G4Media.ro

Unde duce deriva socialistă și ecologistă a UE: sectoare economice întregi în…

Unde duce deriva socialistă și ecologistă a UE: sectoare economice întregi în pericol de colaps, declin accentuat al nivelului de trai, retard digital

Protestul fermierilor a cuprins toată Europa. E pentru prima oară într-un deceniu când protestatari din țări diferite sunt uniți împotriva unor politici ale Bruxelles-ului care sfidează regulile de piață. Acum e vorba de politicile ecologiste, profund de stânga și anti-piață cunoscute sub numele Green Deal. Revolta fermierilor e însă doar vârful aisbergului. Statisticile arată că deriva stângistă a dus UE la adâncirea decalajului față de SUA și pierderea competiției pentru inovare tehnologică.

Furia fermierilor câștigă teren în toată UE împotriva Green Deal, a titrat luni cotidianul francez Le Monde. În toată Europa, fermierii își arată furia față de deciziile Comisiei Europene și consecințele invadării Ucrainei de către Rusia, a scris și La Tribune. Reuters scrie că fermierii din Europa protestează împotriva taxelor, regulilor de mediu și presiunii pe prețuri.

În ultimul deceniu, mai ales după criza financiară din 2008-2010, sub presiunea socialiștilor și verzilor tot mai vocali în UE, Comisia Europeană a încercat să impună piețelor noi standarde sociale și de mediu care se dovedesc pur și simplu nesustenabile.

Un alt domeniu în care Europa pierde altitudine este industria auto. Utopia că în câțiva ani UE va putea înlocui complet mașinile cu combistibil fosil cu mașini electrice se lovește tot de regulile dure ale pieței. Vânzările de mașini electrice produse în Europa sunt în declin. Din spate vin puternic mașinile electrice produse în China iar cea mai bine vândută mașiniă electrică în UE rămâne Tesla, produsă de americani. În plus, materiale esențiale pentru producerea cipurilor necesare mașinilor electrice sunt în mâinile chinezilor, nu în Europa.

Dar ce au făcut atât de grav politicile cunoscute sub numele Green Deal (Pactul Verde) și From Farm to Fork, lansate de Comisia Europeană sub președinta Ursula von der Leyen? Au negat regulile pieței, reguli care nu pot fi schimbate pentru că ele derivă pur și simplu din comportamentul uman. Or, istoria ne arată că nici o utopie și nici o inginerie socială, oricât de generoasă a părut la prima vedere, nu au putut modifica natura umană.

Normele pentru fermieri cunoscute sub numele GAEC 7 și GAEC 8 îi obligă pe aceștia să își lase nelucrat minimum 4% din teren și să facă o rotație ne-economică a culturilor. Aceleași politici duc la scumpirea rapidă a motorinei și a îngrășămintelor, suprataxate pe motiv că provin din combustibilii fosili poluanți. Sunt decizii care le produc fermierilor daune majore, pe unii îi duc direct în faliment. Unele țări, precum Olanda, au dus ideologia și mai departe: au încercat să le interzică fermierilor să crească un număr prea mare de vite pe motiv că poluează.

La aceste taxe și reguli noi se adaugă o suprareglementare fără precedent creată de birocrația bruxelleză, mereu dornică să își dea singură de lucru pentru a-și dovedi utilitatea. Zeci de reguli, unele de neînțeles, îngreunează producția și comerțul cu produse agroalimentare într-o piață al cărei succes din anii 70-80 se baza tocmai pe libertățile fundamentale de circulație: a mărfurilor, a capitalului și a oamenilor.

Toate aceste taxe, standarde și reguli creează și inflația care în ultimii ani a erodat masiv puterea de cumpărare a europenilor și a facilitat ascensiunea extremelor – de stânga și de dreapta. Gândiți-vă doar la energie, cât de mult au crescut facturile în ultimul deceniu. Explicația ține parțial de piață – crize felurite, precum invazia Rusiei în Ucraina, dar și de suprataxarea combustibililor fosili și subvenționarea energiei verzi. Toate acestea sunt costuri pentru clientul final.

