G4Media.ro

Ucraina exportă ceapă în România deoarece stocurile din Republica Moldova au început…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ucraina exportă ceapă în România deoarece stocurile din Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut

Ucraina a început să exporte ceapă în România, ţară care, anterior, importa în mod activ acest produs din Republica Moldova, transmite Glavkom, citată de Rador Radio România.

„Românii cumpără ceapă din Ucraina deoarece stocurile acestui produs în Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut” – a explicat Fedir Ribalko, un consultant internațional pentru fructe și legume, comerț și logistică.

„În momentul de faţă, prețul cepei în Ucraina rămâne stabil și variază între 10 și 15 hrivne/kg, adică 0,27-0,40 USD/kg, în funcție de calitate, regiune și dimensiunea lotului. În ultimele săptămâni, au apărut pe piaţă numeroase oferte pentru vânzarea de ceapă mică şi ceapă de slabă calitate, ceea ce cred că este rezultatul sortării produselor pentru expedieri la export şi aprovizionare către lanţul de supermarketuri. Prețurile pentru o astfel de ceapă nu depășesc 7 hrivne/kg (0,19 USD)” – a declarat şi Oleksandr Horev, expert internațional în cadrul Organizație pentru Alimentație și Agricultură.

Potrivit analiștilor, exportul de ceapă ucraineană către țările UE devine profitabil.

„Acest lucru confirmă încă o dată incredibilul – Ucraina a reușit să-şi restabilească producția de ceapă în doar un an, pierzând până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în zonele sudice ale regiunii Herson, ca urmare a acțiunile barbare ale invadatorilor ruși” – se arată într-o analiză realizată în cadrul proiectului East Fruit. În opinia analiştilor, creșterea livrărilor de ceapă din Ucraina către țările UE poate susține prețul cepei pe piața internă, în special pentru produsele de înaltă calitate.

Sursa: Glavkom/ Rador Radio România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. În fine, sper să înțeleagă și guvernanții români, împreună cu sfetnicii lor socialiști (dintre care văd ca apar la TV mai recent domnii Dăianu și Cosea), cum funcționează economia liberă de piață și ce înseamnă competitivitate, avantaje comparative etc.

    Niciun stat nu poate produce toate bunurile de care are nevoie iar, daca pentru Romania nu este avantajos să producă ceapă, foarte bine, să o importe și să producă ceea ce poate produce competitiv.

    • Pe bune? Prin Germania amânau operații prin spitale (cazuri prezentate la televiziunea lor publică), pentru că nu aveau diverse consumabile, toate importate din China. Era perioada de perturbare a lanțurilor de aprovizionare.

      Idem mâncarea, în cazul cepei. Sau carnea (de porc), sau laptele (adus din Ungaria), sau legumele din Turcia sau merele din Polonia. Suntem doar piață de desfacere, nu doar din cauza competitivității noastre (scăzute), cât mai degrabă din cauza subvențiilor date de alții propriilor lor producători (vorbesc despre UE). Toți își protejează producătorii, noi să nu o facem, sau cum?

    • @idna _ “Pe bune?”

      Pe bune. Scrie in manualul de Economie de clasa a XI-a.

      Iar pentru “a fi piața” trebuie să plătești pentru a cumpăra…Așadar există producție de bunuri și servicii (pe lângă împrumuturi, desigur).

    • Lupta nu e dreaptă, ca în manualul tău.

  2. @idna Așa gândea și Ceaușescu. In 89 eram praf din toate punctele de vedere.