G4Media.ro

UE avertizează companiile și guvernele europene că ar putea impune interdicții de…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Tasnim News Agency – Mostafa Tehrani

UE avertizează companiile și guvernele europene că ar putea impune interdicții de vânzare pentru o serie de componente utilizate în scop militar de Rusia și Iran

Bruxelles-ul a avertizat companiile și guvernele europene că ar putea interzice vânzarea anumitor componente către Turcia și alte țări de unde Iranul și Rusia se aprovizionează cu piese pentru drone și alte arme care lovesc orașele ucrainene, transmite The Guardian.

Comentariile Comisiei Europene vin în urma unei scurgeri către The Guardian a unui document de 47 de pagini în care guvernul ucrainean a detaliat utilizarea tehnologiei occidentale în aprovizionarea mașinii de război rusești și a făcut apel la rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca siturile de producție a dronelor din Rusia, Iran și Siria.

Documentul ucrainean, prezentat guvernelor G7 în august, susținea că în ultimele trei luni au avut loc 600 de raiduri asupra orașelor cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) care conțin tehnologie occidentală.

Cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei multinaționale britanice, au fost numite ca fiind producătorii originali ai componentelor identificate.

Nu există nicio sugestie de încălcare a legii de către companiile occidentale ale căror componente au fost identificate. „Producția iraniană de drone s-a adaptat și utilizează în mare parte componente comerciale disponibile, a căror aprovizionare este slab sau deloc controlată”, se arată în document.

Informațiile vamale ar fi arătat că „aproape toate importurile în Iran provin din Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că dovezile care arată că aceste componente provin din astfel de țări demonstrează că sancțiunile UE creează „o presiune semnificativă asupra țintelor lor”, dar că este nevoie de o aplicare mai strictă din partea statelor membre.

Acesta a declarat: „Acest lucru înseamnă că trebuie să supraveghem îndeaproape operatorii străini care reexportă bunuri sancționate de UE fără ca exportatorul din UE să aibă cunoștință de acest lucru. Pentru acest scenariu, am solicitat sprijinul autorităților din țările terțe pentru a ne asigura că bunurile exportate din UE către aceste țări nu ajung în Rusia”.

„Trimisul UE pentru sancțiuni, David O’Sullivan, lucrează îndeaproape cu jurisdicțiile țărilor terțe pentru a se asigura că sancțiunile noastre nu sunt eludate.”

Purtătorul de cuvânt a declarat că această inițiativă a arătat unele „prime rezultate tangibile” și că a fost întocmită o „listă prioritară de bunuri sancționate pe câmpul de luptă”, „la care întreprinderile ar trebui să aplice o diligență deosebită și pe care țările terțe nu trebuie să le exporte în Rusia”.

El a adăugat: „În unele cazuri, însă, aceste eforturi diplomatice se pot dovedi insuficiente sau pur și simplu nu există nicio dorință de a le aplica. Dacă nimic altceva nu funcționează, atunci singura opțiune rămasă este de a opri exportul către aceste țări terțe a bunurilor foarte specifice care ne îngrijorează cel mai mult, utilizând instrumentul” care „permite UE să interzică exportul acestor bunuri către țările care sunt folosite pentru a eluda sancțiunile noastre și, de asemenea, să interzică furnizarea de servicii asociate”.

„Al zecelea pachet de sancțiuni a inclus pentru prima dată șapte entități iraniene care au folosit componente ale UE și au furnizat Rusiei drone militare Shahed pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Acest lucru ar trebui să acționeze ca un puternic factor de descurajare pentru alte companii și comercianți internaționali, care să le arate că eludarea restricțiilor la export nu va fi tolerată.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...