La reguli care vor să înfrângă piața se adaugă suprareglementarea și suprataxarea în domenii-cheie precum tehnologia, ceea ce face ca UE să nu aibă nici un campion digital. SUA, China și Japonia inovează, Europa reglementează – cam așa s-a scris istoria competiției digitale globale din ultimele două decenii. E și cazul Inteligenței Artificiale: UE nu are nici o inițiativă notabilă în domeniu, dar a moșit prima strategie de reglementare.

Etica muncii suferă și ea în UE, sub atacul constant al sindicatelor și noilor generații care presează pentru reducerea timpului de lucru și lucrul remote, fără presiunea biroului. În acest timp, Asia și SUA cunosc creșteri semnificative de productivitate.

Rezultatul acestor politici de stânga, anti-piață și anti-capital, se văd în statistici. Europenii se confruntă cu o nouă realitate economică: sunt din ce în ce mai săraci. Economia zonei euro a crescut cu aproximativ 6% în ultimii 15 ani, măsurată în dolari, față de 82% pentru SUA, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional citate de The Wall Street Journal. Acest lucru a făcut ca media țărilor din UE să fie mai săracă pe cap de locuitor decât fiecare stat american, cu excepția Idaho și Mississippi, potrivit unui raport realizat de Centrul European pentru Economie Politică Internațională, un think tank independent cu sediul la Bruxelles.

Dacă tendința actuală va continua, până în 2035, diferența dintre producția economică pe cap de locuitor în SUA și UE va fi la fel de mare ca cea dintre Japonia și Ecuador în prezent, se arată în raport.

Încă o statistică relevantă: Uniunea Europeană reprezintă în prezent aproximativ 18% din totalul cheltuielilor de consum la nivel mondial, față de 28% pentru America. În urmă cu cincisprezece ani, UE și SUA reprezentau fiecare aproximativ 25% din acest total.

În fața acestei crize, întreaga arhitectură a Green Deal-ului și capacitatea UE de a realiza tranziția ecologică sunt puse sub semnul întrebării. Popularii europeni vor să întoarcă reformele ecologice pe care ei înșiși le-au susținut.

Să fim bine înțeleși: e normal să luptăm pentru scăderea poluării, să cerem un transport în comun mai eficient, să impunem standarde suportabile în industrie. Dar e greșit și contraproductiv să ne lăsăm orbiți de ideologie și să credem că putem schimba regulile pieței în numele acesteia. A explicat-o perfect cercetătorul Sorin Dinu în această analiză publicată de Economedia. Noi, românii, știm perfect după 45 de ani de comunism.

Așa se întâmplă însă când țipetele vedetei media Greta Thumberg sunt mai ascultate la Bruxelles, Paris și Berlin decât argumentele decente ale antreprenorilor și angajaților. Acum se manifestă efectul de pendul: excesului de socialism i se răspunde cu discursul anti-UE de către partidele extremiste.

Atenție! Critica socialismului european nu înseamnă critica întregii construcții, ci a exceselor și derivei acestei ideologii. Aceasta nu e soluția, pentru că UE în sine e o construcție politică bună, iar distrugerea Uniunii ar readuce războiul pe continent. Ce trebuie să facă partidele mainstream e să corecteze deriva ideologică și să revină la decența economică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

64 comentarii

  1. Dar e cah dacă zici că ești eurosceptic

    • Atenție! Critica socialismului european nu înseamnă critica întregii construcții, ci a exceselor și derivei acestei ideologii. Aceasta nu e soluția, pentru că UE în sine e o construcție politică bună, iar distrugerea Uniunii ar readuce războiul pe continent. Ce trebuie să facă partidele mainstream e să corecteze deriva ideologică și să revină la decența economică.

    • Sunt sătul de câte trebuie și la UE, în toate structurile ei, dar mai ales la noi!
      Suntem duși!

    • @Marcele, vad ca esti tare suparat pe UE. Pe NATO si pe americani, nu?? Mai bine ne dam cu Rusia si cu Brics, nu?

    • ce e euroscepticismul ? nu cred ca exista o definitie oficiala dar variaza de la o atitudine critica argumentata ( cum e articolul ) pana la convingeri suveraniste shoshociene militante. Eu o prefer pe prima ca e sanatoasa, a doua e faliment curat.

