G4Media.ro

Trei asociații de magistrați anti-DNA critică ”neadevărurile flagrante” din raportul MCV și…

Sursa Foto: zidezi.ro

Trei asociații de magistrați anti-DNA critică ”neadevărurile flagrante” din raportul MCV și apără Secția Specială: Rapoartele trec sub tăcere eşecurile răsunătoare ale luptei anticorupţie

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) denunţă „neadevărurile flagrante” din Raportul MCV şi susţin că acestea îi „revoltă” pe magistraţi, avocaţi, pe cetăţeni şi pe „toţi cei care cunosc realităţile din justiţia din România”.

Cele trei asociaţii, conduse de judecătoarele Andreea Ciucă (AMR) şi Florica Roman (AJADO), precum şi de procuroarea Elena Iordache (APR), au criticat de-a lungul timpului activitatea DNA pe vremea Laurei Kovesi, protocoalele secrete încheiate între SRI şi parchete, fiind susţinătoare ale Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

„În primul rând, în mod inacceptabil, rapoartele creează, contrar realităţii, impresia imparţialităţii surselor şi informaţiilor pe care se întemeiază şi a suficienţei acestor informaţii. (…) În realitate, Comisia şi-a întemeiat considerentele şi recomandările din cele două rapoarte doar pe opiniile unor asociaţii profesionale care îi validează tezele şi prejudecăţile fără rezerve, ignorând asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor care aduc critici clare şi întemeiate cu privire la sistemul judiciar din România atunci când este cazul. Nici AMR (persoană juridică ‘de utilitate publică’, având peste un sfert de secol de activitate), nici APR (cea mai veche asociaţie a procurorilor din România), nici UNJR nu au mai fost invitate la întâlnirile cu delegaţia Comisiei Europene după anul 2016”, susţin cele trei asociaţii.

AMR, AJADO şi APR consideră că este inadmisibil ca, folosind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană să impună României „revenirea la practicile abuzive ale imixtiunii serviciilor secrete în actul de justiţie”.

„În al treilea rând, este inacceptabil că rapoartele trec sub tăcere eşecurile răsunătoare ale luptei anticorupţie, colaborările nelegale între organele judiciare şi serviciile secrete, încălcările grave ale drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români, documentate inclusiv prin hotărâri judecătoreşti definitive, la dispoziţia Comisiei, dacă era interesată cu adevărat de prezentarea unei situaţii complete şi reale. O scurtă analiză a considerentelor şi concluziilor Rapoartelor MCV relevă probleme grave care ţin de nesocotirea vădită a realităţii, a faptelor şi/sau de necunoaşterea rolului şi modalităţii în care legea prevede funcţionarea instanţelor şi parchetelor din România”, spun cele trei asociaţii ale magistraţilor.

În opinia lor, colaborarea dintre serviciile secrete şi sistemul judiciar, organizată şi desfăşurată în afara legii, aşa cum rezultă din clauzele protocoalelor declasificate şi cum a stabilit argumentat Curtea Constituţională, nu a fost denunţată nici de aceste Rapoarte MCV, nici de cele anterioare.

„Comisia Europeană nu este îngrijorată de gravitatea încheierii şi aplicării, în afara legii, a unor protocoale secrete între instituţii de la vârful sistemului de justiţie şi serviciile secrete, nici de încălcarea gravă a drepturilor fundamentale pe care folosirea protocoalelor a generat-o, ci de faptul că decizia Curţii Constituţionale prin care aceste protocoale au fost declarate nelegale va afecta lupta anticorupţie: ‘Este încă devreme pentru a determina pe deplin impactul şi consecinţele punerii în aplicare concrete a acestei decizii, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei’ (pag. 13). Cu alte cuvinte, prin raportare la faptul că aceasta este preocuparea principală cu privire la efectele protocoalelor, Comisia pare să accepte, în mod inadmisibil, abuzuri în numele luptei anticorupţie!”, precizează cele trei asociaţii.

Asociaţiile magistraţilor se declară îngrijorate de recomandarea Comisiei Europene de a se crea un sistem „mai robust” de măsuri de supraveghere tehnică a cetăţenilor, „în contextul în care România are zeci de mii de mandate de supraveghere tehnică cerute de parchete şi mii de mandate pe siguranţa naţională, cerute de serviciile de informaţii, admise, în fiecare an, aproape în totalitate, de către instanţe”.

Cele trei asociaţii critică şi referirile din Raportul MCV cu privire la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi „a presupuselor presiuni pe care înfiinţarea acesteia le-ar putea exercita asupra magistraţilor”.

