G4Media.ro

Un consilier pentru securitate națională al lui Trump propune un sistem „stratificat”…

Sursa foto: Facebook / Multinational Corps Northeast

Un consilier pentru securitate națională al lui Trump propune un sistem „stratificat” de protecţie pentru statele NATO: Eliminarea articolului 5 pentru aliații care nu alocă cel puțin 2% pentru apărare

Un consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump a declarat marţi pentru Reuters că ar susţine, în cazul în care fostul preşedinte revine la putere, o serie de schimbări în ce priveşte NATO care ar putea face ca unele state membre ale alianţei să rămână fără protecţie în faţa unui atac din exterior, transmite Agerpres.

Keith Kellogg, militar în retragere şi fost şef al Consiliului securităţii naţionale al lui Trump, a explicat într-un interviu că, dacă o ţară din cele 31 de membre ale Alianţei nord-atlantice nu alocă cel puţin 2% din PIB apărării, aşa cum s-a convenit, el va susţine eliminarea pentru respectiva ţară a protecţiei asigurate în baza articolului 5 din Tratatul nord-atlantic.

Acesta stipulează că un atac asupra unui stat membru al NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor şi că membrii alianţei trebuie să răspundă în mod adecvat, iar fără acest angajament un stat membru atacat nu are garanţii că alţi aliaţi îi vor veni în ajutor.

„De unde sunt eu, alianţele contează”, a spus Kellogg, care a fost de asemenea consilier pentru securitate naţională al fostului vicepreşedinte Mike Pence. „Ca să faci parte dintr-o alianţă, trebuie să contribui la ea”, a conchis acesta.

Donald Trump a fost virulent criticat de actualul preşedinte democrat Joe Biden şi de oficiali occidentali după ce în weekend, la un eveniment de campanie, a sugerat că nu-i va apăra pe aliaţii din NATO care nu alocă suficient apărării şi chiar ar încuraja Rusia să-i atace, aminteşte Reuters.

Keith Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat această propunere a sa cu Trump, dar a menţionat că au discutat frecvent despre viitorul NATO.

El a mai afirmat că dacă Trump ajunge din nou preşedinte va propune organizarea unei reuniuni a NATO în iunie 2025 pentru a discuta despre viitorul alianţei, precum şi că NATO ar putea fi ulterior o „alianţă stratificată”, în care unii membri se bucură de un nivel sporit de protecţie, în funcţie de conformarea lor la prevederile Tratatului nord-atlantic.

Echipa de campanie a lui Trump – care este foarte aproape de a obţine nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie – nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters, dar a indicat anterior că Keith Kellogg ar putea avea un rol într-o viitoare administraţie.

Donald Trump şi aliaţii săi au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să „regândească” angajamentul SUA faţă de NATO şi s-au plâns că membri europeni ai alianţei nu contribuie suficient.

Potrivit lui Kellogg, pe lângă pierderea protecţiei asigurate de articolul 5, sunt posibile şi sancţiuni mai puţin severe, cum ar pierderea accesului la antrenamente sau echipamente comune. Statele membre ar trebui să fie libere să se retragă din NATO, a mai spus acesta.

„Dacă preşedintele Trump este reales, după alegeri aş transmite tuturor ceea ce noi numim un ordin de avertizare (…) pentru a le da timp de pregătire ca să putem discuta în iunie. Consider că este o discuţie foarte matură şi una din multele discuţii despre securitate naţionale pe care trebuie să le avem”, a subliniat Kellogg.

Protecţiile NATO nu sunt automate

Acesta a notat în interviu că, dacă articolul 3 al Tratatului nord-atlantic nu este respectat, protecţia oferită de articolul 5 nu trebuie considerată automată.

Articolul 3 cere statelor membre ale NATO să depună eforturi adecvate pentru a-şi dezvolta capacităţile individuale de apărare. Deşi textul acestuia nu precizează că ţările trebuie să aloce cel puţin 2% din PIB apărării, statele membre s-au angajat la summitul din 2014 din Ţara Galilor să se apropie de această ţintă în interval de zece ani.

Conform estimărilor NATO din iulie 2023, 11 din 31 de state erau pe cale să atingă această ţintă anul trecut, între care SUA, Regatul Unit şi câteva state est-europene apropiate sau învecinate cu Rusia.

„Toată lumea înţelege articlul 5 – un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor -, dar uită de toate celelalte dinainte sau de după”, a punctat Kellogg. „Unul dintre ele este articolul 3”.

În decembrie, Robert O’Brien, care a fost consilier de securitate naţională al lui Trump între 2019 şi 2021 şi continuă să discute despre politica externă cu fostul preşedinte, a declarat pentru Reuters că impunerea de tarife comerciale statelor NATO care nu alocă cel puţin 2% apărării s-ar putea afla printre politicile avute în vedere într-un al doilea mandat de preşedinte al lui Trump.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. in principiu e corect, dar trump e omul care fenteaza taxele tarii in care traieste si cu o moralitate foarte indoielnica, chiar cu 2% investiti, Romania inconjurata de prieteni ai lui putin si trump va fi condamnata cu siguranta la a fi un „exemplu”
    mai ales ca se cunoaste cum ai nostri stiu sa se prefaca ca muncesc

    • @AndreiB – Printre cele 11 tari este si Romania, a fost stire, mi se pare, ca Romania a atins tinta de 2% pentru aparare in 2023.

    • @AndreiB – Hai, ca am gasit: „Polonia, Statele Unite, Grecia, Finlanda, România, Ungaria, Letonia, Estonia, Lituania, Marea Britanie și Slovacia” sunt tarile care au alocat in 2023 2% din PIB pentru aparare.