G4Media.ro

Un bărbat din Iași, reţinut pentru că ar fi sustras criptomonede în…

sursa foto: Pexels

Un bărbat din Iași, reţinut pentru că ar fi sustras criptomonede în valoare de 620.000 de dolari de la o firmă din Insulele Cayman

Un bărbat a fost reţinut de către procurorii DIICOT Iaşi, fiind acuzat că ar fi sustras criptomonede de la o societate din Insulele Cayman, în valoare totală de 620.000 de dolari, relatează News.ro.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, fac cercetări într-un dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi spălarea banilor.

În acest dosar, un bărbat a fost reţinut, în urma a două percheziţii domiciliare care au avut loc vineri. Au fost ridicate şapte telefoane mobile, trei laptopuri, cinci stick-uri de memorie şi două portofele electronice.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 28 – 31 ianuarie 2021, o societate comercială din Insulele Cayman ar fi fost victima unei infracţiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic – o platformă prin intermediul căreia se controlează conturile de criptomonede.

Accesarea s-ar fi realizat ca urmare a deţinerii fără drept, de către persoana bănuită de comiterea faptelor, a codului API, ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic.

Fondurile ar fi fost transferate succesiv în mai multe adrese şi portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identităţii persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari.

Integral pe News.ro.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Păi cum asta? Nu era vorba că e imposibil de depistat circulația lor? Și că de aste le e atât de dragă celor mai cu dark web? Și vine, culmea, Poliția română și te dibuiește? Cam trasă de păr povestea.

    • nu e chiar asa, cand vor sa te caute, te gasesc. Daca pot demonstra ca userul X cu IP y esti tu….adio. si stiu cum sa faca se demonstreze. de exemplu te prind exact cand esti logat pe contul tau cu laptopul deschis.

  2. Voi va dați seama cat de repede s-a mișcat politia romana in cazul asta? Mai cunoașteți astfel de cazuri?

    • Da, e destul de clar cui aparțineau banii furați. Si ce comision au plătit șefilor politiei sa-l salte pe hackerul asta.
      Dacă aveam un stat adevărat le-ar fi dat pe tăcute banii furați înapoi păgubiților și l-ar fi angajat pe băiat la SIE. Dar deh, avem putori la butoane, care nu se pot lupta decât cu protestatari pașnici.

  3. Încă odată se validează faptul că tot ce-i „încuiat” de om tot de om poate fi „descuiat”, nimic nu este sigur 100% ! Cam așa va fi și cu siguranța votului electronic bazat pe tehnologia blockchain sau alte tehnologii care se vor mai imagina.

    • Articolul de față tocmai asta spune!

      Că acțiunile de pe un blockchain sunt înregistrate și pot fi revăzute sau șterse ulterior, fără posibilitate de editare.

      TOCMAI ACESTE LUCRURI fac blockchain-ul bun pentru vot în tandem cu un buletin de nouă generație.

      Are sens?

    • NU pot fi editate sau șterse ulterior*

  4. Se fură neantul. Dacă obiectul furtului îs criptobanii, poate că-i corect să-l numim cripto-furt. Next level: furtul de aer. Trăim vremuri ciudate, poate chiar second-hand.

  5. BTC are valoare zero. Este ca si cum ai fura iarba, aer, apa de ploaie.
    Chiar sunt curios ce „prejudiciu” vor inventa instantele. Ca daca iau asa-zisa paritate bitcoin-dolar, orice avocat nepriceput poate demonstra ca piata este manipulata. O scrie chiar DOJ-ul american. Este o schema ponzi.
    Furati BTC cat doriti. Valoarea furata nu poate fi recunoscuta de nicio instanta de pe planeta. Este ca si cum ai furat AER sau APA DE PLOAIE. Singura acuza care poate ramane in picioare este patrunderea neautorizata intr-un cont informatic. Adica iei o amenda si cu asta basta.

    • Un precedent periculos, nu?
      Lucrezi in domeniul bancar sau ai legatura cu acesta, altfel nu ai pune problema in sensul acesta.
      Criptomonedele sunt chestii periculoase pentru banci, nu pot fi manipulate asa cum vor bancile, nu se pot genera/tipari asa cum vor bancile sau guvernele, deci sunt otrava pentru `sistem`.

    • Lucrez pentru justitie. Tether si Bitnex au fost deja interzise in New York pentru ca sunt FRAUDA.
      „Attorney General James Ends Virtual Currency Trading Platform Bitfinex’s Illegal Activities in New York”

    • btc o avea valoare zero, dar le cumperi cu bani reali initial.
      esti cam in offside, nu stiu pentru ce justitie lucrezi tu. dar iti reamintesc de cazul celebru cu drogurile de pe dark web, Silk Road, cand pe langa infractorul principal, angajati DEA au furat bitoin. si au s-au dau dupa gratii…. pam-pam.