  2. Exact! Exagerările ecologiste au dus la creșterea partidelor eurosceptice.
    Vechile partide trebuie să înțeleagă că au greșit.
    Nu e suficient să blameze partidele eurosceptice, partidele vechi trebuie să renunțe la exagerările ecologiste și ale politicii corectitudinii dacă vor ca oamenii să nu se uite către eurosceptici

  3. „Au negat regulile pieței, reguli care nu pot fi schimbate pentru că ele derivă pur și simplu din comportamentul uman”… e nevoie sa se revina la „decenta economica”
    Bun – nu e clar ce inseamna ” pur si simplu deriva din comportamentul uman” – adica? Care-i legitatea aici? Idem, ce inseamna decenta economica? Din a cui perspectiva?
    Greta, green deal vs economie de piata, sa fim decenti, ce naiba!
    Hai sa incepem de aici – sa fim constienti ca suntem a treia generatie care a dat-o in bara, bunici&parinti &noi am adus lumea intr-un moment definit „prometeic” dar si capabil sa fie devastator. Sa fim decenti si sa intelegem ca dupa noi vine o generatie care trebuie sa asigure pilotarea unui avion angrenat in vrie. O generatie deocamdata in formare, inca neajunsa la faza activa. Si care se uita la ce fac in prezent majorii si experimentatii din generatia noastra in decenta lor disputa economica, politica si militara. Deocamdata acesti tineri au doar puterea sa vorbeasca, sa se lipeasca de asfalt si sa spere ca nu devin sacrificati in transeele conflictelor urmatoarelor 2-3 decenii, pt care acum se construiesc sute de mii, milioane si catralioane de obuze, lasere si gloante.
    Acum e treaba noastra sa gasim solutii inovatoare, in permanenta adaptare, care sa le imbine pe toate in mod armonios. Ar trebui sa avem instrumentele. Acea rezilienta mult amintita. Si sa evitam incremenirea in planuri depasite, dar percepute ca fiind decente.
    Sa se marite bunica la 16 ani si sa faca de la 5 copii in sus pana la 25 -30 de ani era considerat decent acum 100 de ani. Acum nu mai e. Pentru ca intre timp am invatat mai multe despre nevoile de dezvoltare ale unui om, ce inseamna o viata echilibrata si ce presupune speranta la o viata mai buna. La fel, bataia nu e rupta din rai, asa cum se sustinea decent acum vreo 30 de ani. Iar agricultura nu e cu revarsari de grane in conditii de seceta istorica si razboi asociat cu santaj, chiar daca modelele decente de economie, calibrate pe cresteri de productie ce par decuplate de la realitatea climatica si geolitica, ar arata spre tendinte care trebuie atinse mort copt.

  4. Bune observatii, excelenta analiza! Orice om cu un dram de bun simt observa ca la varful UE exista oarece deficit de inteligenta.
    UE ar trebui se reformeze, sa-si schimbe unele reguli de functionare. Sa-si aleaga sefi inteligenti, fermi, realisti, imuni la teorii fanteziste, la ideologii insuficient fundamentate, care sa nu fie intimidati de tipetele Gretei.
    Sa gaseasca solutia de a nu fi la cheremul unor indivizi care abuzeaza de dreptul de veto.

  5. Asta trebuie sa fie recordul de erori logice tendentioase de pe G4Media de pana acum. Vitriol fara substanta, daca v-ati propus sa ajutati AUR ati reusit. Felicitari, tocmai ati pierdut un cititor (de fapt, mai multi, am cunostinte care au renuntat cu mai multa vreme in urma, eu am fost mai rezistent). Multa bafta, si poate mergeti o perioada in Argentina de unde va da lumina „ultra-liberalul” Milei, sa vedeti cum merge.

    • :)) Deci faptul ca spui ca UE nu ar trebui sa impuna tot felul de fantezii verzi so sa nu-si taie craca de sub picioare ajuta AUR? AUR o sa castige tot mai mult teren tocmai datorita aberatilor socialiste UE! Extremismul duce tot la raspunsuro extremiste! Si da, Argentina o sa iasa din mizerie datorita masurilor care tin de o minima cunoastere a economiei!

    • @adani7 Si ce crezi ca se alege de tarile din Europa, fara UE? Ai impresia ca o sa fie mai bine?

    • In Argentina tocmai din cauza socialistilor s-a ajuns in situatia actuala. In orice caz Milei stie economie, nu e Ciolacu.

