G4Media.ro

Ungaria se plânge că a fost trădată de americani și de austrieci…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ungaria se plânge că a fost trădată de americani și de austrieci în afacerea gazelor offshore din România

Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó a spus, miercuri, că în problema extragerii zăcămintelor offshore din România, până acum Ungaria a fost lăsată de izbelişte de o companie americană şi una austriacă, după ce contractul de achiziţie pentru trei miliarde de metri cubi de gaze se afla deja în vigoare, însă proiectul a fost oprit în cele din urmă – relatează digi24.ro citând hirado.hu.

În ultimii ani, în partea românească a Mării Negre au fost descoperite și deja parțial exploatate depozite uriașe de gaz natural. Potrivit estimărilor moderat optimiste, ar fi vorba de cel puțin 40 de miliarde de metri cubi de gaz, dar ar putea fi până la 200 de miliarde – suficient pentru a acoperi necesarul total al României pentru deceniile următoare și pentru a vinde chiar la export. Pentru a transporta acest gaz din Marea Neagră în țările europene, a fost planificată construirea unei conducte, în cadrul proiectului numit BRUA, de la inițialele țărilor Bulgaria, România, Ungaria și Austria. BRUA ar fi trebuit să înceapă să funcționeze din 2019. Însă cum se întâmplă adesea la astfel de mari proiecte internaționale, există și în acest caz deja destule controverse. Este vorba de o dispută ungaro-română pe tema legislației românești privind exploatarea gazelor offshore și cantitatea de gaz care ar urma să fie livrată Ungariei prin conducta BRUA, relatează digi24.ro

În vara anului 2018, șeful rețelei ungare de transport de gaz (FGSZ) Kristóf Terhes cerea autorităților române să adopte legea exploatărilor offshore și să livreze Ungariei cantitatea dorită de această țară de 4,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Ulterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, mergea chiar mai departe, spunând: „România ar periclita prin amânările ei securitatea energetică din regiune”. Partea română a respins indignată aceste acuzații iar unii politicieni și experți au reproșat Budapestei că nu și-ar respecta obligațiile asumate în proiectul construirii conductei BRUA, scrie Deutsche Welle. Guvernul Orbán a decis să nu mai construiască o conductă care ar urma să conecteze proiectul BRUA cu nodul energetic austriac Baumgarten.

Argumentul Budapestei: conexiunile existente deja via Slovacia ar fi suficiente pentru a transporta gazul mai departe, mai scrie sursa citată.

În urmă cu 3 ani, Ungaria făcea presiuni asupra României ca să înceapă exploatarea de gaze naturale în Marea Neagră. Prezent la un eveniment peste Ocean, şeful diplomaţiei ungare spunea că sunt patru state care ar putea scăpa Europa de dependenţa de gazul rusesc, iar printre ele se numără şi România.

Péter Szijjártó: Vă pot spune că sunt patru aliați de care depinde dacă putem sau nu să ne diversificăm resursele energetice. Patru aliați: Statele Unite, România, Croația și Austria. De ce? Pentru că în România este un depozit imens de gaz în mare pentru care Exxon din SUA și OMV din Austria au dreptul de exploatare. Au luat o decizie finală în ce privește investiția în infrastructură? Nu. Noi avem infrastructura necesară? Da. Ceea ce lipsește este o decizie americano-austriacă pentru a exploata aceste gaze și care mai apoi să fie exportate în Ungaria. Bineînțeles, cele două companii, americană și austriacă, nu sunt mulțumite de legislația românească, se plâng întotdeauna de acest lucru”.

Între timp, compania americană ExxonMobil a renunțat la investiție și a vândut Romgaz participația în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Iar în ceea ce privește exportul către Ungaria a gazelor românești extrase din Marea Neagră, subiectul e deocamdată înghețat, chiar dacă premierul ungar anunța că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru gazele din România, relatează digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Ungaria=Rusia

    • Eu nu înțeleg o chestie. In condițiile actuale decizia de a nu exporta gaze e luată de statul român. Că doar nu vorbim de piata liberă în ce privește gazul astăzi . Adică e clar că piața internă trebuie sa fie prioritatea si aprovizionată la preturi rezonabile. Ungaria poate sa ia de la ruși, că și așa tipa peste tot că nu se poate fara Rusia.

    • Teoretic piata gazului e liberalizata in Romania, iar regulile elaborate de ANRE in acest context spun ca cel putin 40% din productie trebuie vanduta pe bursa, deci la pretul pietei. Deci, ungurii au dreptul si posibilitatea sa cumpere gaz romanesc.
      Smecheria ungurilor e insa mai subtila. Ungurii nu au prelungit conductele care permit exportul gazului romanesc. Adica din BRUA (Bulgaria Romania Ungaria Austria) a mai ramas doar BRU. Iar ceilalti posibili cumparatori (Austria sau altcineva, daca exista conexiuni mai departe) nu pot licita, pentru ca degeaba il cumperi daca nu il poti transporta. Iar asta inseamna ca ungurii ne obliga sa vindem gazul doar lor si bulgarilor, adica la pret mic.

