Un libian a fost arestat în Germania, pentru un plan de atentat împotriva ambasadei Israelului
Autorităţile germane au anunţat că au dejucat un plan de atac asupra ambasadei israeliene din Berlin, al cărui suspect, un libian acuzat de legături cu organizaţia Stat Islamic (SI), a fost arestat, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Acest bărbat şi-a văzut cererea de azil respinsă în Germania în urmă cu un an, dar era încă în ţară, o situaţie deosebit de sensibilă, deoarece lupta împotriva imigraţiei ilegale a devenit o prioritate a guvernului lui Olaf Scholz.
Identificat de instanţă ca fiind Omar A., suspectul este acuzat că a plănuit un „atac cu arme de foc şi de mare impact mediatic” împotriva reprezentanţei israeliene, a indicat duminică procuratura federală germană, după ce a anunţat sâmbătă seara arestarea bărbatului.
Libianul de 28 de ani a fost arestat la casa sa din Bernau, o localitate de lângă Berlin, în timpul unei operaţiuni majore a poliţiei în care au fost implicate forţele speciale.
„Serviciile noastre de securitate au intervenit la timp pentru a zădărnici posibilele planuri de a ataca ambasada israeliană din Berlin”, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser.
Omar A. este suspectat că ar fi „un susţinător al ideologiei SI”, conform procuraturii, şi a avut „interacţiuni cu un membru al SI pe un serviciu de mesagerie instant” pentru a-şi pregăti atacul.
Conform tabloidului Bild, autorităţile germane au fost alertate datorită informaţiilor de la serviciile de informaţii externe.
„Nu vom relaxa lupta împotriva terorismului”, a scris Scholz pe platforma X, denunţând „un plan laş pentru un atac”.
Ministrul de interne a subliniat duminică „ameninţarea ridicată a violenţei islamiste, antisemite şi anti-israeliene”.
De la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, care a declanşat războiul din Fâşia Gaza, autorităţile germane şi-au sporit vigilenţa în faţa ameninţării islamiste şi a resurgenţei antisemitismului, la fel ca multe ţări din întreaga lume.
Bărbatul arestat sâmbătă a sosit în Germania în noiembrie 2022 şi a solicitat azil, dar cererea sa a fost respinsă în septembrie 2023, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.
Absenţa procedurilor de expulzare împotriva sa riscă să reînvie o dezbatere explozivă în Germania.
După ani de politică generoasă de primire, această ţară îşi înmulţeşte dispoziţiile restrictive, unul dintre angajamentele cheie fiind accelerarea expulzării migranţilor aflaţi în situaţie ilegală.
O parte importantă a măsurilor în această direcţie a fost adoptată vineri de deputaţii germani, în contextul în care cancelarul social-democrat este sub presiune din cauza ascensiunii extremei drepte în Germania, ca şi în alte părţi din Europa.
Mai multe atacuri mortale în care au fost implicaţi cetăţeni străini au şocat Germania în ultimele luni.
La sfârşitul lunii august, un atac cu cuţitul comis de un sirian şi revendicat de organizaţia Stat Islamic a ucis trei persoane şi a rănit alte câteva în timpul unei petreceri la Solingen (vest).
În iunie, un alt atac cu cuţitul, pus pe seama unui afgan la un miting anti-islam la Mannheim, a lăsat în urmă un mort, un poliţist care a intervenit.
Peste 3.200 de infracţiuni cu motive antisemite au fost înregistrate în Germania de către poliţie din ianuarie până la începutul lunii octombrie, un număr aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2023.
La începutul lunii septembrie, poliţia germană a împuşcat mortal un tânăr austriac cunoscut pentru legăturile sale cu islamul radical, în timp ce se pregătea să efectueze un atac asupra consulatului general israelian din Munchen. Atacurile au vizat şi ambasadele israeliene din Copenhaga şi Stockholm la începutul lunii octombrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank