G4Media.ro

Un nou contract de înzestrare semnat cu SUA: armata română plătește 286…

Foto: Raytheon

Un nou contract de înzestrare semnat cu SUA: armata română plătește 286 de milioane de dolari pentru rachete anti-navă

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a semnat, prin Direcţia generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), potrivit Agerpres. Costurile sunt estimate la 286 milioane de dolari, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

Prin semnarea acestui document, a fost atribuit Guvernului Statelor Unite ale Americii contractul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specific Programului Foreign Military Sales – FMS, conform prevederilor Legii nr. 37/2021 pentru realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă”.

Produsă de firma Raytheon and Kongsberg, racheta de tip NMS este destinată unor atacuri antinavă care depășesc linia orizontului. În luna octombrie a anului trecut, Departamentul de Stat din SUA a aprobat o eventuală vânzare după ce Bucureștiul și-a exprimat dorința de a achiziționa două sisteme destinate apărării de coastă.

Derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Conform actului normativ menţionat, producătorul are obligativitatea de a constitui o capacitate de producţie şi realizare a mentenanţei la nivelul unui operator economic din industria naţională de apărare, aşa cum este definit în Legea nr.232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare. Operatorul economic va fi selectat de producătorul SIML, cu acordul Guvernului României.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă include, fără a se limita la acestea, patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Dupa taierea lefurilor medicilor si invatatorilor, Dughin se pregatea sa isi ia aceasta lovitura naprasnica. Nu as vrea sa fiu Dughin in seara asta.

  2. Misto, taxa de protecție de la fraieri.. Intai anunta ca se semneaza contractul si apoi se face achiziția publica.. Daca facea asa un promar îl saltă DNA. A stai, ca DNA e controlat de americani… Când e vorba de banii lor, e totul ok…

    • Te deranjeaza tare americanii, trolule. Tu primesti bacsisul in ruble, nu-i asa ? Ai si grad cumva ?

    • Care este de fapt problema ta, Adi?
      Ca armata romana se inzestreaza cu capabilitati de ultima generatie?

      Contractul e unul uzual cand vine vorba de arme de ultima generatie. Nu gasesti la piata chestii din astea, intelegi? Nu e ca si cum un primar vrea sa cumpere caiete si pixuri pentru primarie.

      E ceva mai complicat, dureaza foarte mult livrarea si implementarea infrastructurii de mentenanta. O sa fie facuta de un operator romanesc, asta inseamna bani in economia romaneasca [salarii, taxe ce se intorc la bugetul de stat, etc] plus transfer de tehnologie in Romania.

      Spui ca DNA-ul este controlat de americani. Pe ce te bazezi cand spui asta? Defapt DNA-ul este o institutie ce functioneaza sub autoritatea statului roman, dovada este faptul ca guvernul Dragnea l-a tras pe linie moarta schimband seful DNA [ cu incalcarea legii asa cum s-a vazut in verdictul CEDO]. Daca americanii controlau DNA atunci Kovesi era si acum la conducere, nu ajungea DNA-ul in starea de moarte clinica din ziua de azi.

      Trebuie sa ai o capacitate intelectuala redusa sa nu intelegi ca DNA-ul este vital daca vrem sa stam la masa cu parteneri din Vest. Nu poti sa fi in NATO daca nu ai capacitatea sa garantezi ca coruptia nu face ca secretele NATO sa fie vandute de un gigel roman. Sau ca nu ai coruptie care sa permita altor state sa te submineze, si cred ca aici am pus punctul pe ‘i’.

      Asta e problema ta defapt, ca DNA-ul, atunci cand nu e deraiat de politicienii romani ca Dragnea si clica de infractori din PSD, apara tara de influenta Rusiei, indirect prin reducerea coruptiei., nu-i asa?

      Esti doar un troll asa ca nu te obosi sa-mi raspunzi. Intrebarile mele fata de tine sunt pur retorice.

      Adi, sau cum te-o chema, sper sa mori in chinuri, rusnac imputit!

  3. 290 mil în 4 ani, aia inseamnă vreo 0.1% din PiB anual al tărisoarei, adica vreo 0.025% din PiB pe an până in 2024 din 2% alocat anual pentru aparare, doar vaccinurile Scuipnic costă mai mult ca asta, să sară rusofilii că tărisoara e jefuită 🤣🤣🤣🤣

    • romania nu va plati 290 mil dolari
      aia ii suma maxima care ar putea fii platita
      suma exacta va fii stabilita in urma negocierilor care vor urma
      dar cei de la g4media nu stiu asta ca pe ei ii intereseaza numarul de articole nu calitatea lor
      si daca vreti sa nu vedem o invazie ruseasca in delta vom plati acei bani

  4. Bravo! Apreciem ce face acest guvern. Relatia cu SUA este cea mai importanta.

  5. Cu 290mil construia un spital.
    La ce flota avem astea lipseau.

    • Pai de asta le si iei. Fiindca nu ai flota. Desi tipul asta de racheta anti-nava e relativ nou ( introdus prin 2012), in curand o sa fie destul de depasit tehnologic. Rusii deja au rachete hipersonice. Americanii. britanicii, francezii, etc. se pregatesc si ei sa-si lansese propriile rachete hipersonice stealth. Dar la nivel de Romania, merge si asa. Noi ne multumim si cu F16 la mana a doua si fregate la mana a doua. Asa ca ceva nou e minunat.

    • Lasă tati, ca alea regionale făcute de PSD sunt suficiente , nu crezi?

    • Nicusorevici – la ce de flota aveti voi prin Marea Neagra tocmai astea ne ….trebuiau :-)!

      Daca citeai ai fi vazut ca sunt baterii mobile de coasta! nu montate pe nave.
      „SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor

    • Vezi la Gară..

  6. Catule respect! Ai votul nostru data viitoare.

  7. Salut !
    …rachete antinave !!! Ce fel de nave, sub ce steag ?
    Va spun eu , ca am facut trageri in poligonul de la Midia…. Se pune pe apa o nava din polistiren, care, cu ceva noroc, este pulverizata de catre racheta, daca nu cumva, in polistiren este inglobat un disp exploziv, telecomandat, ca sa iasa bine la final.
    Nici in 1000 de ani, nu vom trage contra rusilor , nici macar cu prastia!

    • Nici în 1000 de ani, nu vom trage contra rușilor? Pai tocmai de asta ne și inarmam ca să beleasca ochii rusnacii și să se gândească de două ori înainte de a le trece prin minte să facă cum au făcut la vecinii noștri ucraineni și georgieni!!! De ce nu au atacat sovieticii în fostul RFG în timpul Războiului Rece? Că se uitau peste gard și vedeau ce-i așteaptă dacă îndrăznesc să facă invazie în Vest.

  8. Bani aruncati la gunoi. Sa munceasca romanasul 50 de ani, jumatate din ce castiga da la stat si statul isi cumpara jucari si da pensi speciale.