„În Raport se arată că ‘au existat mai multe situaţii în care Secţia specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa’ (pag. 5). La subsol (nota 21) se face trimitere la anchetarea de către SIIJ a fostului procuror-şef DNA, anchetă care, în opinia Comisiei, ‘pare să indice intenţia de a împiedica această candidatură’. Într-o abordare obiectivă, cum s-ar fi cuvenit să putem citi într-un raport al Comisiei Europene, ar fi trebuit ca expresii de genul ‘pare să indice intenţia’ să fie însoţite de argumente punctuale robuste (ca să folosim un termen din raport), şi nu de argumente speculative privind data la care a fost ‘deschis’ dosarul penal sau de generalizări fără explicaţii (faptul că a mai fost înregistrată încă o cauză în care era implicat procurorul general ‘pare să confirme’ un anumit ‘tipar de acţiune’ împotriva ‘magistraţilor de rang înalt’ – adică 2 – care criticau activitatea SIIJ)”, susţin reprezentanţii asociaţiilor.

Acestea mai spun că SIIJ nu a trimis în judecată niciun judecător sau procuror pentru „infracţiuni” rezultând din soluţiile pronunţate în dosarele cu care au fost învestiţi şi nici pentru exprimarea publică, în mod critic, faţă de unele modificări aduse Legilor justiţiei, în timp ce DNA „şi-a permis să se transforme în supra-instanţă”.

„Alegaţiile din rapoarte, anterior redate, sunt dovezi ale lipsei obiectivitate şi a dublei măsuri aplicate de Comisia Europeană. (…) Rapoartele actuale (…) ignoră cu perseverenţă faptul că cei ce s-au opus şi se opun creării SIIJ au trecut sub tăcere realitatea potrivit căreia o astfel de structură exista deja. (…) Rapoartele nu au consemnat nimic nici despre argumentul potrivit căruia înfiinţarea SIIJ a avut scopul justificat al protejării judecătorilor de presiunile, rezonabil a fi prezumate, ce puteau fi exercitate de procurorii DNA care, în timp ce erau participanţi într-un proces penal ori civil, aveau posibilitatea legală de a-l ancheta pe judecătorul cauzei, chiar în decursul soluţionării acesteia”, mai afirmă cele trei asociaţii.

Sursa Foto: zidezi.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Nu se mai face bine Romania, sunt prea multe gunoaie in stat.

    • Corect, dar si cei care fac afaceri cu statul.Totusi, si Basescu a realizat ca Romania este un fel de cobai in conditiile in care raportorii GRECO nu au implementat in tarile lor recomandarle facute Romaniei.

  2. Deci corupții se plâng acum de „eşecurile răsunătoare ale luptei anticorupţie”?

    Păi, hai să lucrăm împreună, să ajutăm instituțiile competente să vă prindă mai bine!

  3. Ar fi bine, daca aveti la dispozitie, sa fi fost precizat numeric, pe cati magistrati reprezinta aceste pretinse asociatii critice la adresa MCV si reactia organismelor europene cu privire la incalcarea clauzelor din Tratatul de Aderare. Nu de alta, se stie insa ca in marea lor majoritate, judecatorii si procurorii nu au acceptat tot ce au incercat si infaptuit (ce-i drept, nu tot), prin toate mijloacele, majoritatea existenta in Parlament, pana la motiune, asupra legilor justitiei.

  4. Da cu retargerile apelurilor realizate de Gigi Stanbostan cum e? Da clasarile date ele intre ele si ma referf la morga moraru cum e? Cum e doamna cu banii din fisiet? Da cu pasaportul Sorinei? Da cu domnu Walter aveti rabdare ca nu se rezolva peste noapte? Da cu transmitere in presa a informatiilro din dosare nepublice? Nu e bine doamna Morga Nu e bine! Radu stie si nu ala de la Baneasa ci ala de la Budeanu!

  5. ce jigodii… incearca sa copieze asociatiile care lupta pentru justitie, stil de manipulare tipic comunist. Asta e din aceeasi categorie ca si protestul psd-istilor din primaria capitalei, cu manutzele de carton. Absolut jalnic

  6. MAGISTRATI DE DOI BANI – CCR nu poate declara legalitatea unor acte – NU este instanta de judecata.

  7. comunicatul acesta isteric venit dupa o intarziere de 3 zile (ca, nu-i asa, iti trebuie timp pt a ambala cat de cat „coerent” faptele alternative din ograda propagandistica) va fi folosit de clanul savonea ca munitie pt a combate raportul mcv. daca imi aduc bine aminte, tocmai aceste „asociatii” (ma rog, pe modelul unjr) au fost sunate la un moment dat in cadrul unei sedinte csm pt a intari pozitia gruparii mafiote din plen cu privire la sectia adinei florea.

