indiferent de care parte erau. Doar nu le dădea statul arme civililor ca civilii să lupte împotriva statului. Singurii care au primit arme din occident erau kurzii și ei trebuiau să își apere teritoriul de teroriști în principal. Nu să facă ofensive ori să atace altceva.
      Și mulți erau veniți din Siria, dar printre ei erau diferite naționalități. Locuiesc în Germania și cunosc zeci de refugiați veniți dinspre Siria. Siria nu e Arabia Saudită. Dacă ați ști istoria Siriei ați ști și ce fel de oameni sunt.
      Mulți vorbiți de-an p..

  3. Persoanele din zona de conflic se refugiaza in statele invecinate. Acolo primesc asistenta internationala. Nu exista nicio obligativitate pentru state terte sa ii preia. Ucraina se invecineaza cu UE si atfel ei se pot refugia in orice stat UE. Este o abordare conforma cu legile internationale.

  4. nu stiu daca ati observat sau nu, dar parca in marele vest nu apar baietii cu pancarte cu refugees willkommen, nici nu vin cu masini sa le duca in germoney,astia sunt albi si ortodocsi, sa se descurce cum pot …

  5. Ce obraznicie din aprtea UE! La ucrainieni li se ofera imediat toate drepturile! Sirienilor li s-a oferit ciuciu

  6. Aici este si o chestiune de interese : prin sustinerea neconditionata a refugiatilor din Ucraina este sustinuta atitudinea anti-Putin. Cam aceeasi atitudine a avut si SUA fata de irakieni dupa primul razboi din Golf.Un alt aspect este faptul ca acest razboi este la granita UE pe cand cel din Siria e la mii de kilometrii de Europa. Eu cel putin nu am vazut atata sustinere publica pentru sirieni ca pentru ucraineni. Nimeni nu are chef sa fuga prin lume numai cu hainele de pe el.