    • Și ce atitudini radicale. „tocmai ati pierdut un cititor” pentru ca nu poți accepta o alta opinie legată de o tema complexă? este o părere dar din păcate in zilele noastre nu mai sta nimeni la dialog, toți își iau lumina de pe rețele si cred doar ca vor ei sa creadă.

    • Nu autorul articolului impinge cetatenii in bratele AUR, ci tocmai liderii UE care insista cu politicile astea stupide. Am trait in Epoca de Aur, cea in care eram mintit pentru „binele partidului si statului”, nu doresc sa fiu mintit pentru „binele Planete”. Prima conditie pentru rezolvarea unei probleme e s-o recunoastem, nu s-o impingem sub pres.

    • @Gigel Bea, tocmai de aceea UE trebuie reformata, nu distrusa. Trebuie sa vina lideri adevarati!

    • @DaciaLogan1 Dzeu e ocupat acum, asa ca multumeste-te cu ce vor cei din lobby.
      „Trebuie sa vina lideri adevarati!” 🙂 pai asta s-a reusit. sa fie ceruti „lideri adevarati” – trump, putin, xi, maduro. nu e prea roz daca si vin

    • @jons cam ce vrei sa spui? Vrei sa interpretez eu mesajul tau? Imi aduci aminte de ce tot il pupi pe Simion si AUR? Ei sunt de partea alora din Brics, aia iti convin?

    • 👏⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  6. Ca trebuiesc reformate mai multe lucruri in UE, asta e un lucru cert. Dar alternativa nu are cum sa fie un partid extremist, fie el de dreapta/stanga.

  7. O analiză de habarnist. În primul rând confunzi socialismul cu ecologismul. În al doilea rând te bagi la Inteligență Artificială unde te pricepi pe cât mă pricep eu la limba chineză. Nici înainte în Europa nu era la nivelul SUA în Inteligența Artificială. Acum, cel puțin lucrurile se mișcă în direcția bună dar mai încet decât în SUA sau China. Europa are o tradiție puternică de excelență academică în domeniul AI. Universități și institute de cercetare din întreaga Europă, cum ar fi Institutele Max Planck din Germania, INRIA din Franța, sunt recunoscute la nivel mondial pentru cercetările lor în AI. În plus, a existat o creștere a colaborării între mediul academic și industrie, stimulând inovația. Ecosistemul start-up-urilor din Europa a crescut. Orașe precum Berlin și Paris devin centre pentru inovația AI, atrăgând talente și investiții.

    • Exact, chiar ma gandeam daca gasesc un comentariu pertinent care sa nu aprobe orbeste analiza superficiala a autorului. Cauzele decaderii Europei sunt mult mai complexe si prea putin legate de ecologism si extrema stanga. Ca un om care a lucrat 20 ani in companii americane si am avut ocazia sa lucrez si cu site-uri din Europa, pot sa spun ca problemele sunt profunde si au legatura cu sistemul social dezvoltat in zeci de ani in Europa in care se munceste din ce in ce mai putin, o psihologie etatista , prea putin antreprenoriat, prea putini oameni care sa aiba curaj sa inceapa ceva pe cont propriu, prea putine companii care sa aduca ceva nou, prea putine companii mari care sa-si permita sa investeasca in cercetare. As zice ca foarte multi in Europa asteapta sa le dea de lucru americanii, fie direct prin multinationale fie indirect prin companii locale la care subcontracteaza americanii.

    • 👏⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  8. De acord cu tot articolul, e foarte bun, cu o singura exceptie, in final. Uniunea Europeana nu e o constructie socialista, ci una crestin-democrata! Ca socialistii nu au dorit sa se mentineze in acel Preambul radacinile crestine ale Europei, da, asta e opera lor! O imensa prostie! S-a vazut si de ce au facut-o. Ca sa putem avea o Europa descrestinata! Dar nu va ramane asa, sunt sigur! Indifernet ce zic ziaristii de stanga de la noi (in nicun caz nu ma refer la autorul articolului, sa fie clar!).