  8. Nu ar trebui sa fie ofuscate cele trei roze, caci realitatea-i cea cunoscuta de toata Romania.Situatia chiar daca vreti sa o faceti roz,aceasta ramane cum s-a decis , gri-cenusiu spre negru. Schimbarile legilor justitiei in Parlaament de catre un grup de „mari juristi” cu studii inalte la distante apreciabile, au lucrat in beneficiul protejarii hotilor proveniti din toate categoriile sociale , inclusiv din politica.

    • Tiberiu, in loc de ”cele trei roze”, iti propun varianta ”cele trei rozatoare”!

  9. Cu procurori și judecători ca ăștia au scăpat mari corupți. Dacă le ia cineva averile la puricat niciunul dintre ei nu poate justifica mai mult de jumate.

  10. Trei asociatii lingare…E hilar sa-i auzim pe magistratii astia moraliceste putrezi. Totul a fost hotarat in Oficina psd. Trei haznale psdiste anti-UE au facut cardaslic cu scopuri precise si au iesit la produs…petarde urat mirositoare. Din cauza unor asemenea lepadaturi prestatoare de servicii, Romanica este atat de greu incercata, atat de controversata. Trei gramezi de scuipatoare ambulante. In stilul anilor ’33 sau in stilul gangseterilor de pe timpul prohibitiei. Este deprimant si ingrozitor. Dar poate e o infectie congenitala? Aceste personaje rizate&robotizate, rinocmaligne&obediente, romanofobe&eurofobe, convertite la „dogma” psd si cu botul la ugerul Vasilicai, nu pot fi tratate in mod superficial. Cu cianura, da!

  11. 3 ilustre necunoscute de care nu auzise nimeni s-au gasit sa se bage si ele in „zeama” ca poate, poate vor fi chemate candva, undeva, cumva……
    Sistemul are idioti utili si cu greutate vom scapa de cei care cred ca detin adevarul si numai adevarul.

    Aferim!

    PS. 3 ilustre necunoscute care n-au facut „decat” umbra pamantului. Sau te pomenesti ca una dintre ele va fi urmatorul procuror european??? (in visele alea ….. eroice!)

  12. Cea mai buna asociatie e cea a lui Vasilica de la Cluj, judecatorul protestatar sub acoperire.

  13. Trompetele Savonierei se strofoacă să combată MCV. Miros a Dragnea-Iordache-T.Toader de la o poștă

  14. Pe cetățeni îi revolta mizeria și corupția voastră, magistrați împuțiiti și mafioți, nu raportul MCV , care este unul corect și obiectiv!

