G4Media.ro

Un sistem de Inteligență Artificială educațional trebuie să aibă atât notele elevilor,…

Razvan Florian / Foto: Arhiva personala

Un sistem de Inteligență Artificială educațional trebuie să aibă atât notele elevilor, dar să vadă și rezolvările la fiecare examen – Răzvan Florian, președintele institutului privat de cercetare ce reunește cei mai mulți cercetători din AI

România are mulți oameni de știință “care sunt în top 50 sau 100 cercetători în Inteligență Artificială la nivel mondial”. Toți lucrează, însă, în laboratoare din străinătate, pentru că “talentul din România care ar putea să facă cercetare și performanță academică inclusiv în Inteligență Artificială se disipă atât prin brain drain către străinătate, cât și către firme”, a declarat Răzvan Florian, cercetător în inteligență artificială cu studii și stagii de cercetare în Franța, SUA și Japonia. Într-un interviu pentru Edupedu.ro, acesta a explicat ce ar putea face domeniul pentru educația din România. 

“În China unde, de exemplu, există un sistem foarte extins de tutorare pentru ca studenții să aibă succes la examenele lor de intrare la universități sau la școli unde examenele sunt foarte competitive, există implementări destul de masive de e-learning și făcând de la început informatizarea acestor procese, atunci pe baza datelor obținute care urmăresc evoluția multor studenți se pot detecta pattern-uri, astfel încât să observi care sunt carențele cunoștințelor unui elev și sistemul de AI să poată să îi propună probleme adaptate specific acelor zone pe care elevul nu le stăpânește. În principiu, AI poate să fie foarte utilă în procesul de învățare, dar asta necesită o infrastructură destul de elaborată pe care nu știu dacă o avem în România. Evident, se poate construi”, a declarat Răzvan Florian.

În 2002, Răzvan Florian a fondat Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj-Napoca – institut privat de cercetare ce reunește “cea mai mare masă critică de cercetători în domeniu, din țară”.

A absolvit Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 1998, a urmat École Normale Supérieure Paris-Saclay – tot studii de fizică, iar în 2009 a obținut doctoratul, cu distincția summa cum laude, la Babeș-Bolyai, cu teza: “Learning in spiking neural networks; research performed at the Center for Cognitive and Neural Studies (Coneural)”.

În 2000 a urmat un stagiu de cercetare în cadrul Xerox Palo Alto Research Center, Internet Ecologies Group, California, în 2002 a fost la RIKEN Brain Science Institute, Laboratory for Behavior and Dynamic Cognition, în Tokyo – Japonia, iar în 2004-2005 a lucrat în cadrul Laboratory for Integrated Advanced Robotics (LIRA-Lab) din University of Genova, Italia (Project RobotCub).

Rep: Conduceți din 2002 Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj-Napoca și sunteți cercetător specializat în inteligența artificială. Care sunt principalele direcții de dezvoltare la Institut?

Răzvan Florian: În prezent, direcția cea mai importantă este cea de Inteligență Artificială, instruire automată (machine learning), învățare profundă (deep learning), pe care avem aproximativ 25 de cercetători. Suntem poate institutul cu cea mai mare masă critică de cercetători în domeniu, din țară. De asemenea, avem un grup destul de mare pe partea de biospeologie: este vorba de grupul care continuă tradiția lui Emil Racoviță, care este afiliat atât altor institute de cercetare din România, cât și nouă.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Nu exista inteligenta artificiala cat sa corecteze temele de la clasa a treia. In limba romana, am probleme cu autocorectorul care analizeaza cuvinetele independent, si tu vrei sa imi vinzi un analizator de fraze?

    Poate va intrebati de ce nu sunt paturi la ATI. Adaugati-l si pe coomerul asta la jaful Innotech + A noua casa.

  2. E nevoie de-un sistem de AI care sa preia guvernarea mondiala in functie de prioritatiile Planetei. Oamenii sunt prea prosti. Problema e ca va fi facut de oameni deci avem de-a-face c-un paradox.

    Tehnologia necesara deja exista doar ca inca traim in era preistorica pt. a accepta acest lucru. Partea buna e ca e inevitabil …

    Nici toti politicienii planetei la un loc nu pot sa ‘duca’ complexitatea ce implica optimul necesar pt. a iesit la liman din tot rahatul produs de lacomia tuturor.