G4Media.ro

Cine este procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, propusă de ministra justiției Alina Gorghiu…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Cine este procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, propusă de ministra justiției Alina Gorghiu pentru șefia secției de combatere a corupției din DNA

Ministra justiției, Alina Gorghiu, a făcut marți propunerile către președintele Klaus Iohannis pentru numirea șefilor secțiilor operative din marile parchete. Printre cei propuși se numără și procuroarea Mihaiela Iorga Moraru la șefia secției de combatere a corupției din DNA. Ea a candidat împotriva actualului șef interimar George Adrian Matei și procurorului Gheorghe Moța.

Mihaiela Iorga Moraru a intrat în DNA încă din mantul lui Daniel Morar și a lucrat în dosare extrem de grele, precum cele ale fostului premier Adrian Năstase – Trofeul Calității și Zambaccian, în care acesta a fost condamnat.

În 2014, ea era considerată cel mai bun și mai muncitor procuror din DNA. În 2017 însă, a intrat în conflict cu fost șefă Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din DNA și apoi s-a ales chiar cu un dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, caz clasat până la urmă.

În iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din funcţia de procuror DNA, după care aceasta din urmă şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Conflictul dintre cele două a continuat, Mihaiela Moraru Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou şi a fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

Ulterior, în 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaiela Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste câteva luni, Instanţa supremă anula rechizitoriul DNA.

Apoi, Iorga Moraru a ajuns la SIIJ, fosta Secție Specială, unde a instrumentat dosarul Sorina, considerat abuziv și clasat în cele din urmă. Acum, Iorga Moraru activează în cadrul Parchetului General, la SUPC, unde este procuror special anume desemnat să investigheze magistrați. Ea instrumentează dosarul judecătoarei acuzate de corupție și consum de droguri, Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava.

Potrivit unor surse judiciare, Iorga Moraru a participat, alături de procurorul general al României Alex Florența, la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan zis Geani, fost șef al SIIJ.

Comunicatul integral de presă al Ministerului Justiției privind rezultatul selecției procurorilor în vederea formulării către președintele României a propunerilor de numire pentru ocuparea unor funcții de conducere vacante din cadrul parchetelor:

În perioada 6-16 noiembrie 2023, s-au desfășurat, la sediul Ministerului Justiției, interviurile pentru:

– 4 funcții de procuror-șef de secție în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

– 3 funcții de procuror-șef de secție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție;

– 3 funcții de procuror-șef de secție în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Interviurile au fost desfășurate în fața comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanții Ministerului Justiției, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Național al Magistraturii și Academiei de Studii Economice și compusă din ministra Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management și un psiholog.

În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministra Justiției și toți membrii comisiei de interviu.

În urma analizei candidaturilor prin prisma celor precizate mai sus, ministra Justiției a selectat și propus următorii procurori:

– pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe domnul procuror POPA Remus-Iulian;

– pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției judiciare în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe doamna procuror CONSTANTIN Antonia-Eleonora;

– pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de resurse umane și documentare în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe doamna procuror BALCAN Cristina – Daniela;

– pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției parchetelor militare în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe domnul procuror NICOLAU Adrian-Cornel;

– pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a criminalității organizate în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe domnul procuror TODORAN Adrian-Petre;

– pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției judiciare penale în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pe doamna procuror MINCĂ Marinela;

– pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pe doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela;

– pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pe domnul procuror ARDELEANU Ionuț.

Propunerile vor fi transmise Secției pentru Procurori a CSM astăzi, 28.11.2023, pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

În legătură cu funcțiile de procuror-șef de secție pentru Secția de combatere a traficului de droguri și Secția de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice, ambele în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, ministra Justiției nu a formulat nicio propunere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. ” șefia secției de combatere a corupției din DNA”. Si unde e sectia asta care combate coruptia din dna?

  2. DUPA TATISMELE DIN DOSARUL SORINA,e mai mult ,,gura mare” alegere ,,politica” mai degraba,nu e loc pt profesionisti….

  3. Nu conteaza ca DNA nu mai exista.

  4. Noi ştiam dinainte de a o îngropa pe Codruţa ce se va întâmpla cu DNA şi tot aşa ştiam că o veţi termina ca Năstase şi imediat vă vom explica.
    ————-
    Era evident că odată ce veţi pune mâna pe DNA ei ar fi rămas fără obiectul muncii că toţi corupţii sunt la voi în partide că opoziţia nici măcar nu au fost la putere să le găsiţi ceva să vă legaţi chiar şi dacă e de vrăjeală.
    Tot aşa de evident era că veţi închide toate dosarele DNA ale partidelor voastre în afară de a duşmanilor politici din propriile partide.
    O altă problemă este că DNA a devenit vegetativă şi nu îşi mai făcea treaba motiv care trebuie să îi daţi de lucru ca să nu fie pe faţă că i-aţi îngropat aşa că mai inventaţi ceva dosare împotriva opoziţiei(cum e asta cu vaccinurile) că nu aveţi ce păcate să le găsiţi sau mai apare vreun duşman de partid cărora nici nu e nevoie să le inventaţi dosare şi doar să îi atrageţi într-o cursă că le ştiţi deja metodele păcătoase la care recurg(Buzatul ştie sigur ce la lovit) şi în felul ăsta i-aţi transformat în armă politică.
    Toate părţile v-aţi pus oamenii la DNA motiv care la un moment dat veţi ajunge în conflict şi în acel moment veţi ajunge ca Năstase.

  5. Miha i ela. Foarte interesant.

  6. DNA este un breloc în buzunarul lui…Cio.La.cu

  7. Ce să fie, încă un “cui” în coșciugul justiției

  8. Cine face o coliva pentru DNA? Recomand si articolul de azi al dnei Dogioiu de pe Spotmedia, tot despre DNA.