  15. Cata obraznicie!Pai hai sa ne punem in mod obiectiv si responsabil a nu stiu cata oara intrebarea:cine sta in spatele acestor asa zise trei asociatii de magistrati?Care sunt cu nume si prenume magistratii din aceste trei asociatii sau in general din tara care au fost consultati si si-au insusit comunicatul prezentat si cu atat mai mult se declara vezi doamne revoltati,indignati de evaluarile Comisiei Europene si in ce temei si cu ce baza obiectiva pretind ei a fi reprezentantii unui curent al avocatilor si cetatenilor potrivnic acestor evaluari?Si ce pondere au ei in corpul magistratilor?Miroase de la o posta ca un numar mic,practic cateva persoane au conceput comunicatul in discutie si ca aceste persoane se ascund sub masca pompoasa a denumirii celor trei asociatii chipurile de magistrati. Deci sa prezinte cele trei asociatii de magistrati care este numele si prenumele judecatorilor si procurorilor care isi insusesc comunicatul in discutie. Caci celelalte asociatii de de magistrati ,cand si-au expus punctul critic de vedere cu privire la modificarea legilor justitiei si la proiectul de modificare a Codurilor penal si de procedura penala in favoarea infractorilor de catre comisia Iordache ,inclusiv in ceea ce ce priveste infiintarea Sectiei speciale de investigare a magistratilor(o anomalie a sistemului judiciar pentru ca nu mai exista nicaieri in lume o astfel de sectie superautonoma care sa cerceteze o categorie profesionala si pentru ca incalca principiul constitutional al controlului ierarhic al procurorilor prin statuarea procurorilor din cadrul sectiei ca fiind deasupra altor procurori pentru ca le cenzureaza dreptul de a-si promova si sustine caile de atac pe propriile dosare instrumentate;a fost doar un serviciu in cazul DNA pentru infractiuni date in competenta acestei structuri, fara o autonomie distincta) au dat comunicate in acest sens insotite de adeziunea procurorilor care le-au semnat cu nume si prenume ,existand chiar si hotarari ale adunarilor generale ale unor instante si parchete care au reactionat critic atunci. Doamnele si domnii de la asociatiile in discutie de ce nu insotesc comunicatul tendentios in discutie de adeziunile cu numele judecatorilor si procurorilor care si-l insusesc?Sa vedem si noi ce pondere au in corpul magistratilor, poate sunt minoritari si atunci cu tot respectul pentru dreptul la opinie nu ar fi normal sa nu se mai erijeze in reprezentanti ai corpului magistratilor romani?
    Tot exacerbati mereu ideea caracterului nociv al protocoalelor incheiate cu serviciile secrete.Magistrati fiind ,deduc ca stiti foarte bune ca niciun magistrat roman nu a trimis in judecata,condamnat sau achitat vreo persoana in baza referitelor protocoale, lucru ce rezulta din toate actele de trimitere in judecata si hotararile pronuntate,conform Codului de procedura penala, cel putin din cele reperate de mine ca difuzate in spatiul public. Cadrele serviciilor secrete, in baza unei cooperari cinstite si loiale pe care o au in toate tarile civilizate si democratice ,(lume si noi pretindem ca facem parte ),in baza statutului lor, nu fac decat sa documenteze informativ cazuri de coruptie,crima organizata si terorism care afecteaza interesele economice ,sociale si politice ale unei tari si care
    datorita caracterului ermetic, clandesin si bine structurat al gruparilor infractionale care le comit nu pot fi devoalate decat printr-o monitorizare profesionista,calificata.Materialul informativ intocmit este transmis organelor abilitate care-l transforma in probe sau nu. Unde vedeti aici abuzul?Caci doar nu fac serviciile secrete ancheta penala , ci tot procurorul sau organele politiei judiciare si ceea ce se insinueaza ca s-a efectuat urmarire penala de catre servicii in baza protocoalelor prin interpretarea vadit eronata in opinia mea a unor decizii ale CCR este lipsit de orice suport juridic si obiectiv.Magistrati fiind, stiti foarte bine doamnelor si domnilor de la cele trei asociatii profesionale in discutie,ca in sistemul Codului de procedura penala roman,in materia obtinerii si administrarii probelor,efectuarea urmaririi penale presupune fie administrarea nemijlocita de catre procuror sau de catre politia judiciara a probelor prin infaptuirea tuturor procedeelor probatorii, fie numai dispunerea,incuviintarea sau autorizarea de catre procuror sau de catre instanta de judecata a efectuarii anumitor probe sau procedee probatorii,sens avut in vedere si de art.102 al.3 din CPP(de exemmplu experti,specialisti din diverse domenii,medic legist,institute de cercetare ari stiintifice).Ori SRI,DGIPI si alte servicii ,daca au procedat la interceptarea convorbirilor si comunicatiilor au facut-o in baza dispozitiei date de procuror, a autorizarii instantei de judecata competente si a abilitarii care le-a fost conferita legal de Codul de procedura penala, prin art.142 al.1 din CPP, in redactarea in vigoare la data efectuarii activitatii,ci nu in baza protocoalelor mult hulite de dvs.Si unii colegi ai dvs, s-au grabit,interpretand eronat in opinia mea, decizii ale CCR, sa anuleze ori sa excluda probe esentiale si sa-i apere de raspundere pe spagarii inregistrati cand luau mita,pe traficantii de droguri inregistrati cand faceau tranzactiile cu droguri ori pe alti delincventi in timp ce comiteau delicte grave, pe motiv ca inregistrarile ar fi fost efectuate de serviciile secrete si astfel aceste servicii ar fi efectuat urmarirea penala in cauza,actionand deci ca organe de ancheta(total lipsit de fundament juridic procedural caci nu serviciile secrete au dispus administrarea procedeului probator in discutie, ci procurorul si instanta de judecata si daca ar fi sa dam curs unei astfel de interpretari am ajunge la concluzia fantasmagorica ,aceea ca si medicul legist care efectueaza autopsia medico-legala,si expertul tehnic ce efectueaza expertiza tehnica in accidentele mortale de circulatie in baza Codului de procedura penala sunt sunt organe de ancheta penala).
    Ori unde este abuzul ,neglijenta sau ignoranta:atunci cand anulezi sau excluzi probe de natura celor mai sus expuse si scapi de la raspundere infractori dovediti ,unii cu fapte grave,sau cand deschizi dosar penal, pui in miscare actiunea penala si iei o masura preventiva ,fie ea si a controlului judiciar impotriva d-nei Kovesi, iar instanta suprema constata ca nu sunt deloc probe care sa sustina acuzatia, ca acuzatiile nu sunt clare, ca nu sunt intrunite conditiile legale necesare pentru punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii preventive a controlului judiciar, motive pentru care a revocat controlul judiciar?
    As mai face o remarca . In comunicatul celor trei asociatii(cine l-o fi conceput in numele lor) se vorbeste de un sistem generalizat de abuzuri practicat de justitie si intemeiat pe asa zisele protocoale, dar ideea apare indusa subiectiv si propagata mediatic, caci eu nu am vazut pana acun o hotarare judecatoreasvca definitiva prin care sa se constate vreun abuz al magistratilor intemeiat pe protocoalele invocate(e doar un proces pe rol in cazul Onea_Negulescu) .Si atunci despre ce vorbim?

