G4Media.ro

Un nou blocaj impus de Cipru în demersul UE de a sancționa…

Un nou blocaj impus de Cipru în demersul UE de a sancționa regimul președintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko

Miniştrii de externe ai UE au eşuat și luni în demersul adoptării unor sancţiuni menite să pună presiune asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, din princina opoziţiei Ciprului.

Nicosia blochează din nou măsurile UE împotriva Belarusului, cerând noi acţiuni împotriva Turciei cu care își dispută zone din Marea Mediterană de Est, pentru activități de explotare a zăcămintelor de gaz, relatează Agerpres.

Chiar dacă cele două chestiuni nu sunt direct legate, Cipru argumentează că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze similar când răspunde încălcării unor principii fundamentale. Potrivit Nicosiei, Ankara încalcă legea şi ameninţă suveranitatea Ciprului.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat după discuţiile de luni, de la Bruxelles, că nu acuză Cipru pentru că nu şi-a dat votul, necesar pentru a asigura unanimitatea, şi că înţelege situaţia ciprioţilor. Cu toate acestea, este crucial să adoptăm sancţiunile, întrucât „credibilitatea noastră este în joc”, a spus el, adăugând că a vedea măsurile trecute a devenit un „angajament personal”.

Ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto şi-a exprimat frustrarea pe Twitter, afirmând că ţara sa va fi gata să treacă la votul prin majoritate calificată pentru adoptarea măsurilor, în locul unanimităţii.

Omologul său leton, Edgars Rinkevics, a afirmat că situaţia este „regretabilă” şi a postat pe Twitter că măsurile „au fost luate ostatice”. „Le transmite un semnal greşit belaruşilor, societăţilor noastre şi întregii lumi”, a adăugat el.

Înainte de începerea discuţiilor, Spania, România, Croaţia şi Lituania şi-au exprimat sprijinul pentru activarea sancţiunilor, notează dpa.

Borrell a mai spus că încă se discută dacă Lukaşenko să apară personal pe lista sancţiunilor.

Într-o decizie care a atras acuzaţii de amestec din partea Moscovei şi Minskului, Borrell şi cei 27 de miniştri de externe ai UE s-au întâlnit luni cu Svetlana Tihanovskaia la Bruxelles.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că întâlnirea „este potrivnică scopului restabilirii stabilităţii”.

Premierul belarus Roman Golovcenko a acuzat Occidentul că încearcă să alimenteze haosul în Belarus, o fostă republică sovietică din estul Europei.

„Ţara noastră se confruntă cu o presiune fără precedent din exterior”, a mai spus Golovcenko.

 

Susa Foto: wordtravels

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mda, ca de obicei dinspre stanga(Borrel) e greu de văzut bârna de care vei da cu capul din cauza patului din ochi.
    Inteleg ca Belarusul asta e tare belicos – amenință apele teritoriale ale UE din stepa, tine 4 mio de imigranți la granița, are a 3-a armata din lume si, mai ales, e pe traseul tuturor conductelor de gaz ce vin din lumea asta, din țări super democratice, spre UE!
    Se pare ca e mai usor sa latri la căței decât la dulai.

    • Ar vrea Erdogan sa aiba a 3-a armata din lume, dar nu e prea aproape, nu stiu de unde te-ai documentat

    • Erata- Corect, o fi avand mult personal armata turciei , o fi prin top 10-20 dar nu e pe 3.
      Asa-i cand te grăbești. mea culpa.
      Ps – ideea principala ramane

  2. Bravo Cipru! Lukasenko trebuie pus cu botul pe labe, dar si Erdogan.

  3. Pe bună dreptate! Pe ce criteriu îl sancționezi pe Lukașenko în timp ce Erdogan trimite zeci de mii de opozanți în pușcării și invadează țările vecine? Cine te mai crede?

  4. Cine are un pic de curiozitate sa caute va afla ca toti ologarhii rusi din Belarus au companii cu sedii in Cipru, normal ca blocheaza Cipru sanctionarea stapanilor lor

  5. Ţara noastră se confruntă cu o presiune fără precedent din exterior” care exterior fratilor, ca UE nici de presiunea unui jet de pipi nu este capabila, darămite de sancțiuni. Cum sa accepte Cipru sanctiuni, din moment ce este un imens off shore rusesc?

  6. Cu ocazia asta Cipru s-a asigurat că nu și-a făcut prieteni, mă refer la Polonia și statele baltice.