G4Media.ro

Ungaria și Polonia se opun în continuare bugetului multianual al UE, în…

sursa foto: Viktor Orban/ Facebook

Ungaria și Polonia se opun în continuare bugetului multianual al UE, în cazul condiționării accesării fondurilor europene de evaluări privind situția statului de drept

Premierii Ungariei şi Poloniei, Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki, au confirmat joi la Budapesta că ţările lor îşi vor menţine veto-ul asupra bugetului multianual al UE în cazul unei condiţionări a accesării fondurilor europene de evaluări privind situaţia statului de drept şi au estimat că introducerea unei asemenea condiţionalităţi se poate face numai prin modificarea tratatelor UE în urma unei conferinţe interguvernamentale.

„Obiectivul nostru este să prevenim un mecanism care nu va consolida, ci va submina statul de drept în interiorul UE prin degradarea lui la un instrument politic. Condiţionalitatea propusă eludează Tratatul UE, foloseşte definiţii vagi şi termeni ambigui, fără criterii clare asupra justificării sancţiunilor şi nu cuprinde garanţii procedurale concrete”, au explicat cei doi lideri în declaraţia lor comună, prezentată de agenţia MTI, conform Agerpres.

„Propunerea actuală este inacceptabilă pentru Ungaria”, a spus Viktor Orban într-o declaraţie de presă consemnată de agenţia EFE, adăugând că o asemenea condiţionalitate în UE ”va servi la crearea unei supremaţii a majorităţii, nu a dreptului”.

Legarea dezbaterii politice privind statul de drept de gestionarea economică a crizei provocate de pandemia de coronavirus este ”iresponsabilă”, a mai declarat premierul ungar, susţinând că această criză necesită decizii economice rapide.

La rândul său, Mateusz Morawiecki a estimat că propunerea privind condiţionarea accesării fondurilor europene ”este motivată politic” şi ea ”ar putea conduce la dezintegrarea UE”.

„Propunerea noastră comună este să facilităm adoptarea rapidă a pachetului financiar prin stabilirea unui proces în doi timpi. Pe de o parte, să limităm domeniul de aplicare al oricărei condiţionalităţi bugetare suplimentare pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii conform concluziilor Consiliului European din luna iulie. Pe de altă parte, să discutăm în Consiliul European dacă trebuie stabilită o legătură între statul de drept şi interesele financiare ale Uniunii. Dacă se decide astfel, atunci procedurile corespunzătoare prevăzute în Tratate, inclusiv convocarea unei conferinţe interguvernamentale, trebuie luate în considerare pentru a negocia modificările necesare ale Tratatelor”, menţionează de asemenea cei doi prim-miniştri în declaraţia lor comună.

În cadrul unui vot preliminar la reuniunea de săptămâna trecută a reprezentanţilor permanenţi ai statelor UE, Polonia şi Ungaria şi-au pus în aplicare ameninţarea că vor bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul de redresare ”Next Generation” (de 750 de miliarde de euro), dacă va fi adoptat acordul convenit la începutul lunii între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE privind introducerea criteriului condiţionalităţii.

Acest acord prevede că, la propunerea Comisiei Europene şi cu aprobarea unei majorităţi calificate a statelor membre, vor putea fi suspendate fondurile europene în cazul statelor membre acuzate că încalcă statul de drept (independenţa justiţiei, a presei, drepturile fundamentale etc), mecanism considerat de guvernele polonez şi ungar un instrument arbitrar bazat pe criterii politice şi ideologice.

Cum Ungaria şi Polonia nu puteau opri singure acest mecanism de condiţionalitate a accesării fondurilor europene, adoptat la acea reuniune prin majoritate calificată, rezervele exprimate de aceste ţări au împiedicat adoptarea acordului asupra cadrului financiar plurianual şi a deciziei privind resursele proprii, care necesită unanimitate.

Sursa Foto: Viktor Orban/ Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Btavo Polonia, bravo Ungaria . Nu sunt tari cersertoare si dispuse la orice umilinta pentru niste bani.
    De altfel statul de drept invocat are legatura in parte cu sistemul de justitie ” independenta” dar oarecum aservita intereselor de clan din cele 2 tari.

