G4Media.ro

Turnul Sfatului: Sibiul are o nouă problemă: s-a umplut de pisici comunitare…

Sursa foto: Pixabay

Turnul Sfatului: Sibiul are o nouă problemă: s-a umplut de pisici comunitare / Problema a apărut după ce a scăzut numărul câinilor vagabonzi

După ce campaniile de sterilizare a câinilor și noile măsuri legislative au dus la reducerea continuă și constantă a numărului de maidanezi din Sibiu, orașul începe să aibă o nouă problemă: o creștere rapidă și alarmantă a numărului de pisici comunitare, relatează Turnul Sfatului.

Situația a ajuns în momentul în care asociațiile de protecție a animalelor spun că fenomenul nu mai poate fi controlat fără implicarea autorităților. Deocamdată, acestea nu au dovedit că sunt interesate de chestiune.

”Este un fenomen oarecum natural: când scade numărul populației de câini de pe stradă, automat crește populația de pisici, dacă nu se intervine nicicum. Cu cât vor fi mai puțini câini, cu atât în Sibiu vor fi mai multe pisici dacă nu vor fi sterilizate”, descrie Andreea Roseti, vicepreședinte al Animal Life, cea mai activă și cunoscută asociație de protecție a animalelor din zona Sibiului.

Același lucru s-a petrecut și în Municipiul Oradea, unde autoritățile au început din 2018 să lucreze la un regulament prin care s-a interzis hrănirea pisicilor pe domeniul public.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Și după ce rezolvi și problema pisicilor vagaboande te trezești ca a crescut numărul șobolanilor. Și de aia nu mai ai cum sa scapi.

    • Să nu ucideti pisicile! Păstrează lanțul trofic!
      Orașele se vor umple de șobolani dacă vor fi puține pisici.
      Nu mai sunt câini vagabonzi.

    • Mesajul „subliminal” e ca sa mai lase cainii comunitari sa se inmulteasca.
      Raman ongurile patrulabiste fara obiect si fara sponsorizare fiindca pisicile se descurca libere bine-mersi si fara ei. Si nici nu ataca in haita…

    • Pisicile ucid rar sobolani pentru ca sobolanii le pot rani foarte grav. Pisica prinde soricei si pasari. Ucide si putinele pasari ce mai traiesc in putinii copaci si tufisuri ce mai raman dupa ce a fost defrisat si plantat gazon.

    • E o lege ca un teritoriu nu ramane neocupat. In locatitatea in care traiesc hingerii au inceput sa vina saptamanal. Au strans cainii acum un an, bineinteles ca tot comunitatea plateste, nu se stie ce se intampla cu caini luati dar ne imaginam …, dar problema e departe de a fi rezolvata pentru ca vin caini continuu din asezarile invecinate. Cei ce vin nu gasesc nicio amenintare si se stabilesc pe teritoriul neocupat. Am auzit cu urechile mele un om foarte inteligent, sus pus, care a tras aceeasi concluzie: teritoriul nu ramane neocupat. Solutia este sterilizarea, selectia si hranirea inteligenta a cainilor pastrati in asezare: sterilizarea sa fie urmata de extractia exemplarelor agresive iar hranirea cainilor sa se faca astfel incat cainii sa nu faca asocierea cu un loc, o locuinta, o poarta…ca sa nu inceapa sa pazeasca acel loc. E suficent ca un individ sa bage o femela in curte sa n-o ia hingherii si va produce in an inca 10-15 caini vagabonzi – caz intamplat aici. Amenzi imense pentru nesterilizare…solutiila e iar ramificata si complexa.

  2. preferabil asa decat caini sau sobolani. si mai omoara si din porumbeii care s-au inmultit fara numar.

  3. In articol nu se explica de ce cresterea numarului de pisici reprezinta o problema?, ataca oameni sau ce fac de sunt o problema.

    • Pai e problema ca o pisica o prinzi numai daca vrea.
      Sterilizarea cainilor comunitari e joaca de copii daca e sa facem comparatie

    • Cum adica „e plin de pisici”?! La muzeul Ermitaj in subsol si pe langa traiesc zeci de pisici care sunt hranite de o ingrijitoare care are un ong, ma rog….In asia exista si o insula „a pisicilor”. Pisicile nu fac nici un rau daca se inmultesc, atata doar ca mor de foame dar nu ataca pe nimeni. Singurul pericol ar fi ca diatrug cuiburile de pasari dar in orase in Romania oricum pasarile sunt vai de ele din cauza poluarii, lipsei vegetatiei etc
      Lasati pisicile in pace!

