G4Media.ro

Ultimele formalități: Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului discută azi despre desemnarea…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Ultimele formalități: Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului discută azi despre desemnarea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

Echipa de negociere a Consiliului Uniunii Europene se va întâlni marţi seară, la Bruxelles, cu noua echipă de negociatori a Parlamentului European pentru a discuta despre desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului Public European, fiind aşteptat un acord, care va trebui apoi confirmat de legislativul comunitar şi de Consiliu, a explicat o purtătoare de cuvânt a PE, la solicitarea AGERPRES.

„Negocierile pe acest subiect continuă marţi, începând cu ora 19:15 (20:15 – ora României). Ne aşteptăm la un acord, care va mai trebui confirmat de Parlamentul European şi de Consiliu. Conferinţa Preşedinţilor va decide asupra paşilor următori din partea PE”, a spus purtătoarea de cuvânt, Irina Lietzen.

Joi, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată la Bruxelles, Laura Codruţa Kovesi a obţinut susţinerea pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului Public European.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat iniţiativei EPPO. Exceptând Regatul Unit, care va părăsi Uniunea Europeană, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Biroul Parchetului Public European (EPPO) va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

EPPO va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Cronologia negocierilor privind funcția de procuror-șef european

Actualul proces de alegere a procurorului-şef european a fost declanşat la data de 19 noiembrie 2018, când Comisia Europeană a făcut apelul la candidaturi, scrie https://www.consilium.europa.eu.

La 1 februarie 2019, Comitetul de selecţie constituit pentru alegerea propunerilor de candidaţi la funcţia de procuror-şef european a trimis la PE şi Consiliu lista scurtă cu numele celor aleşi pentru a ocupa această funcţie. Primul loc pe lista scurtă a fost ocupat de Laura Codruţa Kovesi (România), aceasta fiind urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Procedura în cadrul Consiliului UE a început la 20 februarie 2019, când cele 22 de state participante la structura Parchetul European l-au votat, în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi – organism de lucru al Consiliului) pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert pe primul loc şi pe candidata Laura Codruţa Kovesi pe locul doi, la egalitate cu candidatul german Andres Ritter.

Procedura în cadrul Parlamentului European a început odată cu audierile candidaţilor de pe lista scurtă în cadrul comisiilor de specialitate, în zilele de 26 şi 27 februarie 2019. În urma audierilor din Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, din 26 februarie 2019, Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot. Totodată, după audierile din Comisia de libertăţi civile (LIBE), din 27 februarie, Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, potrivit euparl.europa.eu.

Ca urmare a faptului că PE şi Consiliul au votat pentru persoane diferite, Laura Codruţa Kovesi (PE), respectiv Jean-Francois Bohnert (Consiliul), cele două instituţii şi-au format fiecare câte o echipă de negociere, pentru a se ajunge la un consens în privinţa numirii.

La nivelul PE, echipa iniţială a fost formată din: preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedinta Comisiei pentru control bugetar (CONT), Ingeborg Grassle (PPE, Germania) şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Judith Sargentini (Verzi, Olanda). În ceea ce priveşte Consiliul UE, echipa de negociere a fost alcătuită din reprezentanţi ai Finlandei, Croaţiei şi Portugaliei – ţări care au succedat României la preşedinţia Consiliului UE.

La 20 martie, 27 martie şi 4 aprilie 2019, între Consiliu şi PE au au avut loc trei runde de negocieri care nu s-au soldat cu niciun rezultat, Consiliul afirmându-şi în continuare sprijinul pentru Jean-François Bohnert, în timp ce PE şi-a reiterat sprijinul pentru Laura Codruţa Kovesi, potrivit https://www.consilium.europa.eu.

O altă rundă de negocieri trebuia să aibă loc la 10 aprilie, dar s-a amânat pentru ca procedura să fie reluată după alegerile europarlamentare din 23-26 mai 2019.

Noul Parlament European, rezultat în urma alegerilor din 26 mai, şi-a reconfirmat sprijinul pentru Laura Codruţa Kovesi, la 18 iulie 2019.

La 12 septembrie 2019, PE a desemnat o nouă echipă de negociatori pentru funcţia de procuror-şef european formată din: preşedinta Comisiei CONT din PE, Monika Hohlmeier, (Germania, PPE), preşedintele Comisiei LIBE din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar (Spania, S&D), şi vicepreşedinta Comisiei LIBE şi membră a grupului Renew Europe, Maite Pagazaurtundua (Spania, Renew Europe) a anunţat, la 19 septembrie, pe contul de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

La 19 septembrie, Laura Codruţa Kovesi a obţinut susţinerea pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului Public European, în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), organism de lucru al Consiliului UE.

Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ajuta mult si siviul stufos: doua dosare incepute, un campionat de bașchet pierdut si un abator devorat…

  2. cel mai mult a ajutat opozitia facuta de hoti (si de trolli ca tine, pe net). au inclinat decisiv balanta in favoarea ei. ia-o si te du!

  3. Numirea asta o sa bage in filibratie multe gunoaie.
    Sa vezi doliu la latrina3 si dincolo la celalalt veceu numit tembeliziune.
    Vor analiza problema marii onanisti….pardon, analisti , o vor întoarce pe toate partile, o vor suge la rece si se vor da de ceasul morții.
    Ca toti aia de la UE „ie” prosti (informați) si ca numirea e doar o intelegere politică la nivel european care e păguboasă pt noi ca popor.
    Plesoianu, Moliceanu, Gadea, Badea, Bubosel, Ghiță, si multe alte rebuturi vor avea ceva coșmaruri pe termen lung.