G4Media.ro

Transformare radicală decisă de liderii NATO: alianța va investi masiv într-un nou…

Sursa foto; defenceimagery.mod.uk via Wikimedia Commons - ilustrație generică

Transformare radicală decisă de liderii NATO: alianța va investi masiv într-un nou sistem de apărare anti-rachetă care vizează amenințările din Rusia. Ce rol va avea scutul de la Deveselu

Liderii NATO au decis joi în summitul extraordinar de la Bruxelles să modifice postura de apărare a alianței pentru a face față amenințărilor din Rusia. Una dintre schimbările majore e dezvoltarea unui nou sistem de apărare anti-aeriană și anti-rachetă, după cum au explicat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO într-un interviu pentru G4Media și președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

  • În acest moment, fiecare țară est-europeană din NATO are propriul sistem de apărare anti-aeriană, cu o interoperabilitate scăzută. Unele state au sisteme americane Patriot, altele utilizează în continuare vechile sisteme sovietice.

Întărirea sistemului de apărare anti-aeriană va însemna cheltuieli sporite pentru achiziția de noi echipamente și softuri, după cum a anunțat președintele Iohannis.

”Dacă ați urmărit evoluția conflictului din Ucraina, aţi observat că foarte multe atacuri s-au făcut cu rachete. Or, pentru a preveni așa ceva, este nevoie de sisteme foarte sofisticate antirachetă și așa mai departe… Războiul se poartă și în continuare cu pușca și cu tancul, însă din ce în ce mai importante devin armele moderne și foarte moderne, care au multe electronică, mult high-tech, în general, şi care evident sunt și mult mai scumpe, iar sistemele de apărare sunt la fel de complicate și la fel de scumpe”, a spus Klaus Iohannis.

Declarația finală a summitului NATO de joi din Bruxelles indică aceste schimbări semnificative de strategie a alianței nord-atlantice: ”Vom accelera transformarea NATO pentru o realitate strategică mai periculoasă, inclusiv prin adoptarea următorului Concept strategic la Summitul de la Madrid (iunie 2022). Având în vedere cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii, vom consolida, de asemenea, în mod semnificativ poziția noastră de descurajare și apărare pe termen lung și vom continua să dezvoltăm întreaga gamă de forțe și capacități pregătite necesare pentru a menține o descurajare și o apărare credibile. Aceste măsuri vor fi sprijinite de exerciții consolidate, cu un accent sporit pe apărarea colectivă și pe interoperabilitate”.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dat detalii într-un interviu pentru G4Media despre îmbunătățirea capacității anti-rachetă a alianței: ”Vom fi în situația să avem mai mulți senzori, mai multe interceptoare și să putem integra coordonat la nivel de NATO inclusiv sisteme diferite de apărare anti-aeriană. Se va lucra la o arhitectură coerentă de securitate de apărare a spațiului aerian, ceea ce înseamnă o nouă generație de senzori și interceptori”.

Întebat dacă noul sistem de apărare anti-aeriană va putea intercepta și rachete trimise de Rusia, Geoană a răspuns afirmativ: ”Da, logica e să apere teritoriul NATO de eventuale atacuri din orice direcție: Federația Rusă, Orientul MIjlociu”.

Oficialul NATO a mai spus că scutul antirachetă de la Deveselu, dezvoltat de armata SUA și integrat deja în sistemul defensiv al NATO, va fi și el parte din acest nou sistem anti-rachetă.

”Da, evident, e deja integrat în sistemul NATO cu sistemul de comandă din Spania. Ce am decis azi este trecerea la nivelul superior pentru a ne putea proteja împotriva ultimei generații de rachete care ar putea eventual să fie folosite. E o transformare profundă a filosofiei de apărare și a modului strategic de luare a deciziilor. Când vine războiul în Europa după generații, acest lucru a fost pentru NATO o invitație la un răspuns omogen, iar pentru unii aliați din vest a fost un semnal de alertare a faptului că lumea post-modernă, pacifică nu e garantată. Mă bucur că aliații vest-europeni, precum Germania, care aleg să investească din nou în apărare. E o schimbare profundă, pe termen lung. Vedem lumea cu ochi realiști și mult mai solidari. Vedem relația trans-atlantică cu alți ochi, ca un garant al securității pentru aproape un miliard de oameni”, a mai spus Geoană. (Sursa foto; defenceimagery.mod.uk via Wikimedia Commons)

Corespondență din Bruxelles

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Noi avem scut modern la Deveselu! Avem?

  2. Hehe, se ridica noua Cortina de Fier. Pas cu pas.
    Asta inseamna inclusiv epurarea conservelor si trompetelor rusiei, de dincoace de Cortina. Adicatelea, chiar daca nu le convine si o lungesc, inclusiv politicienii nostri de salon se vor conforma.
    Multumim, tov. putin si tuturor celor ce l-au adus unde este astazi!

  3. Fără sa ai controlul aerian poți sa iți trimit armata direct la fier vechi cel puțin nu iți omori militari. Aici e bun Patriotul, Deveselu, Drone atac si supraveghere, Nasams, Stinger, apărare stratificata si radare contrabaterie fără ele nu poți face mare lucru.

  4. Asta înseamnă creșterea cheltuielilor militare și deci paula nivel de trai vreo 10 ani!!

    • Nu Patriotul, Deveselu, Drone atac si supraveghere le avem deja , trebuie cumpărat doar Nasmas 400 mil. euro si stinger si contrabaterie avem deja dar prea puține si aici mai trebuie cumpărat si cele 32 F16 care trebuie sa vina. Asta se chinuie Romania sa facă de câțiva ani acesta cupolă aeriana stratificată dar nu e gata încă.

    • nu te temre, n-ai sa faci foame… doar ca o sa ai gagici mai… ieftine

  5. Până una alta mai plăti.ți militari români sunt batjocura guvernanților…cu solda la nivelul 2009…unde ai pomenit că un soldat plecat în misiune de antrenament sa ia mai puțini bani decât unul rămas în unitate…nu se plătesc la timp diurne , echipamente pt cei de la baza ierarhiei incomplecte …cumpărați tehnica moderna componenta umană nu contează…

  6. Bani cat mai multi pentru inarmare fara garantie. Trebui sa platim din ce in ce mai mult pentru ca Nato vede un pericol la orizont si e novoie de salarii mari si bani pentru SUA.

    • pai… asigura tu o aparare moderna si eficienta PE GRATIS… si primesti si un pupic !