
Trump îl prinde în ambuscadă pe președintele sud-african, în Biroul Oval, cu videoclipuri care ar susține acuzații privind „genocidul” din Africa de Sud împotriva albilor
Președintele SUA, Donald Trump, i-a întins o capcană președintelui sud-african Cyril Ramaphosa în timpul unei întâlniri la Casa Albă, redând înregistrări video despre care a susținut că se referă la acuzații de genocid în Africa de Sud, transmite Sky News. Modul în care a decurs această întâlnire amintește de modul în care a decurs discuția din Biroul Oval cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
UPDATE Ora 21.10: Trump a părut mai interesat și mai prietenos în privința a doi jucători de golf profesioniști din Africa de Sud decât față de președintele țării.
Jucătorii de golf sud-africani Ernie Els și Retief Goosen au încercat să aplaneze tensiunea – și au reușit într-o anumită măsură. Dar, la fel ca în cazul întâlnirii cu președintele Zelenski, a fost discordant să îl vezi pe Ramaphosa, un lider străin, încercând să prezinte fapte despre propria sa țară unui președinte care, în schimb, promova teorii demascate.
Totuși, spre deosebire de întâlnirea cu președintele Zelenski, nimeni din cabinetul lui Trump nu s-a implicat în luptă de această dată, mai relatează BBC.
UPDATE Ora 21.05: Cum s-au desfășurat lucrurile în Biroul Oval:
Întâlnirea dintre Donald Trump și președintele sud-african Cyril Ramaphosa a urmat un scenariu deja familiar – oaspetele lăudându-l pe președintele SUA și promițând o cooperare economică nouă și fructuoasă.
Apoi, lucrurile au luat-o razna, transmite BBC.
După ce a difuzat ceea ce a fost prezentat ca un documentar video al discursului instigator la ură și al genocidului îndreptat împotriva fermierilor albi din Africa de Sud, Trump a acuzat guvernul lui Ramaphosa că a confiscat terenuri și a închis ochii la crime.
A fost o scenă care a dus imediat cu gândul cu întâlnirea dintre Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski din februarie.
Totuși, spre deosebire de Zelenski, Ramaphosa nu și-a pierdut calmul. El a spus că va răspunde preocupărilor americane. El a denunțat scandările „ucideți boerii” a ceea ce a spus el că sunt partide minoritare din afara guvernului. El a făcut referire la Nelson Mandela. Și l-a adus pe ministrul agriculturii John Steenhuisen – care este alb – pentru a discuta despre faptul că infracționalitatea este o problemă de siguranță publică care amenință atât sud-africanii albi, cât și pe cei negri.
Este posibil ca Ramaphosa să nu plece de la Washington cu acordurile comerciale pe care le spera, dar a supraviețuit la ceea ce ar fi putut fi o lovitură mult mai gravă pentru relațiile dintre SUA și Africa de Sud.
UPDATE Ora 21.oo: Trump nu spune dacă va participa la summitul G20 din Africa de Sud
Trump a fost întrebat dacă va participa la summitul G20, care are loc în Africa de Sud la sfârșitul acestui an, înainte ca SUA să preia președinția grupului pentru anul viitor.
Președintele spune că, fără SUA, G20 „nu este foarte important”.
Ramaphosa spune că SUA au creat G20 și că este important ca SUA „să continue să joace un rol-cheie”.
El spune că Africa de Sud este „foarte bucuroasă” să predea G20 SUA, inițiatorii.
„Și din acest motiv mă aștept ca SUA să continue să joace rolul de lider în cadrul G20”, spune Ramaphosa.
UPDATE Ora 20.45: Potrivit BBC, Ramaphosa și-a păstrat calmul și a încercat să își folosească farmecul.
El a invocat numele simbolului anti-Apartheid, Nelson Mandela, afirmând că Africa de Sud rămâne angajată în reconcilierea rasială. El a pus uciderea fermierilor albi pe seama criminalității și a sugerat că tehnologia americană ar putea contribui la combaterea acesteia.
Când un jurnalist a întrebat ce s-ar întâmpla dacă fermierii albi ar părăsi Africa de Sud, Ramaphosa a deviat întrebarea către ministrul său alb al agriculturii, John Steenhuisen, care a spus că majoritatea fermierilor doresc să rămână.
Dar Trump a continuat să-l țintească pe Ramaphosa, care a evitat până să intre într-o dispută cu el.
Știrea inițială: Președintele american l-a primit pe liderul sud-african, care a stat liniștit în timp ce filmările erau difuzate, iar acesta a declarat ulterior: „Aș vrea să știu unde sunt, pentru că nu am văzut niciodată așa ceva [înregistrările video]”
Au fost difuzate videoclipuri cu oficiali sud-africani care ar fi îndemnat la violență împotriva fermierilor albi, transmite Sky News.
Trump a spus la întâlnire: „Aceștia sunt oameni care sunt oficiali și care spun… ucideți fermierii albi și luați-le pământul”.
Președintele american a arătat, de asemenea, o serie de articole despre care a spus că erau din ultimele zile despre „moartea oamenilor, moarte, moarte, moarte, moarte oribilă, moarte”.
Trump a spus: „Uitați-vă la asta – un cuplu alb sud-african spune că a fost atacat violent”.
El a adăugat: „Aici sunt locuri de înmormântare peste tot, aceștia sunt toți fermieri albi care sunt îngropați”.
Răsfoind articolele, el a spus că acestea erau ale unor oameni care „au fost uciși recent și nu știu cum poate fi mai rău”.
Președintele Africii de Sud a replicat: „Ceea ce ați văzut. Discursurile care au fost ținute nu reprezintă politica guvernului. În Africa de Sud avem o democrație pluripartidistă care permite oamenilor să se exprime, partidelor politice să adere la diverse politici. Și în multe cazuri sau în unele cazuri, aceste politici nu sunt în acord cu politica guvernului.
„Politica guvernului nostru este complet, complet împotriva a ceea ce spunea el [o persoană din montajul video]. Chiar și în parlament. Și ei sunt un mic partid minoritar căruia i se permite să existe în termenii constituției noastre”, a adăugat Ramaphosa.
El a spus, de asemenea, despre comportamentul descris de Trump: „Ne opunem total acestui comportament”.
Experții din Africa de Sud spun că nu există nicio dovadă a faptului că albii ar fi vizați, deși fermierii de toate rasele sunt victime ale unor spargeri violente de locuințe într-o țară care suferă de o rată a criminalității foarte ridicată, relatează Sky News.
Știre în curs de actualizare
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.