    • Corect și argumentat.Cele trei asociații au făcut afermatii fără argumentații, explicații care sa ne dea lumină , nouă,celor fără studii juridice ,dar cu logică de cetățean furat, înșelat, nedreptățit, ușurat de bani prin taxe cu care plătim scump accesul la justiție,dar și pensii speciale,salarii indemnizații,cazare,transport,medicamente,deplasări… fără măsură de bun simț.Daca cei care fac dreptate se vor excepții, nu văd șansă de a ne lecui de obiceiurile fanariote,primitive, răsăritene.

  16. Cati membri are fiecare din aceste asociatii? Cum sunt ele finantate? Am putea vedea si noi situatia contabila a lor pe ultimii 5 ani? Cine face parte din conducerea lor? Am putea contracta o organizatie reputata de audit (dar nu KPMG, renumiti pentru coruptie) sa ve verifice tranzactiile si bunurile, si ale lor si ale rudelor de gradul 1 si 2 pe ultimii 5 ani?
    In plus, dorim argumente punctuale pentru fiecare afirmatie! Cu hotarari judecatoresti, cu documente, cu alte dovezi irefutabile ca e asa cum se spune in acest comunicat.

  17. … ce se mai aude cu catzeaua Scarbovan? Ea de ce nu se alatura acestei ticalosii? A fost trecuta in rezerva jibovina?

  18. Se apropie Marea Deratizare. Era ora. Nu ştiu cine va curăța societatea de impostorii ordinari care împânzesc instituțiile acestui stat bolnav. SRI sau poporul? Ieri a început deratizarea. Procesul se va accelera. Vom avea o răscoală paşnică?

  19. Unii din magistrati trrbuie recalificati la locul de munca ca habarn nu au de legile care pretind ca le stiu

  20. Ca sa aveti crezare minima in ceea ce sustineti dati lista cu membrii asociatiei,daca sunteti asa imaculati in fata instantelor europene in materie de justitie.Deci,LISTA MEMBRILOR, dlor si dnelor sefi ai AMR, AJADO şi APR.

  21. Are si justitia cozile ei de topor. Tot felul de jmeckeri care au interes sa ramana coruptia la putere ca sa mananca si gura lor ceva. Cu spaga data la borfasii din justitie, criminalii, violatorii, talharii, ies cu 1-2 ani. sila maxima.

  22. Aceste asociații au apărători la cum aveau caii de la trăsurile din orașe ca să nu vadă decât într-un singur sens, dar mă întreb cum se vor poziționa dacă se schimbă puterea și gestapoul va începe să le facă lor dosare poate chiar pe bune. Cum pot să fie de acord cu MCV-ul dacă criticile sunt chiar despre ei.

  23. Draga „REDACTIA”, sa scrii un asemenea articol fara context (cine sunt persoanele, ce istoric au, ce greutate au Asociatiile respective, etc…) e o lipsa crasa de profesionalism nicidecum dovada de obiectivitate, e pur si simplu lene si suficienta.
    Sunteti din ce in ce mai slabi..Daca la inceput citeam totul pe G4Media, acum selectez foarte atent, ma orientez dupa titluri, cu cat sunt mai „spectaculoase” si/sau mai vagi (cand nu-s total agramate cum se intampla de multe ori) cu atat le ignor mai abitir.
    Inecrcati, fratilor sa va treziti, mai multa munca si mai putine smecherii ieftine.

  24. doar moartea mai ajuta natiunea asta

    pana nu se vor duce generatiile astea de comunistoizi imputiti la groapa (si a istoriei) tot timpul ne vom lupta cu ei