G4Media.ro

Turcia a folosit spațiul aerian controlat de SUA și Rusia pentru a…

Sursa foto: SAC Helen Farrer RAF Mobile News Team via Wikimedia Commons

Turcia a folosit spațiul aerian controlat de SUA și Rusia pentru a ataca miliția kurdă din Siria cu avioane F-16 – surse Reuters

Avioanele de război ale Turciei au intrat pentru prima dată în spațiul aerian controlat de Rusia și SUA pentru a ataca miliția kurdă YPG în Siria și a mobilizat aliații sirieni pentru a extinde eventual campania de luptă, au declarat mai multe surse turcești și rebele siriene, citate de Reuters.

Raidurile cu avioane F-16 au avut loc în ultimele zile, în timp ce Turcia și YPG au intensificat loviturile de tip „tit-for-tat” (represalii egale) care au ucis civili de ambele părți ale frontierei, declanșate atunci când Ankara a declarat că ripostează după un atentat mortal cu bombă din 13 noiembrie la Istanbul.

Deși Turcia a desfășurat mai multe operațiuni de amploare în nordul Siriei în ultimii ani, a folosit drone pentru multe lovituri aeriene, având în vedere că Washingtonul, care este aliat cu Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de YPG, și Moscova, condusă de Damasc, controlează o mare parte din spațiul aerian.

Utilizarea de către Turcia a spațiului aerian controlat de Rusia și SUA ar putea indica influența tot mai mare a Ankarei față de Moscova și Washington. Turcia, membră NATO, a desfășurat un act de echilibru diplomatic de când Rusia a invadat Ucraina, criticând invazia, dar opunându-se sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

O sursă din cadrul Ministerului turc al Apărării a declarat că avioanele nu au fost folosite niciodată în spațiul aerian sirian, rusesc sau american pentru ultimele lovituri aeriene asupra bazelor militanților kurzi din Siria și că avioanele au lovit toate țintele din interiorul spațiului aerian turc.

Cu toate acestea, un înalt oficial turc din domeniul securității și două personalități de rang înalt din opoziția siriană aflate în contact cu armata turcă au declarat pentru Reuters că avioanele au zburat pe teritoriul sirian controlat de YPG, sprijinit de SUA, și că Ankara a fost în special în contact cu Rusia în legătură cu acest lucru.

„Avioanele turcești au folosit spațiul aerian aflat sub controlul Statelor Unite și al Rusiei. O anumită coordonare a fost făcută cu aceste două țări”, a declarat oficialul turc din domeniul securității.

„Turcii s-au coordonat cu rușii și americanii în zonele pe care le controlează în spațiul aerian sirian”, a declarat colonelul Abduljabbar Akaidi, o înaltă figură a opoziției siriene, familiarizat cu ultimele evoluții.

Hande Firat, un jurnalist turc proeminent cu legături strânse cu guvernul, a scris separat în ziarul Hurriyet: „SUA și Rusia, cele două țări care controlează spațiul aerian sirian, au trebuit să deschidă spațiul aerian” după atacul de la Istanbul.

Ankara a declarat că operațiunea din weekend a fost o formă de represalii pentru bomba detonată săptămâna trecută pe un bulevard aglomerat din Istanbul, care a ucis șase persoane și pe care autoritățile au pus-o pe seama militanților.

Nimeni nu a revendicat responsabilitatea, iar Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, și FDS au negat implicarea.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Saracii kurzi, i-au folosit americanii in lupta contra ISIS si acuma i-au lăsat in plata sultanului.