G4Media.ro

Ucraina publică o serie de măsuri pe care le va lua după…

Sursa foto: Federal Road Agency of the Russian Federation (Rosavtodor) via Wikimedia Commons

Ucraina publică o serie de măsuri pe care le va lua după o eventuală recuperare a peninsulei Crimeea, inclusiv doborârea „podului lui Putin”, cel mai lung de Europa

Un oficial ucrainean de rang înalt a prezentat o serie de măsuri pe care guvernul de la Kiev le va lua după ce țara va recăpăta controlul asupra Crimeei – inclusiv dezmembrarea podului strategic care leagă peninsula de la Marea Neagră confiscată de Rusia, relatează Associated Press (AP), citată de The Guardian.

Agenția a relatat că Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a publicat planul în timp ce armata ucraineană se pregătește pentru o contraofensivă de primăvară în speranța de a obține noi câștiguri decisive după mai mult de 13 luni de război pentru a pune capăt invaziei la scară largă a Rusiei.

Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, dar cea mai mare parte a lumii nu o recunoaște ca teritoriu rusesc. Viitorul statut al peninsulei va fi un element-cheie în orice negocieri privind încheierea luptelor actuale.

Kremlinul a cerut Ucrainei să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Crimeei și să recunoască alte câștiguri teritoriale realizate de Moscova ca o condiție pentru pace. Kievul a exclus orice discuții de pace cu Moscova până când trupele rusești nu vor părăsi toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea. Danilov a sugerat:

  • urmărirea penală a ucrainenilor care au lucrat pentru administrația numită de Moscova în Crimeea, adăugând că unii vor fi urmăriți penal, iar alții vor pierde pensiile guvernamentale și li se va interzice accesul la posturi publice.
  • Expulzarea tuturor cetățenilor ruși care s-au mutat în Crimeea după 2014 și anularea tuturor tranzacțiilor imobiliare încheiate sub dominația rusă.
  • Desființarea podului de 19 km pe care Rusia l-a construit spre Crimeea.

Un camion capcană a avariat grav podul, cel mai lung din Europa, în octombrie. Moscova a acuzat serviciile de informații militare ucrainene pentru atac. Rusia a reparat secțiunea avariată a podului și a restabilit fluxul de provizii către Crimeea, care a servit drept un centru cheie pentru armata rusă în timpul războiului. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru bombă, dar oficialii ucraineni au amenințat în mod repetat în trecut că vor ataca podul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nici măcar SUA nu crede ca recuperarea Crimeei este ceva realizabil.