G4Media.ro

Un oficial Hamas afirmă că a primit o nouă propunere de armistițiu…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Un oficial Hamas afirmă că a primit o nouă propunere de armistițiu în trei etape

Hamas a declarat marți că a primit și studiază o nouă propunere de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor din Gaza, prezentată de mediatori după discuțiile cu Israelul, în ceea ce pare a fi cea mai serioasă inițiativă de pace din ultimele luni.

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat pentru Reuters că propunerea presupune un armistițiu în trei etape, în timpul căruia gruparea ar urma să elibereze mai întâi civilii rămași printre ostaticii pe care i-a capturat la 7 octombrie, apoi soldații și, în cele din urmă, trupurile ostaticilor care au fost uciși.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, nu a precizat cât timp ar dura etapele sau ce se preconiza să urmeze după etapa finală.

Dar a fost pentru prima dată de la încetarea singurului armistițiu de scurtă durată din război de până acum, la sfârșitul lunii noiembrie, când au fost făcute publice detalii despre o nouă propunere luată în considerare de ambele părți.

Propunerea de încetare a focului a urmat discuțiilor de la Paris, la care au participat șefii serviciilor de informații din Israel, Statele Unite și Egipt, împreună cu prim-ministrul Qatarului. Ca o dovadă a seriozității negocierilor, șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că va merge la Cairo pentru a discuta despre aceasta, prima sa deplasare publică în această țară de mai bine de o lună.

Însă premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a repetat promisiunea de a nu retrage trupele din Gaza până la „victoria totală”, ceea ce amintește de diferența uriașă dintre pozițiile publice ale părților aflate în conflict cu privire la ceea ce ar fi necesar pentru a opri lupta, chiar și temporar.

Hamas, ai cărei luptători au declanșat războiul prin asaltul asupra orașelor israeliene la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și capturând 253 de ostatici, afirmă că își va elibera restul prizonierilor doar ca parte a unui acord mai amplu pentru a pune capăt permanent războiului.

Israelul, care a ucis peste 26.000 de palestinieni până în prezent într-un război care a devastat enclava, afirmă că nu va înceta lupta până când grupul militant care conduce Gaza din 2007 nu va fi eradicat.

Netanyahu se află sub presiune din partea aliatului Washington pentru a trasa o cale de încheiere a războiului și, pe plan intern, din partea rudelor ostaticilor, care se tem că negocierile sunt singura modalitate de a-i aduce acasă. Dar partidele de extremă dreapta din coaliția sa de guvernare spun că vor renunța la guvernare decât să sprijine un acord de eliberare a ostaticilor care lasă Hamas intact.

Raid la spital

Progresele diplomatice au fost anunțate la câteva ore după ce comandouri israeliene, deghizate în lucrători medicali și femei musulmane, au pătruns într-un spital din Cisiordania într-un raid sub acoperire. Aceștia au ucis trei militanți palestinieni, inclusiv un luptător paralizat, împușcat mortal pe patul în care era tratat.

În Gaza, au avut loc lupte intense atât în jumătatea nordică, cât și în cea sudică a Fâșiei, luptele fiind reluate în nord chiar și în timp ce forțele israeliene încearcă să ia cu asalt principalul oraș sudic Khan Younis.

Semiluna Roșie palestiniană a declarat că trupele israeliene care avansează în Khan Younis au luat cu asalt spitalul în care își are sediul serviciul de salvare și au ordonat personalului și civililor strămutați să iasă afară sub amenințarea armelor. Israelul a negat acest lucru. Reuters nu a putut verifica în mod independent niciuna dintre cele două relatări.

Liderul Hamas, Haniyeh, a declarat că studiază propunerea de încetare a focului. Prioritatea pentru Hamas este de a pune capăt ofensivei israeliene și de a asigura o retragere completă a trupelor, a spus el.

Netanyahu, vorbind în timpul unei vizite la o așezare israeliană din Cisiordania, a declarat: „Nu vom face niciun compromis mai puțin decât victoria totală”.

„Asta înseamnă eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noștri și asigurarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel”.

Până atunci, niciun prizonier palestinian nu va fi eliberat din închisorile israeliene, a precizat Netanyahu.

Sami Abu Zuhri, un alt oficial de rang înalt al Hamas, a declarat că comentariile lui Netanyahu „dovedesc că nu este interesat de succesul reuniunii de la Paris și nu îi pasă de viețile prizonierilor (israelieni)”.

Luptele din Gaza au dus la o escaladare în alte părți din Orientul Mijlociu, inclusiv la atacuri asupra forțelor americane de către grupuri armate aliate cu Iranul. Washingtonul își analizează răspunsul după ce trei soldați americani au fost uciși sâmbătă în Iordania, într-un atac despre care Washingtonul a spus că poartă „urmele” miliției pro-iraniene Ketaib Hezbollah din Irakul vecin.

Marți, într-un pas rar spre dezescaladare, Ketaib Hezbollah a declarat că suspendă operațiunile armate împotriva Statelor Unite pentru a evita să „stânjenească” guvernul irakian. „Este clar că ceea ce s-a întâmplat a fost un pas prea departe și i-a pus pe toți la răscruce”, a declarat un oficial irakian pentru Reuters.

Soldați îmbrăcați ca medici

În timpul raidului israelian la spitalul Ibn Sina din orașul Jenin din Cisiordania, aproximativ o duzină de soldați, dintre care trei îmbrăcați în haine de femeie și doi îmbrăcați ca medici palestinieni, s-au plimbat pe un coridor cu puști, au arătat înregistrările CCTV.

Aceștia s-au îndreptat spre etajul al treilea și au ucis trei bărbați cu pistoale cu amortizor, printre care unul care era tratat pentru răni care l-au paralizat. Unul dintre ei era membru al Hamas, iar ceilalți doi erau membri ai Jihadului Islamic, au confirmat cele două grupuri.

Armata israeliană a declarat că unul dintre bărbați era înarmat, iar unul dintre ei plănuia un atac asupra Israelului, similar celui din 7 octombrie, din interiorul spitalului. Aceasta a declarat că incidentul a arătat că militanții folosesc zonele civile și spitalele ca adăposturi și „scuturi umane”.

Oficialii palestinieni au declarat că cei trei nu au fost implicați în lupte și au calificat raidul drept o încălcare a dreptului umanitar care protejează spitalele.

„I-au executat pe cei trei bărbați în timp ce dormeau în cameră… cu sânge rece, trăgând cu gloanțe direct în capetele lor în interiorul camerei, unde erau tratați”, a declarat directorul spitalului, Najy Nazzal.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...