  4. Au și ăștia probleme…
    E plin Istanbulul de pisici și nu deranjează pe nimeni, s-a trezit comuna Sibiu să facă circ!

  5. Cred ca e foarte bine ca vreti sa scapati de pisicile-agresoare, sobolanii va multumesc anticipat.
    Am inteles ca la Oradea a inceput sa se lucreze la o chestie cu interzicerea hranirii pisicilor, intrebarea este daca s-a si terminat operatiunea, ca scrie ca a inceput in 2018, iar acum e 2022. Si daca au amendat ceva pisicari infractori. :)))

  6. E plin orașul de fecale și urină de la pisicile vagaboante.
    Sa fie adunate toate și duse la un centru de îngrijire.
    Șobolanii se rezolvă ușor cu capcane sau grăunțe.

    • Stii de unde vine vorba „ce ingroapa pisica”?
      Primul lucru pe care il invata un pui de pisica e sa-si acopere „urmele”.
      Cu exceptia „marcajului” dar aia e sezonier.

    • @Manuela: Manuelo, Manuelo, pisicile nu isi lasa fecalele in vazul tau, Manuelo.
      Se ascund si isi ascund „diamantele”, Manuelo. Poate te uti dupa proprietarii „civilizati”de caini care „uita” sa le ridice „realizarile”.

    • @Manuela: Manuelo, Manuelo, am uitat sa iti spun ca, daca pui graunte otravite in spatiul public, s-ar putea sa le inghita niste bieti copilasi, Manuelo.

  7. stai sa apara un caz de rabie sa vezi ce o sa le stranga pe toate rapid. 🙂

  8. Sibiul este frumos, pacat ca

    este locuit
    ni l a dat pe iohanis
    Ciresele costa 135 ron si sunt rezervate (wtf inseamna asta?!)

    Seamana din ce in ce mai mult cu caracal

  9. E si plin de oameni

  10. Localitate in Judetul Constanta, aceeasi problema, sunt curti in care pisicile s-au inmutit si proprietarii au ajuns sa hraneasca si 20 de pisici. La vremea asta e plin de pui de pisica aruncati prin cimitir si pe la colturi de strada. Sterilizarea pisicilor ar trebui sa devina obligatorie pentru proprietarii de pisici. Pisicile sunt extrem de prolifice, convingatoare si cam afecteaza ecosistemul.

  11. Sa inteleg ca le mancau sau cum a devenit „o problema” dupa…? Spunea cineva mai sus „cam afecteaza ecosistemul”, cum si care eco….?In Bucuresti, isi cam face de cap „ecosistemul” sobolanilor, speranta ramasese in pisici, ca Primariile nu prea-i dau de cap problemei!

    • Le mancau. In Bucuresti am vazut asta. Noaptea, in zilele in care pisicile fatau – perioada asta – gastile de caini erau foarte active – si consumau puii pe care reuseau sa-i prinda – am vazut cu ochii mei intr-u ncartier vechi din Buc.
      REpet, pasarile nu prind sobolani. Chiar am avut o pisica care a vrut sa prinda un sobolan, a prins-o de gat si a muscat-o atat de tare ca a murit. E o prada mult prea mare pentru ele.
      Cne nu a vazut cum arata un oras plin de pisici vagaboande, murdate si pline de rani sa mearga in Tesalonic, Grecia, e oribila viata acestor pisici multe si vagaboande. Sterilizarea e singura solutie.

    • :))) pisicile nu prind sobolani. Imi era gandul la pasari.

    • Ai dreptate; rar se intampla sa ucida pisicile sobolani*. Mai des se intampla invers, dar depinde si de cum evolueaza ecosistemul. Eu am vazut la niste silozuri (vechi – Saligny) pisici de talie mica suficient de razboinice ca sa se ia la tranta cu sobolani de talie mare din aceia „de siloz”.
      Chestie de antrenament.

      * de mancat, nici vorba. Nici macar soareci, in ciuda proverbului cu „ce naste din pisica…”. Din motive care-mi scapa, dupa ce soarecele vanat nu mai misca, nici nu mai prezinta inters pentru pisica/motan care, de altfel nu face mofturi la carne cruda…

  12. pisicile nu sunt o problema, Iohanis-TRADATORUL-6.5-MILIOANE-VOTURI-GRIVCO-USL-FICUS-PEEEESEEEDEEEE si mimul- Barna sunt problemele