G4Media.ro

UE discută din nou despre crearea unei armate europene / Șeful diplomației…

sursa foto: Turnul Sfatului

UE discută din nou despre crearea unei armate europene / Șeful diplomației europene: ”Afganistanul a demonstrat deficienţele noastre”

Miniştrii apărării din UE au discutat joi despre crearea unei forţe europene de reacţie rapidă, după ce retragerea americană din Afganistan a subliniat carenţele militare ale vechiului continent, anunță Agerpres, care citează AFP.

Scenele de haos de pe aeroportul din Kabul care au urmat preluării puterii de către talibani şi dependenţa europenilor de SUA pentru evacuarea cetăţenilor lor au sporit gradul de conştientizare în rândul statelor europene. „Afganistanul a demonstrat că deficienţele noastre în materie de autonomie strategică au un cost şi că singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre şi consolidarea nu numai a capacităţilor noastre, ci şi a voinţei noastre de a acţiona”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune la Castelul Brdo (nordul Sloveniei). „Dacă dorim să fim în măsură de a acţiona autonom şi să nu fim dependenţi de alegerile făcute de alţii, chiar dacă sunt prietenii şi aliaţii noştri, atunci trebuie să ne dezvoltăm propriile capacităţi”, a adăugat el, insistând că nu există „nicio alternativă”.

Miniştrii europeni au examinat joi o propunere – prezentată în mai – de a construi o forţă de 5.000 de membri, în cadrul unei revizuiri a strategiei de apărare a UE. Josep Borrell speră să primească undă verde din partea statelor membre la o nouă întâlnire consacrată apărării, la 16 noiembrie.

Statele Unite încurajează inițiativa

Rămân serioase îndoieli cu privire la capacitatea europenilor de a duce la bun sfârşit un astfel de proiect, deoarece UE n-a fost niciodată în măsură să utilizeze un sistem de „grupuri tactice” înfiinţat în 2007, care necesită unanimitatea statelor pentru a fi activat. Întrebat despre crearea unei noi forţe militare europene, Josep Borrell a apărat „ceva mai operaţional” după eşecul grupurilor tactice.

Ministrul sloven al apărării, Matej Tonin, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, a lansat un apel la crearea unui nou sistem care să permită trimiterea de trupe din „ţările voluntare” în numele celor 27, dacă majoritatea statelor membre acceptă, în loc de unanimitatea necesară grupurilor tactice.

Lecţia Afganistanului este că „trebuie să devenim mai autonomi ca europeni şi să fim în măsură să acţionăm mai independent”, a estimat omoloaga sa germană, Annegret Kramp-Karrenbauer. Dar, a subliniat ea, „este foarte important să nu acţionăm ca o alternativă la NATO şi la americani”.

La Washington, administraţia Joe Biden s-a arătat deschisă către o astfel de forţă. „Continuăm să credem că o Europă mai puternică şi mai pregătită să acţioneze este şi în interesul nostru”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, pledând în acelaşi timp ca Uniunea Europeană şi NATO să coordoneze pentru „a evita dublarea şi a nu risipi resurse deja rare”.

Dorinţa americană de a se retrage din anumite teatre de operaţiuni şi-a jucat, de asemenea, rolul. Joe Biden „este al treilea preşedinte american consecutiv care ne avertizează despre dezangajarea SUA”, a subliniat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

sursa foto: Turnul Sfatului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Praf in ochi. Vor o alternativă la NATO, o armata europeana din care SUA sa nu faca parte. Forte de reactie rapida au toate statele, insa una este sa ai doar cateva mii de militari pregatiti sa intervina in anumite situatii si alta este sa creezi o armata. Sper ca Romania sa se opuna. .

  2. Este o idee bună.
    Decand sa anulat legea serviciului militar obligatoriu in țara noastră noi depindem 100% de USA.,si NATO.
    ONU.
    Nu mai avem o forță militara ca pe timpul lui Ceausescu.
    Tehnica militara 0..
    Multe chestii militare, tehnici ofensive și defensive 0.
    Santem pur și simplu dezbracati in fata tuturor inamicilor și amenintarilor din exterior.
    Deci o idee bună infiintarea unei forte militare Europene.

    • Armata romana are in prezent un numar record de angajati. Vor avea toti pensii consistente si vor incarca bugetul inutil.
      UE urmareste sa isi creeze o clasa de privilegiati care sa sustina politic liderii (compromisi) ce urmaresc doar interesele Germaniei si Frantei. Vor angaja taietori de frunze ca sa castige sustinatori. Va fi o risipa de bani, din taxele europene care cresc tot mai mult.
      Sunt o multime de masuri prin care UE si-a neglijat suveranitatea, degeaba isi fac armata daca isi cresc dependenta economica.

  3. Adică nu-și onorează 2 % pt NATO si ei vor alta armată. Ce glumă.