  9. de peste 10 ani fermierii irlandezi (si nu numai ei, stiu asta entru ca am un prieten foarte bun cu peste 100 de vaci de lapte) primesc bani ca sa nu isi mareasca nr de vaci de lapte. nimic nou sub soare. bogatii isi reglementeaza cum vor economia atata timp cat banii se produc ieftin, cu forta de munca din alta parte iar produsele lor se vand la export la preturi exorbitante. intrati intr-un Lidl in Romania si apoi in Germania. o sa intelegeti ce zic.

  10. Excelent articol!

  11. Citez-Au negat regulile pieței, reguli care nu pot fi schimbate pentru că ele derivă pur și simplu din comportamentul uman.
    La noi se vede comportamentul uman si regula pietei .Guvernul plafoneaza preturile la alimentele de baza .Vanzatorii scumpesc nejustificat celelalte alimente ca sa acopere gaura .Nu prea functioneaza economia de piata ,nu?

  12. Un articol foarte curajos care sustine adevarul contra curentului. Este bine ca din ce in ce mai multi din media evidentiaza ruptura de realitate a elitelor europene. Acestea se pare ca au simtit ceva si au lasat-o mai moale dar important este ca greselile sa fie recunoscute si reparate, nu pusa frana pana la alegeri dupa care sa continue pe aceiasi linie. In orice caz la europarlamentare putem sa ne asteptam la surprize.

  13. Bai, nu se poate!
    Pana și presa progresista a început sa înțeleagă ca Ursula și gasca ei sunt niște retarzi.

    • Aici este vorba despre reorientarea stapanilor Ursulei care au inteles ca este groasa. De aceea pana si un ultraprogresist site ca g4media a „intors armele”. Se schimba [orchestra] dar nu se modifica [dirijorul]. Globalizarea lui Caragiale. :))

  14. Vorba e că lumea – TOATĂ LUMEA! – e în pericol de extincţie. Europenii par să fie singurii care conştientizează asta şi FAC ceva ca să împiedice acest proces care ameninţă să devină ineluctabil. Ceilalţi, americanii, chinezii etc., sunt nişte nebuni aflaţi într-o cursă tembelă spre o râpă ce va aduce moartea tuturor, în ritmul ăsta. Timpul acţiunii e acum, dacă n-o fi deja prea târziu. Cei care conduc destinele UE ştiu asta, se pare, şi de aceea încearcă să ia măsuri. Pentru alţii însă pare să fie greu de priceput…

    • Un comentariu pe care îl căutam. Altfel îl scriam eu. Încă trăim după deviza „după mine potopul”. Mi-e milă de copiii și nepoții noștri.

    • Omenirea nu e in pericol de extinctie, nimic nu-i mai fals decat asta. In toata istoria omenirii, niciodata n-a fost situata mai bine si niciodata n-a dus-o atat de bine. Nu exista nicio criza climatica, nu trebuie nicio planeta salvata. Avem capacitatea de a ne adapta oricarei schimbari, iar acum avem si tehnologia necesara. Avem tehnologia nu doar de a ne adapta la o eventuala schimbare climatica, dar si de a locui pe alte planete. Sfarsitul lumii a fost prezis de cel putin 1000 de ori, ceea ce deovedeste doar ca tipologia umana nu s-a schimbat.

    • 👏⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

    • Stelele de mai sus pentru Romeo72. Restul, daca visati ca stranepotii vor trai pe alte planete ce vor incerca sa imite Pamantul sub o cupola, ei bine, nici macar nu vor fi stranepotii romanilor …

  15. Pentru a incerca sa raman clar si consecvent: Romania nu are nicio sansa in afara UE si in afara NATO. Romania, alaturi de celelalte tari UE, trebuie sa contribuie la reformarea UE sau, cel putin, la schimbarea actualei conduceri a UE.

    • CATEGORIC!!! Lumea a trecut de la retorica tampa cu exit, la reformare UE cu lideri adevarati. Pana si Orban al Ungariei (pe care nu il consider un exemplu din anumite pct de vedere) a sustinut ideea asta. A reformei, nu a iesirii din UE!

    • @DaciaLogan1
      Sa nu cadem in capcana media si a politicienilor: cei care nu sunt de acord cu Green Deal NU SUNT pro Putin si nu voteaza (doar) AUR. Cei care cred ca liderii actuali ai UE si partidele socialiste din aproape toate tarile Europei au luat-o razna NU SUNT impotriva UE. Cea mai buna solutie e UE, asta-i cert.