    • Deci bravo ca isi apara hotii sau cum? Nu inteleg unde este umilinta. UE spune ca nu da bani pana nu suntem siguri ca nu ii furati si astia stiu ca daca ii lasa pe procurori si judecatori liberi s-ar putea sa ajunga la mititica. Unde e umilinta aici, sau a cui ca singurii care au de pierdut sunt politicienii corupti. Asta numesti tu independenta? Libertate? Sa fi sclavul politicienilor corupti? Fmm de troll.

  2. Bravo Polonia și Ungaria

  3. Spre deosebire de noi, astia au coloana vertebrala, n-au ajuns sa fie controlate de altii prin „justitie”, nu esti cu noi mergi la puscarie,si banii din buget merg acolo unde vrea muschii nostri , indiferent ce votati voi!

  4. Ungurii îmi sunt antipatici dar ii invidiez pt felul în care își apară interesele. Pe polonezii ii apreciez în general, sunt bravi. Cinste acestor popoare ca nu se lasă umilite.

    • Care interese, mortule? (Zic mort, căci toți știm că Avram Iancu a murit la 1872)
      Confunzi interesele popoarelor cu celel ale conducătorilor. Dacă era liber Dragnea și încă la putere, se opuneau și-ai noștri la condiționarea bugetului de respectarea regulilor statului de drept, dar nu din patriotism, ci pentru a fi lăsați să-și jefuiască țările în voie.
      Gândește în profunzime, dacă te tot interferezi din lumea cealaltă…

  5. Nu e Polonia sau Ungaria de vina. Franta se opune regulilor care le-au convenit pana acum. Plonoia su Ungaria vor s afie exact cum a fost si cum i-a convenit Macroului pana acum un minut.

  6. A existat un acord comunin luna iulie. Marile ‘democratii’ occidentale insa de pe o zi pe alta au dat peste cap acel acord, dand insa vina pe Ungaria si Polonia.
    Dreptul de veto este un drept fundamental consfintit in tratatul de baza al UE, si care acorda statelor care isi simt interesele lezate, o parghie legala, unanim acceptata, de as apara interesele.
    Termenii ideologici ca ‘statul de drept’, problematica gender sau restrangerea suveranitatii statelor membre NU sunt codificate in Tratatul de baza a UE. Nu exista in tratatul de baza al UE nici conditionarea fondurilor europene de acceptare migratiei ilegale, de renuntarea la identitatea nationala etc.
    Marii guralivi ca Tusk sau Weber acum cativa ani sustineau ca, conditionarea fondurilor europene de termeni ideologici este una gresita si contraproductiva. Astazi sustin contrariul sunt promotorii retoricii sorosiste.
    Folosirea acestor noi inventii ca arma politica si de santaj impotriva unor state mai mici inseamna incalcarea asa ziselor norme ale statului de drept, la care fac referire statele globaliste majoritare in UE.
    Prin vetoul celor 2 tari se va merge pe executia bugetara anterioara, deci bani vor fi pentru toti.
    A, ca tarile sudice, cu datoria externa de peste 100% din PIB, nu vor primii miliardele care provin din imprumutul contractat de UE, este o realitate. Nici Ungaria si nici Polonia nu are nevoie de banii luati imprumut de UE, intrucat situatia lor economica nu este de departe atat de precara ca a tarilor sudice. Da, vorbim de sitatuatia economica a celor 2 tari acuzate la fiecare colt de strada ca fiind dictatoriale si ultra corupte… 🙂
    Ungaria de ex. primeste 4,1 mld euro de la UE, pe cand firmele straine, in majoritatea lor germane, scot din tara anual un profit de cel putin 6 mld euro.
    Drept urmare, problema nu este o problema de ordin financiar, ci ideologica.

  7. Foarte bine fac polonezii și ungurii că nu se lasă călcați în picioare de homosexualii din vest.