G4Media.ro

Tribunalul Hunedoara a respins acțiunea civilă a Rodicăi Baștea, o prietenă de…

Sursa Foto: Centru de Investigații Media

Tribunalul Hunedoara a respins acțiunea civilă a Rodicăi Baștea, o prietenă de familie a președintelui Iohannis / Verdictul nu este definitiv / Ce legătură are decizia cu cei 260 de mii de euro încasați din chiria casei pierdute de șeful statului

Tribunalul Hunedoara a respins acțiunea civilă prin care Rodica Baștea, o prietenă de familie a președintelui României, a contestat un certificat de moștenitor din 2008 prin care Statul Român a fost declarat moștenitorul legal al unui imobil din Sibiu, din bulevardul Gheorghe Magheru 35, potrivit deciziei instanței din 21 aprilie 2022.

Potrivit ANAF, acest proces este ultimul obstacol pentru Statul român în încercarea de a-și trece în proprietate casa pierdută de Iohannis și de a recupera banii obținuți de acesta din chirie. Până la finalizarea litigiilor, acest lucru nu se poate întâmpla.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Baştea Rodica şi respinge în consecinţă acţiunea civilă formulată de reclamanta Baştea Rodica, în contradictoriu cu pârâţii Statul român prin Ministerul Finanțelor Publice şi Municipiul Sibiu reprezentat de Primar ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă”, a arătat Tribunalul Hunedoara.

ANAF vrea suplimentarea de către notar a certificatului de moștenitor din 2008 pentru a se constata ”calitatea de succesor al Statului Român și pentru cel de-al doilea imobil în litigiu, cel situat în Municipiul Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr. 29, jud Sibiu”. Acest al doilea imobil, cu un spațiu comercial valoros la parter, este cel care a fost în proprietatea familiei Iohannis din 1999 până în 2016 și care i-a adus venituri din chirii de 260.000 de euro.

Litigiul, pe scurt. Statul român a fost declarat moștenitorul imobilelor după ce s-a constatat vacanța succesorală după Paraschiva Micu, sora lui Eliseu Ghenea, proprietarul caselor din Sibiu a cărui moștenire este disputată.

Varianta Statului român (reprezentat de ANAF) este că Paraschiva Micu l-a moștenit pe Eliseu Ghenea. Cei doi, frate și soră, nu au avut urmași astfel că statul a fost declarat moștenitorul averii lor.

În schimb, familia Baștea susține că moștenitorul lui Eliseu Ghenea a fost Nicolae Baștea, tatăl soțului Rodicăi Baştea. Varianta Rodicăi Baștea a fost invalidată, cel puțin până acum, de către instanțe, întrucât Nicolae Baştea nu a fost nepotul direct al lui Eliseu Ghenea, ci nepotul soţiei acestuia, Maria Ghenea (născută Baştea). Deci afin, nu rudă directă.

Familia Iohannis a ajuns proprietarul imobilului din Nicolae Bălcescu 29 după ce, pe 1 iunie 1999, soții Iohannis au cumpărat, cu doar 3200 de dolari, jumătate din imobilul care fusese revendicat de Ioan Baștea.

Pe 12 noiembrie 2015, la Curtea de Apel Brașov, familia Iohannis a pierdut definitiv imobilul din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu 29, cu spaţiul comercial valoros de la parter. Instanța a decis următoarele:

  • a anulat certificatul de moștenitor emis pe 1 iunie 1999 de notarul sibian Radu Gabriel Bucșa pe numele lui Ioan Baștea, prietenul de familie al soților Iohannis.
  • a decis că familia Iohannis nu a fost cumpărător de bună-credință și a anulat contractul de vânzare-cumpărare din aceeaşi zi, 1 iunie 1999, prin care familia Iohannis a achiziţionat de la Ioan Baştea, cu doar 3.200 de dolari, jumătate din imobilul din strada Nicolae Bălcescu 29.
  • a dispus radierea familiei Iohannis din cartea funciară a imobilului.

După aproape 6 ani de la această decizie definitivă, Statul român, prin ANAF, nu a reușit să își treacă imobilul din Bălcescu 29 în proprietate (să își intabuleze dreptul de proprietate în cartea funciară a imobilului) și nici să recupereze banii încasați din chirie de familia prezidențială în perioada 1999 – 2016.

De ce? Întrucât – a explicat ANAF – două litigii deschise de Rodica Baștea, prietena de familie a soților Iohannis, blochează acest lucru.

Între timp, primul proces, o petiție în ereditate formulată de Rodica Baștea, a fost respinsă definitiv de Înalta Curte, pe 9 iunie 2021.

Ca urmare, a fost reluat un proces suspendat în 2019 până la soluționarea petiției în ereditate. Este vorba de litigiul privind certificatul de moștenitor din 2008, în care, pe 21 aprilie 2022, acțiunea Rodicăi Baștea a fost respinsă. Decizia nu este însă definitivă.

Acest al doilea proces este – potrivit ANAF – ultimul obstacol pentru Statul român în încercarea de a-și trece în proprietate casa pierdută de Iohannis și de a recupera banii obținuți de acesta din chirie.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a declarat în noimebrie 2021 pentru Centrul de Investigații Media că nu poate înscrie titlul de proprietate al Statului în cartea funciară a imobilului din Bălcescu 29 întrucât există încă litigii pe rol privind succesiunea.

Nu deținem toate titlurile concretizate în hotărâri judecătorești definitive, care sunt necesare intabulării dreptului de proprietate al Statului Român asupra imobilului situat administrativ în municipiul Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr. 29”, declara ANAF pentru CIM.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Și uite așa aflăm că cel mai cinstit și corect neamț nu prea este ce credeam. El Prezidente dă banii înapoi și nu mai veni să ne ții morală. Când faci CV îl pentru NATO să scrii și asta.

    • Nasol, foarte nasol… Cum era faza cu „Romania educata”, barosane…???

  2. Hopaaa….pe aici se invart interesele lui Iohanis ?
    Asa se explica de ce a patronat toate mazilirile legilor justitiei si nu numai!

  3. Cel mai cinstit președinte! Votez Iohannis și in 2024 ! O sa dea banii înapoi cu dobândă deși nu a furat nimic!

  4. „Curtea de Apel Brasov a decis că familia Iohannis nu a fost cumpărător de bună-credință”

    Deci avem un presedinte infractor!
    Ficusul nu este la bulău doar pentru faptul ca fapta penala s-a prescris, dar el tot infractor ramane!

  5. Oare de ce nu ma mira nimic! A semnat pentru Kovesi si Bogdan cu ochii inchisi! Sper sa apuc sa-l vad condamnat pentru toata bataia de joc la care asistam! Jos Iohannis! Tradator, infractor si hot!

  6. Iohannis e slavetele puscariasului Dan Voiculescu fost secuuurist la GRIVCO. Yok-hannis a dat afara judecatori anti-coruptie din magistratura si pe Kovesi la comanda mafiei PSD-PNL

  7. La puscarieee!

  8. Să fie cercetați și alți germani din forum:cosmatu, gant, toepfer….. numai afaceri cu imobile și școli și prin București, nu doar în Sibiu.

  9. Este clar că penalul în funcție oficială nu va plăti nimic : madama respectivă se va judeca (susținută „discret” de Malac) până la sfârșitul mandatului și după, când acesta va fi cocoțat in vreo funcție europeană. Acolo ajuns, va fi ferit de toate „vicisitudinile” vieții muritorilor de rând, deci și de justiție. Cum rămâne oare cu sloganul Marelui Dulap Mut ,citez: ” fără penali în funcții oficiale”?