G4Media.ro

Un europarlamentar din Letonia, acuzat că este agent al serviciilor secrete rusești…

sursa foto: Facebook/ Tatjana Zdanoka

Un europarlamentar din Letonia, acuzat că este agent al serviciilor secrete rusești într-o investigație jurnalistică bazată pe scurgeri de emailuri

Europarlamentarul leton Tatjana Zdanoka a petrecut decenii susținând deschis Moscova atât de la Riga, cât și de la Strasbourg. The Insider poate dezvălui astăzi că Zdanoka a lucrat în numele celui de-al cincilea serviciu al FSB, raportând către doi șefi diferiți cel puțin din 2004 până în 2017.

Tatjana Zdanoka, membră letonă a Parlamentului European, a fost o persoană de încredere a serviciilor secrete rusești cel puțin din 2005, dezvăluie The Insider, în colaborare cu site-ul de știri Delfi Estonia, cu centrul de jurnalism de investigație Re:Baltica din Letonia și cu ziarul suedez Expressen.

E-mailurile divulgate între Zdanoka și cei doi ofițeri ruși cunoscuți ai săi includ rapoarte explicite și detaliate ale lui Zdanoka către responsabilii săi care descriu activitatea sa ca legislator european, în special în ceea ce privește îndatoririle oficiale legate de promovarea sentimentelor pro-Kremlin în regiunea sa natală baltică.

Altă corespondență implică organizarea de întâlniri fizice la Moscova sau Bruxelles între Zdanoka și responsabilul său rus, precum și cereri de finanțare din surse rusești pentru a susține activitățile sale politice în Letonia și în Parlamentul European. Cel puțin o dată a solicitat bani pentru organizarea unui miting de comemorare a victoriei Armatei Roșii în cel de-al Doilea Război Mondial, mai notează The Insider.

Într-un răspuns transmis prin e-mail către The Insider, Zdanoka a declarat: „Nu pot considera acest text ca fiind întrebări adresate mie, deoarece se bazează pe informații pe care se presupune că le aveți, pe care, prin definiție, nu ar trebui să le aveți”.

The Insider a confirmat faptul că cei doi manipulatori documentați ai lui Zdanoka au fost ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB), agenția succesoare a KGB-ului din epoca sovietică. Potrivit e-mailurilor, primul ofițer care s-a ocupat de cazul ei a fost un cadru veteran al FSB de la direcția centrală din Sankt Petersburg, Dmitri Gladey, în vârstă de 74 de ani, care a condus-o pe Zdanoka aproximativ din 2004 până în 2013. După 2013, Zdanoka a fost în contact regulat cu Serghei Beltyukov, un agent FSB din 1993.

Zdanoka a declarat pentru The Insider că a întâlnit „mii de oameni” și nu-și amintește pe nimeni cu numele Beltyukov, ceea ce se poate datora faptului că acesta a comunicat cu ea folosind criptonimul „Serghei Krasin”. The Insider a continuat prin a întreba dacă Zdanoka ar putea confirma că a cunoscut pe cineva cu acest nume sau că l-a întâlnit în persoană. Ea nu a răspuns la timp până la publicarea acestui articol.

Cu toate acestea, Zdanoka a confirmat că îl cunoștea pe Gladey de zeci de ani, întâlnindu-se „la începutul anilor 1970 la o bază turistică din Caucazul de Nord, unde învățau să schieze”. Cu toate acestea, ea a negat că ar avea cunoștință de faptul că Gladley este un spion rus.

„Pot depune mărturie că singurele persoane cu care am stat la aceeași masă și cu certitudinea că sunt/au fost ofițeri FSB ruși sunt Vladimir Putin și Serghei Narîșkin (actualul director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR))”, a declarat Zdanoka.

Alice Bah Kuhnke, europarlamentar din partea Partidului Verde din Suedia și fost ministru al Culturii și Democrației din Stockholm, este vicepreședinte al Alianței Verzilor/Alianța Liberă Europeană, din care Zdanoka a făcut parte până în aprilie 2022. Kuhnke a declarat că vestea spionajului lui Zdanoka i s-a părut „teribilă [dar] nesurprinzătoare”.

„La urma urmei, noi [amândouă] primim rapoarte permanente în Parlamentul European, în calitate de parlamentari. Iar eu știu, de când am fost ministru în guvernul Suediei, despre cum lucrează Rusia și agenții lui Putin, care au rețele peste tot”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Toate tarile aflate sub ocupatie sovietica timp de 50 de ani au ,,cozi de topor”. Inclusiv Romania…