G4Media.ro

Trei decenii de la Revoluție: Evenimentele din 16-20 decembrie 1989 de la…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. O foarte buna sinteza istorică. Felicitări redactiei.
    Cinste Timișorenilor !

  2. Oare de ce au fost trimisi la Timisoara Velicu Mihalea si Filip Teodorescu, sefii de la contraspionaj si contrainformatii? Cumva oare pentru ca, in dementa si paranoia lui, Ceausescu credea ca acolo sunt spioni, agenti secreti, trupe de comando care iau cu asalt Romania? Astia de la contraspionaj se ocupa cu identificarea si anihilarea spionilor pe teritoriul unei tari, iar acolo nici vorba nu era de asa ceva. Un scenariu criminal care a ucis peste 1000 de oameni in ’89 si a ranit alte mii. Apoi, au chemat niste trupe speciale din securitate pentru a simula „teroristii” si atacurile asupra unitatilor militare, totul pentru ca noua grupare neo-comunista condusa de Iliescu sa legitimeze preluarea puterii. Uitati tovarasi: ne ataca teroristii iar noi suntem singurii care va putem apara. Nu-i asa, armata e cu noi acum si s-a retras in cazarmi, asta dupa ce a omorat zeci de oameni in Timisoara din ordinul unor generali criminali. Iar atunci cand unii dintre soldatii tineri nu puteau sa apese pe tragaci, ii „ajutau” securistii deghizati in haine militare, care oricum stateau cam stramt pe ei.
    Cred ca nici in Baghdad nu s-au tras atatea cartuse ca in decembrie ’89.

  3. Nu v-ati saturat de repetarea minimala a aceluiasi cliseu, doar pentru ca este mai commode si pare mai „misto”?
    Evenimentele de pe 16 Decembrie de la Timisoara, intr-adevar au aprins valvataia, dar
    NU AU APARUT DIN SENIN!.

    Primul eveniment din Decembrie 1989 a fost pe 14 Decembrie la Iasi: un inceput de demonstratie care a nu a beneficiat de vreu-un eveniment emotional care sa declanseze masele, precum 2 zile mai tarziu la Timisoara (cu abuzul fatis contra lui Laszlo Tokes), dar care s-a datorat organizarii de principiu a unui grup de Ieseni. Dar Securitatea a prins firul si inabusit imediat inceputul de demonstratie inainte ca multimea sa „se aprinda”.

    Deci Securitatea era focusata pentru a preveni „ceva” la Iasi, si a fost luata pe surprindere de scanteia de la Timisoara, in partea opusa de tara. Cu alte cuvinte Inceputul Revolutiei de la Timisoara nu a fost chiar inceputul inceputului si a beneficiat de „prinderea pe picior gresit” a autoritatilor comuniste datorita evenimentelor de la Iasi.

    Iar de Iasi nu se pomeneste nimic. Pentru ca nu-i spectaculos in termeni de „revolutie”.
    Credeam ca Romanii sunt mai inteligenti. Sau macar mai corecti / onesti.
    Sau poate ca ar avea mai mult bun-simt.

    • Bravo Ionele, ai plasat Iașul pe primul loc în istoria recentă a Rămâniei !!!

    • Stefu, nu esti sarcastic. Esti doar prost si nesimtit.

    • In plus, 14 Decembrie 1989 a fost o zi de Joi, in timp ce 16 si 17 Decembrie 1989 a fost Sambata si Duminica, deci un context favorabil unor adunari de mase.
      Daca nu era treaba cu Laszlo Tokes la Timisoara si celelalte elemente de context reunite simultan, poate nu se se isca nimic la Timisoara de o asemenea anvergura, ci probabil doar ceva mic care ar fi fost inabusit rapid de Securitate exact ca la Iasi. Dar tensiunea ar fi continuat sa se acumuleze pana la urmatoarea scanteie in alta parte in Romania.

      PS. Rog cretinii sa se abtina de la comentarii. Cum stil ca esti cretin? Puneti intrebarea urmatoare: „Stiu deja tot?”. Daca raspunsul este „Da”, atunci asta este indicatorul ca esti cretin.

    • PS. Cine area se plate informa. Iata, de exemplu, un documentar TVR recent despre ce s-a intamplat la Iasi:

  4. Reiau:
    Cine vrea se poate informa.
    Iata si un documentar TVR despre ce s-a intamplat la Iasi in Dembrie 1989:

  5. Ai dreptate Ioan, la Iasi a fost prima incercare, se stie deja asta, doar cine e rau voitor nu recunoaste asta. Stefan Prutianu, economist, e printre initiatorii miscarii in Iasi. Au fost mai multi si, da, pe 14 Decembrie trebuia sa fie o adunare in Piata Unirii din Iasi, deja se-mpartisera manifeste prin oras.
    Din pacate, sistemul lor piramidal creat pt a crea o structura mai organizata a fost „dibuit” de Securitate. Unul din cei abordati era fiul sau nepotul unuia de pe la judeteana din vaslui.
    Dar despre Iasi e mult de vorbit si prin prisma faptului ca era aproape de granita cu Rep Moldova…Unitatea anti-kgb era in alerta pe acolo….