  16. Deci agricultura, de departe cel mai subvenţionat sector din UE, protestează împotriva derivelor socialiste ale UE? Protecţia mediului, care primeşte o fracţiune infimă din bugetul UE, este vinovată de toate problemele noastre şi de creşterea extremei drepte? Exemplificaţi ideea asta concret, pe creşterea doamnei Şoşoacă. Cum este vinovată aici Greta T? Dacă am renunţa la „socialism” – adică am tăia subvenţiile şi am lăsa piaţa liberă să decidă cine trăieşte şi cine moare, dacă am abandona reglementările (considerate birocraţie) dar care în realitate sunt menite tocmai a-i proteja pe fermieri de concurenţa neloială a celor care nu respectă nicio regulă, abia atunci am avea o idee corectă despre ce înseamnă faliment, recesiune şi dezastru social…

    • usurel. praf in ochi. au realizat ca e nevoie de un alt baubau. Cand le spuneau chiar si cercetatorii green ca se grabesc….. dar cui nu ii place un cont plin de „green”. Chiar si marii poluatori au ong-uri de „greenwashing”. Ce spui tu e pur economic. aici e de cine ia bani de la companiiile care au „lobby”. dar toti sunt curati si cinstiti si nu recunoaste nici unul ca ii place caviaru, dupa ce a gustat

  17. “Yes, the planet got destroyed, but for a beautiful moment in time we created a lot of value for shareholders.”

  18. Atitudinea alarmistă și politicile pompieristice duc la reacții precum emergența partidelor extremiste. S-a văzut în pandemie – dacă nu era cu lockdown și istericale în media, se termina repede. De șmenuri nu mai zic.
    Așa și cu global warming – dacă nu adoptau un green deal la fiecare tantrum al Gretei, altfel se rezolva problema.

  19. Serios? Din această cauză trebuie reformata UE? pentru ca s-au supărat fermierii ca li s-au spus ca ar trebui sa rotească culturile? Și să lase un timp 10% din pământ necultivat ca să nu distrugem biodiversitatea și să primească și bani pentru asta? Oare am înnebunit?

    • daca pui asa problema sigur nu ai inebunit. dar cineva trebuie sa fie de vina. e mai trandy sa dai vina pe rusia, ucraina, palestinieni, israel ca mor oameni nevinovati de la obuze, fara discriminare, in conditiiile in care unii fac croaziere in spatiu.

    • @Irina. Da, am vrut sa intreb si eu exact lucrul asta – cum e ne-economica si contrazice regulile economiei de piata rotatia culturilor si lasarea nelucrata a unei fractiuni de teren?
      Bunicii mei (nascuti pe la 1900) si stramosii lor, toti razesi pe vremea cand Vasluiul nu era gaura neagra care a devenit astazi, exact asta faceau (de nevoie, nu din convingeri ecologiste). N-aveau studii, dar aveau bun simt comun si o experienta transmisa de-a lungul a zeci de generatii.
      Cei care au distrus acel model ancestral de agricultura – nu foarte productiva, dar 100% sustenabila – au fost exact comunistii, cu imaginile lor idilice despre campuri nesfarsite de grau, porumb, floarea soarelui si alte cateva. Iar in Romania post-decembrista lucrurile au evoluat si mai rau. Pare ca putini oameni fac legatura intre faptul ca probabil peste 90% din terenurile cultivate „modern” sunt cultivate cu 4-5 culturi (grau, porumb, floarea soarelui, rapita… poate si ceva orz) si faptul ca importam cantitati uriase din marfurile alimentare de baza – inclusiv paine?!?
      Pe scurt, daca nu-mi explica si mie cineva cum sunt ne-economice si anti-economie de piata cele doua practici mai sus-mentionate (raman recunoscator cui o face), o sa conchid ca sunt niste exemple nepotrivite si nu sustin de fapt deloc teza articolului.

  20. Domnu’ Pantazi, de regula apreciez tot ce scrii, dar astazi ai scris o ineptie. Daca ai ajuns sa dai vina pe preocuparile fata de clima si mediu si cele pentru integrare si protectie sociala, inseamna ca (1) fie ordinul a fost redactat de vreo secretara, si nu de cine trebuia, fie (2) nu intelegi nimic din niciunul dintre subiectele de mai sus.
    altfel spus, sunt convins ca incepi sa dai dovada de abilitati politice autentice. cam tarziu, dar e loc si azi, in Romania, de trompete.
    iar acum, hai sa vedem daca apare comentariul. daca nu apare, sper ca macar ti-l citeste moderatoristul.

