G4Media.ro

Un miliard de euro, fonduri puse la bătaie de UE pentru proiecte…

Un miliard de euro, fonduri puse la bătaie de UE pentru proiecte de cercetare și inovare care vizează schimbările climatice și biodiversitatea

Comisia Europeană a lansat o cerere de propuneri în valoare de 1 miliard EUR pentru proiecte de cercetare și inovare care să răspundă crizei climatice și să contribuie la protejarea biodiversității și a ecosistemelor unice ale Europei, potrivit unui comunicat al executvului european.

Cererea de propuneri a Pactului verde european finanțată din programul Orizont 2020, pentru care înscrierile se deschid vineri, 18 septembrie, vrea să stimuleze redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus, prin transformarea provocărilor ecologice în oportunități de inovare. Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este 26 ianuarie 2021, preconizându-se ca proiectele selectate să fie demarate în toamna anului 2021.

Această cerere de propuneri a Pactului verde european diferă de cererile de propuneri anterioare din cadrul programului Orizont 2020 în ceea ce privește unele aspecte importante. Dat fiind caracterul urgent al provocărilor pe care le abordează, ea urmărește obținerea unor rezultate clare și perceptibile pe termen scurt și mediu, dar cu o perspectivă de schimbare pe termen lung. Există mai puține acțiuni, dar acestea sunt mai orientate, mai ample și mai vizibile, cu accent pe scalabilitate, diseminare și adoptare rapide.

UE vrea ca proiectele finanțate în cadrul acestei cereri de propuneri să aibă rezultate cu beneficii concrete în zece domenii:

Opt domenii tematice care reflectă principalele fluxuri de lucru din cadrul Pactului verde european:

  1. Obiective tot mai ambițioase în materie de climă
  2. Energie curată, accesibilă ca preț și sigură
  3. Industrie pentru o economie curată și circulară
  4. Clădiri eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor
  5. Mobilitate durabilă și inteligentă
  6. De la fermă la consumator
  7. Biodiversitate și ecosisteme
  8. Medii fără substanțe toxice, poluare zero

Și două domenii orizontale: consolidarea cunoștințelor și capacitarea cetățenilor, care oferă o perspectivă pe termen mai lung în ceea ce privește realizarea transformărilor prevăzute în Pactul verde european.

Investiția de 1 miliard EUR va dezvolta în continuare sistemele și infrastructurile de cunoaștere europene. Cererea de propuneri include oportunități de cooperare internațională prin abordarea nevoilor națiunilor mai puțin dezvoltate, în special din Africa, în contextul Acordului de la Paris, precum și în contextul obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Daca se creaza multe asemenea sinecuri, se poate aboli al doilea principiu al termodinamicii. Daca se incordeaza cercetatorii clujeni si germani, e posibil sa desfiintam si primul principiu. Si daca nu le abolim, pare a oricum avem leafa garantata cateva decenii de aici inainte.