G4Media.ro

Un satelit din lemn de magnolie lansat de Japonia ar putea ajunge…

sursa foto: Unsplash/ Jason Leung

Un satelit din lemn de magnolie lansat de Japonia ar putea ajunge în spațiu în aceată vară

Japonia ar putea lansa în vară, în premieră mondială, un satelit de mici dimensiuni construit din lemn de magnolie, cercetările având ca scop reducerea poluării din spațiu.

Oamenii de știință sunt îngrijorați că sateliţii sau diversele echipamente din spațiu ce ajung la sfârşitul perioadei de utilizare contribuie la poluarea planetei în momentul în care se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, iar particulele de aluminiu pot ajunge în natură.

De aceea, cercetătorii japonezi au creat un satelit din lemn de magnolie denumit LignoSat. Acesta va fi pus la încercare pe orbită pentru a se stabili dacă se poate dezvolta o constelaţie de astfel de sateliţi.

Au fost testate mai multe tipuri de lemn, inclusiv cel de cireş japonez, dar cel de magnolie s-a dovedit cel mai rezistent.

”Una dintre misiunile satelitului este de a măsura deformarea structurii de lemn în spaţiu. Lemnul este durabil şi stabil într-o direcţie, dar poate fi predispus la modificări dimensionale şi la crăpare în cealaltă direcţie”, a declarat șeful proiectului, Koji Murata.

El a mai adăugat că mai trebuie luată o decizie finală cu privire la vehiculul de lansare, care poate fi o navă de aprovizionare Cygnus Orbital Sciences sau o misiune SpaceX Dragon.

Sonda din lemn de magnolie, care are dimensiunea unei căni de cafea, ar trebui să funcţioneze în spaţiu timp de cel puţin şase luni înainte de a i se permite să intre în atmosfera superioară.

Lansările globale de sateliţi se înmulţesc, estimările fiind că în perioada următoare numărul acestora va ajunge la 2000 pe an, ceea ce va duce la creșterea poluării provenite din spaţiu.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...