    • Abia astept sa va iti vad acest optimism peste vreo cativa ani…
      Ba fratilor, haideti sa recapitulam:
      – pana in 2028 trebuie redus consumul de carne cu aproximativ 605, urmand ca din 2035 sa se treaca la urmatorul prag
      – pana in 2040 vor trebui inlocuite toate centralele de apartament (cu ce?) si vor fi interzise
      – autoturismele, deja stim toti – din 2035 stop productie motoare termice, urmand ca cele ramase in uz sa dispara prin taxe, constrangeri, etc
      – este in discutii de ceva timp asa zisul pasaport de carbon pentru fiecare european, mai pe scurt te limiteaza la numarul de calatorii cu avion, autoturism, etc

      Astea sunt principalele idei din ideologia verzilor care cu siguranta ne vor pune capac multora. Aceste idei sunt publice, au fost difuzate in online, tv, radio, etc. Sunt foarte de acord cu protejarea mediului, dar trebuie pastrat un echilibru, e simplu! Legat de George Simion, o sa prinda putere tocmai datorita acestor aberatii. Sa nu uitam ca in Romania nivelul de trai este net inferior fata de Vestul Europei. Cum dracu interzici incalzirea cu gaze naturale cand exista mii de sate in care oamenii nu stiu cum miros gazele…??
      In semn de protest pentru toata clasa politica, de la cel mai jos nivel si pana la doamna Ursula, o sa votez AUR in toate variantele posibile (si nu, nu sunt simpatizant AUR).
      Vreau sa vad cand o sa vina cineva cu masuri concrete la toate ideile de mai sus si cum va fi diminuat impactul socio-economic

    • @s0rin, nu e optimism, e logica elementara. dar, deh, iti trebuie si putina scoala sa intelegi ce inseamna global warming si la ce duce capitalismul salbatic.
      ah, dar, trebuie si sa iti pese, nu doar de curul tau, ci si de viitorul copiilor tai. sau daca nu ai, ai altora

    • chiar ma gandesc @tom ca imi pasa de copii chinezilor si indienilor (din india)… dar trece. cand eram micut plangeam dinozaurii iarna. Acum constat ca incalzirea centrala (facuta in baza unui semineu, care era candva unica soba din casa) nu e „green”, dar e ok sa montez tot felul de chinezarii „green”, la care nu stiu daca prind amortizarea. Mai lipseste sa ma puna sa schimb vaca cu una „eco” care nu ragaie si nu baseste

    • @S0rin
      Nu e niciun pericol sa ajungem acolo, asta e ce-ar vrea ei, dar nu se poate face, e exclus. Nu rabzi de foame si de frig si nu mergi cu bicicleta doar pentru ca vrei sa salvezi planeta. Sa nu uitam ca India, China, Rusia sau Iran nu sunt deloc interesate de salvarea planetelor. Cu prima ocazie pe care o sa le-o dam o sa se urce pe noi. Asta o sa se intample mult inainte sa ajungem la Net0 sau alte balarii marxiste.

  21. Articolul pare scris de parlamentarul acela de la PSD, zetea parcă, individ care zilele trecute ne spunea că europarlamentarii PSD au votat în PE pentru respingerea proiectului comisiei de reducere a pesticidelor folosite în agricultură. Omul era mândru că pesediștii lui (socialiști adică, domnule pantazi) sprijină agricultorii români, care vor să cultive pământul cu multe pesticide. Apoi a înfierat în stilul anilor ’50 pe nepatrioții români care au votat, alături de europarlamentarii olandezi și francezi, reducerea folosirii pesticidelor.
    Acesta este doar un exemplu, dar trebuie să ne hotărâm ce dorim, vrem în UE cereale și legume pline de substanțe toxice dar care să poată asigura fermierilor supraviețuirea în fața concurenței neloiale a țărilor non-UE (într-o piață liberă, așa cum o doriți dvs) sau reglementarea dură și subvenționarea de către Comisie a unei agriculturi mai sănătoase, încălcând, nu-i așa, principiile liberale ale neimplicării statului în economie.
    Domnule pantazi, având în vedere declarația lui zetea, precum și în general politica interventmționistă a UE în materie, dumneavoastră personal dacă ați avea de ales la piață între a cumpăra legume românești, olandeze, ucrainene sau chinezești, ce ați alege?