    • Plangerea se refera la zacamantul Exxon de mare adancime stopat de Ordonanta 114 Dragnea. Exxon a plecat si a vandut la Petrom pe 1 miliard concesiunea pe care o primise de la guvernul Romaniei. O afacere buna ce trebuie trecuta la succesele politicienilor romani. Langa Bechtel a lui Nastase. Serialul Cum sa faci un miliard in Romania politicienilor corupti. Stat esuat Romania.

  2. Ungaria a tradat pe toti pentru propriile interese.

  3. Redactia, cine plange?
    Dacopatii plang, gure strambi si ochii tristi

  4. Țară cu conducători de rahat ,trădători de neam.
    Cum să permiți să hotărască străinul pentru avutia națională iar nația ta să trăiască în sărăcie,pentru 2 galbeni și un titlu ?!?
    Țepeșe unde esti ?

  5. Cenzura UM G4

  6. Ași vrut să faceți blatul și cu americanii, și cu rușii în același timp? Ați luat țeapă și de la ruși, și de la americani, fraierilor…

  7. Din pacate s-ar putea sa aiba dreptate, PATRIOTII nostrii asociati cu UDMR in USL 2.0 ar putea sa faca presiuni sa se vanda gaz in ce conditii vor ungurii……

  8. Magyar ürülék!

  9. Încă un exemplu de PROSTIE REGIONALA.
    Gazele din Marea Neagră puteau fi deja exploatate, Ungaria trebuia să facă BRUA in varianta inițială, adică până în Austria etc.Daca erau surse diverse de gaz in zona, aveam o iarnă mai liniștită.
    Între timp, gazele noi din Balcani sunt (via Grecia) din Azerbaidjan și USA, ceva comprimat.

    • Asta e unul din motivele pentru care Exon nu a demarat proiectul (celalalt fiind legea offshore). Normal ca nimeni nu se baga intr-un proiect costisitor, riscant, stiind ca ungurii nu racordeaza teava la restul Europei si practic te obliga sa-i ai drept client doar pe ei (deci pret cat vor ei, ca n-ai alternativa). Cand nu stii care vor fi taxele, cand statul roman te suprataxeaza popul i st, cand putinul surplus ramas se vinde doar unui client care poate decide deci pretul…normal ca ramanem cu gazul in pamant.

  10. Gazul românesc din Marea Neagră nu mai exista.A devenit un simplu gaz tranzacționat pe bursele fantoma de la Amsterdam.Ungaria este doar un șacal, în comparație cu celalte „puteri’.

  11. Ungurii au fost primii in Marea Neagra 🙂

  12. Normal bai cozi de topor rusesti. Normal ca v-au ignorat. Magyarorbanistan.

  13. Nu vad de ce se mai plange „Orcul de la buda” ? Pai Romania – la cererea Hungariei si Austriei a fost obligata sa-si faca RAPID partea si conduca BRUA – pana la granita cu Hungaria Orcului – dar nici Hungaria – nici Austria n-au mai facut NICI UN METRU de conducta !!! De ce ? Orcul de la buda se intelesese cu „seful sau” de la Kremlin sa i se dea gaze – la discretie si ieftine” ! Noi ramanem cu „banii dati” pe BRUA si acum Orcul are obraznici – tipica natiei migratoare – sa ne ceara socoteala !!! Pai sa nu-l bagi ….. In definitiv CE OBLIGATIE LEGALA ar avea Romania sa asigure Hungaria cu gaze naturale ? Daca se vor scoate le export cantitati de gaze – extrase din Marea Neagra sau din alte regiuni ale tarii SE VOR SCOATE LA LICITATIE si Orcul de la buda poate participa si face oferta ! Prea ne iau boz go rii de iobagii exploatati sute de ani in Transilvania !! Orcule – a trecut acea vreme ! Mars la Buda !

  14. Asta e un pic de șmiork, sau mi se pare mie?
    Daca tot sunt extrem-conservatori, maghiarii pot trece la tradiționala iurtă încălzită cu jar de bălegar. Iar gazele le obțin doar din flatulențele hergheliei. 😆

  15. imi aduc aminte acum cativa ani cand veneau pe aici politruci unguri si o ardeau in beshini la modul „lasa ca stim noi ce trebuie sa faceti cu gazul vostru”.
    acum plang ca si-au luat teapa :))