G4Media.ro

Un nou dispozitiv va investiga originile Căii Lactee. „Weave” va dezvălui modul…

Sursa foto: Unsplash

Un nou dispozitiv va investiga originile Căii Lactee. „Weave” va dezvălui modul în care s-a format galaxia cu detalii fără precedent

Oamenii de știință au dotat unul dintre cele mai puternice telescoape de pe Pământ cu o nouă tehnologie care va dezvălui modul în care s-a format galaxia noastră cu detalii fără precedent, relatează BBC.

Telescopul William Herschel Telescope (WHT) din La Palma, Spania, va fi capabil să cerceteze 1.000 de stele pe oră până când va cataloga un total de cinci milioane.

Un dispozitiv de cartografiere ultrarapidă conectat la WHT va analiza componența fiecărei stele și viteza cu care se deplasează.

Acesta va arăta modul în care galaxia noastră Calea Lactee s-a format de-a lungul a miliarde de ani.

Profesorul Gavin Dalton de la Universitatea Oxford a petrecut mai mult de un deceniu dezvoltând acest instrument, cunoscut sub numele de „Weave”.

El mi-a spus că este „mai mult decât entuziasmat” de faptul că acesta este gata de funcționare.

„Este o realizare fantastică din partea multor oameni pentru a face acest lucru posibil și este minunat că funcționează”, a spus el. „Următorul pas este noua aventură, este genial!”

Galaxia noastră este un vârtej spiralat dens de până la 400 de miliarde de stele. Dar a început ca o colecție relativ mică de stele.

A crescut în urma fuziunilor succesive cu alte galaxii mici, de-a lungul a miliarde de ani. Pe lângă adăugarea de stele din noile galaxii care se alătură galaxiei noastre, fiecare fuziune agită lucrurile suficient de mult pentru a duce la formarea de stele complet noi.

Weave este capabil să calculeze viteza, direcția, vârsta și compoziția fiecărei stele pe care o observă, creând, în esență, o imagine în mișcare a stelelor care se deplasează în Calea Lactee. Potrivit profesorului Dalton, prin extrapolare în sens invers, va fi posibilă reconstituirea întregii formări a Căii Lactee cu detalii nemaiîntâlnite până acum.

„Vom putea să urmărim galaxiile care au fost absorbite pe măsură ce Calea Lactee s-a format de-a lungul timpului cosmic – și să vedem cum fiecare absorbție declanșează formarea de noi stele”, a spus el.

Dr. Marc Balcells, care se ocupă în general de WHT, a declarat pentru BBC News că el crede că Weave va duce la o schimbare importantă în înțelegerea noastră privind modul în care se formează galaxiile.

”Auzim de zeci de ani că ne aflăm într-o epocă de aur a astronomiei – dar ceea ce ne așteaptă în viitor este mult mai important”, a afirmat Balcells.

„Weave va răspunde la întrebări la care astronomii au încercat să răspundă timp de decenii, cum ar fi: câte piese se unesc pentru a forma o galaxie mare și câte galaxii s-au unit pentru a forma Calea Lactee?”, a mai spus cercetătorul.

Dr. Cecilia Farina, specialist în instrumentație în cadrul proiectului, a declarat că ea crede că Weave va intra în istoria astronomiei.

„Există o cantitate enormă de lucruri pe care le vom descoperi și pe care nu ne așteptam să le găsim. Pentru că Universul este plin de surprize”, a precizat Farina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Am acasa doua Suflețele ..

    Care ma Iubesc ..
    Si le Iubesc ..

    PIsicutele mele ..

    🙂

  2. Conform unei femei albaneze, care a scris o carte de știință despre formarea universului, tatăl ei a fost un dizident anti comunist, iar ea a dus o viață foarte grea și a fost dezavantajată la orice nivel al vieții. Un început foarte buna de carte și ștințific. 2022—> 🤡🌍

  3. intre timp rusii nu stiu cum sa violeze, schingiuiasca si sa omoare mai multi ucraineni .. traiasca „evolutia”