    • presa e libera 🙂 una mai libera decat alta. libertatea la presa e ca educatia la caine. ori cu stimulente, ori cu lant. se pare ca presa libera nu accepta lant dar stimulente la oricine

  22. In fine, un articol inteligent! Incepem sa avem ce citi in presa romaneasca.
    Bravo, G4Media.ro! Bravo, Cristian Pantazi!!

  23. Cred ca exista o confuzie intre cresterea economica si calitatea vietii.
    Astea fiind spuse, sustin ideea ca UE sa investeasca in ultimele tehnologii si sa devina mai putin dependenta de SUA si (mai ales) China.

  24. Prefer la orice ora socialismul european, decât capitalismul american. Iar atat timp cat vorbesti de ecologism ca si un moft si nu o necesitate, orice idee sau teorie care pleaca din acest punct reprezinta 0 pentru mine si pentru orice persoana sanatoasa la cap.

    • Inabilitatea de a purta o discutie nu e ceva cu care te poti mandri. Sunt persoane la fel de sanatoase la cap care cred altceva decat crezi tu.

  25. Exact asta spun oamenii rezonabili de ani de zile (inclusiv disclaimer-ul din finalul articolului). Dar nu, mereu trebuie făcute experimente pe noi.

  26. Daca ne lipseste instinctul de conservare (sa mananci bine, sa faci copii, sa stai la caldura iarna si la racoare vara), nu e posibil sa ai suficient instinct de conservare pentru a te apara de pradatori ca Putin, Xi, Maduro, Castro sau Lukasenko. Majoritatea celor care doresc sa „Salveze Planeta” nu doresc copii si nu ar lupta pentru tara lor (de multe ori nici macar pentru familia lor). Asta pare sa fie realitatea.

    • daca speciile pe cale de disparitie aveau instinctul de conservare al romanilor…. Poate vei fi surprins dar „romanii” chiar daca sunt plecati din tara vor lupta pentru romania. si poate ca da, aia de afara lupta si vor lupta mai mult decat decat cei ramasi in cloaca. Dar pana nu te lovesti nu realizezi ca e nasol. de ce vorbeai tu Putin, Xi, Maduro, Castro sau Lukasenko, astia sunt liderii puternic pe care ii vrea dacia i ue. daca l-ai pus pe castro poate sa fie che guevara, mandella….comunisti extremisti. Ce e nasol ca ai abia pe tine te inteleg extremele. si realitatea e mult mai dureroasa,, Ce spui tu e mai dureros „sa mananci bine, sa faci copii, sa stai la caldura iarna si la racoare vara”, Am evoluat. nici macar cainii mei nu mai vor asa ceva. si stiu ca e o mizerie de comuna primitiva. Poate ca sunt mult mai inteligenti decat multi „alesi”. sigur da. 3 copii 5 caini. toti considerati in romania agresivi, napoletano imi ia si aduce copilul de la gradinita. pe mijlociu il asteapta cane corso in fata scolii (liceu). LA mic e incantat de bull terier ca poate sa il ia la liceu in ghiozdan. Nimeni aici nu ii considera periculosi. aici stapanul e periculos, ca si votantul, poate vi se pare aberat sa te duci si sa ii votezi pe toti. gandesc ca la un moment dat vor schimba oamenii. su poate ne vom schimba noi sa nu mai votam pe nimeni, iese cine iese si se mananca intre ei, dupa care noi aia cu „liberalism” in cap salvam planeta prin urmasi. recunosc sunt un pic mai „green” decat restul dar nu in masini , pentru ca la noi nu merg

    • @Jonsharware
      Sunt convins ca ai caini care prefera sa rabde de foame, sa stea in frig sau unde e prea cald. In rest nu prea inteleg ce spui, dar sunt deschis sa avem o dezbatere, o discutie. E clar ca nu suntem de acord pe subiectul asta, desi avem puncte de discutie comune.